- 1385 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KAHRAMANMARAŞ VE ŞİİR FESTİVALİ
KAHRAMANMARAŞ VE ŞİİR FESTİVALİ
(ŞAİRLER ŞEHRİ KAHRAMANMARAŞ)
Şehir ve şiir, her ikisi de “ş” ile başlayıp “r” ile biten iki kelime. Her ikisi de Arapça kökenli iki kelime.
Şehir, insanların bir arada yaşadıkları, sıra sıra caddelerin, küme küme evlerin olduğu geniş mekandır. Şiir de, kelimelerin bir arada olduğu, sıra sıra mısraların, küme küme beyitlerin olduğu bir nazım birimidir. Şehir ve şiir ne kadar da yakın değil mi? Bu arada beyit de ev manasına gelen bir kelimedir. Bu da ilginç. Şehir evsiz olmaz, şiir de beyitsiz olmaz! Şehir nasıl ki, evlerden müteşekkil ise, şiir de beyitlerden müteşekkildir.
Tabi bunlar fiziki özellikler olarak öne çıkan hususlardır.
İşin manasına indiğimizde, şehri anlamlı kılan ne evdir, ne de beton duvarlardır. Şehri anlamlı kılan içindeki insanladır. Şiiri de anlamlı kılan ne mısradır, ne beyittir. Şiiri anlamlı kılan verdiği mesaj ve ruhlara hitap ettiği güzelliklerdir.
Şehrin güzel olanına herkes hayran kalır. Şiirin güzelinin de tadına doyum olmaz.
Şimdi diyeceksiniz ki, şehir ve şiir arasında niye bu kadar yakın bağ kuruyorsunuz? Hemen cevap vereyim, şehir ve şiir zaten birbirine yakındır. Bazı şehirler için bu yakınlık deyimi bile az kalır. Bazı şehirler adeta şiir ile özdeşleşiyor. Şiir denilince o şehir, o şehir denilince şiir akla geliyor.
İşte bu özelliği taşıyan şehirlerden birisi de Kahramanmaraş’tır. Şairler şehridir. Şairlerin ve yazarların sayı ve kalite bakımından çok yetiştiği bir memlekettir Kahramanmaraş. Adeta şair toprağıdır Kahramanmaraş.
Bir kere bu nokta itibariyle şunu belirteyim. Kahramanmaraş halkı büyük ekseriyetle şiiri sever. Bunun yanında, bu memleketten bir çok şair ve yazar yetişmiştir. Kahramanmaraş’tan yetişen şair, halk ozanı ve edebiyatçılar kapsamında, bir çırpıda aklımıza, Karacaoğlan, Derdiçok, Sünbülzade Vehbî, Necip Fazıl Kısakürek, Abdurrahim Karakoç, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Ahmet Taşgetiren, Vehbi Vakkasoğlu, Bahattin Karakoç, Aşık Mahsuni, Alaattin Özdenören, Rahmi Eray, Hayati Vasfi Taşyürek, Ali Akbaş ve benzeri meşhur kişiler aklımıza gelmektedir. Bir de meşhur olmayan şair ve yazarlar var ki, bunların sayısı saymakla bitmez.
Sözü uzatmaya gerek yok. Kahramanmaraş ve şiir birbirini çağrıştırıyor. Kahramanmaraş ve şiir bir ikiz kardeş gibidir.
Kahramanmaraş Belediyesi, bu ikiz kardeşleri bu yıl bir festivalde buluşturmaya karar vermiş. Tebrik ederim. Başta Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ı ve şiir festivalini planlayan tüm yetkilileri tebrik ederim. İnşallah festival sonrasında uygulamayı gerçekleştirenleri de aynı heyecanla tebrik ederiz.
Evet, haberlere yansıdığı kadarıyla, basın ve medyadan öğrendiğimize göre, Kahramanmaraş Belediyesi’nce bu yıl ilk kez Şiir Festivali gerçekleştirilecekmiş. Festival 24-27 Mayıs tarihlerinde düzenlenecekmiş. Güzel haber.
Kahramanmaraş Belediyesi Başkanı Mustafa POYRAZ Bey, İstanbul Kız Kulesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla bu etkinliğin haberini vermiş. Haydi hayırlısı.
Bu yazı vesilesiyle bir hususu da belirtmeden geçemeyeceğim. Bu yıl (Ocak ayında) çıkarttığım 2. şiir kitabımın arka kapağında "Şairler Şehri Kahramanmaraş’tan Görünümler" şeklinde bir yazı mevcuttur. Bu kitabımda “Şairler Şehrine” özelikle atıf yapmıştım. Kahramanmaraş için bu deyimin yaygınlaşmasını istemiştim. Şimdi görüyor ve duyuyorum ki, bu deyim yaygınlaşıyor. Ve bu deyim bir Şiir Festivaline de ana tema oluyor, Evet, basından öğrendiğimize göre, Kahramanmaraş’taki bu Şiir Festivali “Şairler Şehri Kahramanmaraş” temasıyla gerçekleştirilecek. Şiir kitabımda hedeflediğim maksadın kısa süre içerisinde gerçekleşmekte olduğunu görmek şahsımı sevindirdi. Son olarak şunu da belirteyim, “Kahramanmaraş Belediyesi Başkan ve Başkan Yardımcılarına sözü edilen bu şiir kitabımı imzalayıp göndermiştim. Kendilerine ilham verdiysek ne mutlu Bize!”
Şaka bir yana, Kahramanmaraş Belediyesini bu Şiir Festivali vesilesiyle tekrar kutlamak istiyorum. Basından öğrendiğimiz kadarıyla festivalin muhtevasını da güzel ve anlamlı buldum. Bu festivalin Kahramanmaraş insanın ruhundaki şiir sevgisinin daha da artırmasını dilerim. Özellikle gençlerimizin bu festivalden daha fazla yararlanmasını dilerim.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.