BANA ATATÜRKÜ ANLATIR MISINIZ ? 12. BÖLÜM
1. İNÖNÜ SAVAŞINA AİT BİLGİ
.....................................................................................................................
Hava yağmurlu ,rüzgar ise serin esiyordu.Müjdat hızlı hızlı yürüyerek otobüse yetişti
Durağa yaklaşırken düğmeye basıp hemen indi. Bir hayli gecikmişti.Buluşma yerine geldiğinde arkadaşları onu bekliyorlardı.
" Nerde kaldın ? "
" Çok özür dilerim ; elimde olmayan nedenlerden ötürü."
Aysun
" Özürün kabul olmuştur."
Murat
" Ama bir şartla..."
"Peki nedir ?"
" Çayları akıp geleceksin ."
" Oooo kolaymış hemen arkadaşlar."
Yağmur dinmiş; mis gibi toprak kokusu vardı havada.Bulutlar usul usul yerini maviliğe bırakıyordu.
Müjdat elinde çay tepsisi gülerek geldi.
" Afiyet olsun hepinize."
Zeynep
" 1. İNÖNÜ MUHAREBESİ
Bölüm bölüm anlatalım arkadaşlar olur mu ? Konu çok uzun çünkü."
Halide
" Evet.; bazı yanlış düşünceler var ; bu konuda ben çok araştırdım."
Aysun
" Muhsin Öğretmenimiz birazdan gelecek; siz başlayın dedi bana."
"Tamam o zaman ilk sözü ben alıyorum izninizle" diyerek kitabında ayırdığı sayfayı açtı.
15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgal eden Yunanlılar, ileri harekata devam ederek Milne Hattı olarak ifade edilen Ayvalık- Soma-Akhisar-Aydın hattına ulaştılar. 22 Haziran 1920’de iki koldan tekrar ileri harekata geçen Yunan kuvvetleri, Kuzey Grubu ile 30 Haziran 1920’de Balıkesir’i, 8 Temmuz 1920’de Bursa’yı işgal ettiler. Salihli- Afyon istikametinde ilerleyen Güney Grubu ise, 29 Ağustos 1920’da Uşak bölgesini ele geçirdi.
Bu gelişmeler sonrasında Yunanistan’daki seçimler ardından kurulan hükümet, İtilaf Devletleri’nin güvenini kazanmak açısından Anadolu’da askeri bir başarı elde etmenin gerekli olduğunu düşünmektedir. Öte yandan Kral Konstantin, Meclisin açılışında yaptığı konuşmada, savaşa devam edileceğini açıkça belirtmişti. Bu siyasi ortam, yeni Yunan Hükümetinin Anadolu’da bir ileri harekata girişmesini siyasi anlamda zorlamaktaydı. Batı Anadolu’daki Türk kuvvetlerinin 1920 yılı sonlarında Çerkez Ethem Ayaklanması ile uğraşıyor olması, bu siyasi zorlama için uygun bir askeri ortam sağlamaktaydı. Gerçekten de Türk kuvvetlerinin esas unsurları Çerkez Ethem kuvvetleri ile mücadele ederken cephe hattında büyük ölçüde örtme kuvvetleri bulunmaktaydı. Çerkez Ethem kuvvetleri 4.650 isyancı kadardı.[3]
İngiliz birliklerinin işgali altındaki İstanbul’daki Yunan Askeri Heyeti, Batı Anadolu’da askeri anlamda belirgin bir hareketlilik olduğunu, Yunan Genel Kurmayı’na rapor etmekteydi. Bu nedenle Yunan kuvvetlerinin bir an önce harekete geçmesi gerekli görülmekteydi."
" Çerkez Ethem isyancıları 4.650 miiiii ?"
" Burada verilen bilgiler böyle.Başka kitaplarda da hemen hemen aynısını yazıyor."
" Sonra neler oldu ? İstersen ben açıklayayım." Dedi Murat ve Bilgisayarından edindiği bilgileri aktarmaya başladı.
Güçler şöyle
Uşak - Bursa hattındaki Yunan Küçük Asya Ordusu kuvvetleri, iki kolorduda, yedi piyade tümeni ve bir süvari tugayından oluşmaktadır. Yunan 3. Kolordusu, İzmir Tümeni, Manisa Tümeni ve Adalar Tümeninden oluşmaktadır ve Bursa yöresinde konuşlanmıştır. Yunan 1. Kolordusu ise Uşak bölgesinde dört tümenden oluşmaktadır.
Halide atıldı:
"Ama Türk Batı Cephesi kuvvetleri ise
Bursa bölgesinde
Gözetleme ve örtme görevindeki 24. Tümen. Tümen, dört piyade alayı, üç süvari bölüğü, Tümen Hücum Taburu’ndan oluşmaktadır. Ayrıca Batı Cephesi Komutanlığı emrindeki Gökbayrak Taburu, cephenin kuzey kesiminde bulunmaktadır. Bu kuvvetler, 245 subay, 5.223 erat, 2.266 tüfek, 27 makineli tüfek ve 10 toptur. Tüfeklerden 1.320 adetinde kasatura yoktur, dolayısıyla Tümenin süngü gücü 946’dır.
Tümen birliklerinin yerleşimi ise,
İznik Gölü kuzeyinde 2. Piyade Alayı ve iki dağ topu,
Yenişehir kesiminde 143. Piyade Alayı, süvari bölüğü ve iki topçu takımı,
İnegöl kesiminde 126. Piyade Alayı, bir süvari bölüğü ve bir sahra top bataryası,
Tümen Karargahı, bir süvari bölüğü ve hücum taburu, 32. Piyade Alayı, Tümen ihtiyatı
şeklindedir.
Zeynep:
" Ve..
Kütahya bölgesinde
Çerkez Ethem Kuvvetleri karşısında 11. ve 61. Tümen’ler ve 1. Süvari Tugayı
Ayrıca Kütahya ve Afyon dolaylarında Güney Cephesi Komutanlığı’na bağlı birlikler bulunmaktadır."
Gençler sevinçle ayağa kalktılar Muhsin Öğretmen gelmişti.
"Merhaba çocuklarım nasılsınız ?"
" Teşekkür ederiz efendim ."
"Sizi dinliyorum , lütfen konunuzu bölmeyin evlatlarım."
Müjdat
" Harekat planlarındayız
Türk tarafı
Türk tarafının Batı Cephesi’nde bir harekat planı bulunmamaktadır. Türk Genel Kurmayı, Çerkez Ethem sorununu çözmeden, düzenli ordu oluşturulması sürecini tamamlamadan askeri bir harekata girişmeyi zamansız bulmaktadır. Yunan kuvvetlerinin taarruzu karşısında bir Türk harekat planı, ancak Yunan kuvvetlerinin ileri harekatı başladığında, zorunlu olarak gündeme gelmiştir. Çerkez Ethem kuvvetlerine karşı bir harekatın uygulamaya konulmasından önce de bir Yunan taarruzu olasılığı değerlendirilmekte idi ve ön-planlamalar yapılmaktaydı.
Zeynep
"
Yunan kuvvetlerinin taarruzu başladığında hızla oluşturulan harekat planına göre,
Batı Cephesi’nde, Çerkez Ethem kuvvetlerine karşı olan harekat geçici olarak durdurulacak, 11. Tümen ve aktarabilecek diğer birlikler hızla İnönü Cephesi’ne kaydırılacak ve bu bölgede kesin savunma yapılacaktır. Çerkez Ethem kuvvetleri karşısında Gediz bölgesinde 61. Tümen ile 1. Süvari Tugayı kalacaktır. Çerkez Ethem kuvvetleri taarruz edecek olursa Kütahya’ya kadar oyalama muharebeleri yapılacak, Kütahya kesin olarak savunulacaktır. Batı Cephesi Komutanlığı ayrıca, İnegöl’de bulunan 126. Alay’a, Yunan kuvvetlerini elden geldiğince oyalamasını emretmiştir. Böylece Yunan taarruz planı ve kuvvetlerinin düzeni konusunda kesin bilgi edinilmiş olacak, hem de İnönü mevzilerine kuvvet kaydırmakta zaman kazanılmış olacaktır
Murat ,Zeyneb’in sözünü keserek heyecanla
"Güney Cephesi’nde, Çerkez Ethem kuvvetleriyle uğraşmakta olan kıt’alar derhal Afyon ve Dumlupınar mevzilerine döneceklerdir. Afyon’daki iki alay hemen Dumlupınar mevzilerine aktarılacak ve Yunan ileri harekatı bu mevzilerde karşılanacaktır. Cephe Komutanlığı emrindeki süvari unsurları, İnönü mevzileri yarılacak olursa Ankara yönünü örtmek üzere hazır tutulacaktır."
Muhsin Öğretmen dikkatle dinliyordu
" Size şu önemli bilgileri de söyleyeyim.
Batı Cephesi Komutanı Albay Mustafa İsmet (İnönü) Bey’in savunma tertibi şöyledir. Mevzilerin kuzey kesimi 24. Tümen, güney kesimi ise 11. Tümen’le işgal ve savunulacaktır. Polatlı’dan getirilen depo alayı ile 4. Tümen, cephe ihtiyatını oluşturacaktır.
Türk üst komutanlığı bu ön planlamalarda, Yunan kuvvetlerinin esas olarak iki hattan taarruz edebileceklerini hesaplamaktadır.
Bursa’nın doğusunda, İnegöl’den Yalova’ya kadar olan hatta konuşlanmış Yunan kuvvetlerince, güney-doğuya,
Eskişehir yönünde ve Uşak dolaylarında konuşlanmış Yunan kuvvetlerince kuzey-doğuya, yine Eskişehir yönünde.
Kuzey-batıdan gelecek bir taarruz, savunulabilecek doğal mevziler vardır. Bununla birlikte Söğüt - İnönü hattı, en gerideki mevzidir, Eskişehir’e kadar savunmaya uygun mevzi yoktur. Daha güneyde Afyon’a kadar olan arazi dikkatle incelenmiş, savunmaya uygun bölgeler tek tek belirlenmiştir
Halide:
" Arkadaşlar kararlaştırdığımız bir gün gene toplanalım ve konuya devam edelim ne dersiniz?"
" Evet uzun bir bölümdeyiz daha çok önemli olaylar var ."
" Doğru."
"Her zaman ki gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli bir sözü ile toplantıyı bitirelim."
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bir milletin başarısı, mutlaka bütün milli güçlerin bir istikamette oluşmasıyla mümkündür. Bu nedenle bilelim ki, elde ettiğimiz başarı, milletin güç birliği etmesinden, ortak hareket etmesinden ileri gelmiştir. Eğer aynı başarı ve zaferleri gelecekte de tekrarlamak istiyorsak, ayni esasa dayanalım ve aynı şekilde yürüyelim.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SEVGİLERİMLE
NEŞE KIZILYAR
YORUMLAR
Çok detay ve fazla sayıda kitap, doküman, kaynak araştırma gereken konular.
Emeğini gayretini takdir ediyorum, insan sevdiği işi başarır mutlaka.
Candan kutlarım, sevgilerimle
GÜLDESTE
efendim anlatınız bana her daim atatürkü anlatınız anlatınızki ben daha çok okuyayım burada böylesine rahat oturuyorsam ATATÜRKÜN verdiği mücadeleler sayesindedir o büyük insanı ne kadar yad etsek azdır diyorum emeğinize sağlık kolay gelsin hocam saygılarımla selamlar
GÜLDESTE
İnönü Savaşını da kazandık ama asıl savaşlar bundan sonra...
Ama hepsinin hakkından Allah'ın da izniyle gelinecektir.
Çünkü Mustafa Kemal var...
GÜLDESTE
Kalemin var olsun şairem çok güzel bir anlatımdı
Tarihi çok severek okur severek dinlerim benim babab amcalarım o günleri yaşamışlar
Zaman zaman gözlerine yaşlarda dolurdu çok zok günleridi o günler
Bu günün sefasını o günün cefasına borçluyuz bu yurdu kazananların kıymeti bilinsin
Daim ol kardeşim çok güzeldi
GÜLDESTE
GÜLDESTE
GÜLDESTE
Değerli Arkadaşım.
Konudan konuya geçişlerde bazen büyük bir hızlılık yaşansa da gayretlerinizi takdir ediyorum. Bu tür yazılar mutlaka okuyanlar için faydalı olacaktır.
Azim ve kararlılıkla devam ediniz lütfen.
Selam ve saygılarımla.
GÜLDESTE
Mehlikam
sami biberoğulları
Konudan konya geçme sözünü Ben sayın yazara, yani Neşe hanım'a söyledim. Sivas Kongresinden büyük bir hızla I. İnönü savaşına geçtiği için. Arada yazılabilecek çok uzun konular vardı. Size sorduğum soruyu da burada değil bir önceki yazıda sormuştum. hatlar karıştı sanırım.
Mehlikam
sami biberoğulları
Keşke kaynak olarak kullandığınız siteden(tr-wikipedia) kayıpları da alsaydınız. Ben yazayım izninizle...Türk tarafı 95 ölü, Yunan tarafı 51 ölü...Toplam zaiyat: 489-181 ...Baya çetin savaşmış:)))...Muharebe buysa Mohaç Meydan Savaşının kıyamet adını alması gerekir...Şeyh Said ayaklnmasında bile daha fazla insan ölmüştür...Akla mantığa havale ediyorum...