Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - pitigrilli
petricli
petricli

Toplum

Yorum

Toplum

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

911

Okunma

Toplum

Egodan mı, unutkanlıktan mı yoksa başka bir sebepten mi bilinmez; insanlar kendilerini unuturlarda başkalarını eleştirmeye bayılırlar.

Başkası yaptığında çirkin olan bir şeyi kendileri yaptığında eleştiriye de gelemez, nefs köpeğini eleştirenlere saldırtmaktan çekinmezler. Kendilerini savunmakta kullandıkları bahaneler hazırdır zaten…

- Mecbur kalmasam yapar mıydım.
- Ama önce o başlattı.
- Ben ne yaptığımı biliyorum.
- Sen kim oluyorsun…
- Böyle olacağını bilmiyordum.
- Sevdiğimden yaptım.
- Kıskandığımdan yaptım.
- Nefret ettiğimden yaptım.

Vesaire, vesaire, vesaire… Sebep gösterilen bahane ne olursaolsun fazla önemli değil aslında. Önemli olan “Acaba kınadığınız insan hatayı keyfinden mi yapmıştır?” sorusunu sormadan eleştirmenizdir.

Psikolojide buna empati kurmak diyorlar. Empati; kendinizi oinsanın yerine koyup, olayları onun penceresinden irdelemeniz, şartları, zorunlulukları göz ardı etmemenizdir.

Başkalarının bizi anlamasını ve anlayışla karşılamasını beklerken acaba bizler onlara aynı anlayışı gösterebiliyor muyuz?

Olayın birde yanlış anlama boyutu var ki durum daha içler acısıdır…

Bir çok şey gözüktüğünden farklıdır ama; içinde bulunduğumuz psikolojik durum, önyargılarımız ve diğer etkenler bakış açımızı etkilediği için durumumuza uygun şekilde algılama eğilimimiz vardır. Bu durum algıda seçicilik denilen şeyin ta kendisidir. Atalarımız “Namazda gözü yok ki ezanda kulağı olsun” sözüyle durumu veciz bir şekilde ortaya koymaktadır.

Kendimizi sorgulamadan, öz eleştiri yapmadan başkalarını eleştirmeye, sorgulamaya (ve daha aşırısı) yargılamaya devam ettiğimiz sürece toplumumuz her geçen gün biraz daha toplum olmaktan çıkıp kalabalık insanlar topluluğu haline gelmeye devam edecektir.

Fahrettin Petriçli.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Toplum Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Toplum yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Toplum yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.