Diyarbakır küçük Millet Meclisi 5 Mayısta toplanıyor
DkMM Koordinatörü Eyüphan KAYA ile TkMM hakkında bir sohbet gerçekleştirdik okurlarımızla paylaşıyoruz.
Yakup İleri Sordu, DkMM Koordinatörü Eyüphan Kaya cevap verdi
Yakup İleri:Ne zamandan beri DkMM ile ilişkin var?
Eyüphan Kaya:Ben sivil toplumcuyum, biliyorum ve inanıyorum ki STK’lar ne kadar güçlü olursa o kadar topluma sıkıntı veren odaklar pasif duruma düşecekler, manevra alanları daralacak.
Bu amaçla Diyarbakır’da yarar sağladığına inandığım 7 STK’ya üye olmakla birlikte bu tür platformlarda da aktif rol almaya çalışıyorum,
2009 yılından beri DkMM ye bireysel katkı veriyordum, 2011 yılında 2-3 toplantı anca yapılabildi, derken 2011 Aralığında sorumluluğunu üstlendim, 4 aydır mutat aylık toplantılarımızı yapıyoruz umarım 5 mayısta yapılacak olan toplantımız daha nitelikli bir toplantı olur.
Y.İ.:Toplantının formatı hakkında bilgi verir misiniz?
E.K.Tabi ki toplantının bileşenleri Diyarbakır Milletvekilleri,STK temsilcileri, Belediye Başkanlarımız, Akademisyenlerimiz, Kanaat önderlerimizdir, ayrıca toplumda var olan sosyal grup temsilcilerine de açıktır.
Toplantı biri ulusal biri yerel olmak üzere iki gündemle toplanılıyor, gündemle ilgili yapılan konuşmalar özet halinde not edilip, tutanağa yansıtılıyor ve olduğu gibi TkMM sitesinde yayınlanıyor. Ayıca Türkiye’nin ortak paydası olarak da dile getirilen fikirleri içeren bir ortak payda da her yılın son Çarşamba günü bir milletvekilinin eşliğinde basına duyurularak Meclise sunuluyor, onun için diyoruz ki;
“DkMM’ye katılın, sesiniz TBMM’de yankılansın”
Y.İ.:Moderatörü nasıl tespit ediyorsunuz? Bu ayın moderatörü kimdir?
E.K.:Türkiye geneli, saygın gazeteci ve yazar grubundan, STK ve Meslek Odalarından, Sanat ve Sinema dünyasından 200 kadar destekçilerimiz var, Bunlar gerektiğinde TkMM toplantılarına katkı vermeyi taahhüt etmişlerdir. Biz de yerel meclis girişimcileri olarak zaman zaman bun destekçilerimizden yararlanıyoruz; Abdurrahman DİLİPAK, Mehmet ALTAN, Mehmet ELKATMIŞ, Rasim Ozan KÜTAHYALI ….gibi bir çok kimse bu münasebetle Diyarbakır toplantınsa geldiler, Ancak benim sorumluluğum süresinde daha çok yerel dinamiklerimizden yararlanmaya çalıştım….
Bu toplantının Modertörü ise Diyarbakır eski vekili Abdurrahman Kurt olacaktır.
Arıca Moderatör katkı yapacağım derken toplantıdan zaman çalıyor farkında olmadan, dolayısıyla bir “özel konuk” adıyla bu saygın dostlarımızı çağırıyoruz toplantıyı disiplin içinde idare ettikten sonra kendileri de en son söz hakkını kullanarak toplantıyı kapatıyor.
Y.İ.:Tanıtım broşürünüzde “aile fotoğraf” diye bir kavram yer alıyor bununla kimleri kast ediyorsunuz?
E.K.:Bir ili bir aile olarak kabul etsek Doktor evladı Tabipler Odası, Hukukçu evladı Baro, Sanayici ve tüccarı Ticaret sanayi odası, STK’ları Dernek ve vakıflar, Siyasetçi çocuğu Milletvekilleri….vs. Bunlardan biri toplantıya gelmediği zaman aile fotoğrafından bir kare eksik kalır.Onun için diyoruz ki,
“Kimse kimsenin yerini dolduramaz”
Hem STK’lar böyle platformlarda mensubu olduğu oluşumların fikirlerini dile getirmekle yükümlü değiller mi?
Y.İ.:TkMM’lerinin nihaiyi hedefi nedir?
E.K.: En can alıcı soruyu sordunuz galiba, amaç bu çalışmayı Türkiye’nin 81 ilinde hatta nüfusu kalabalık bazı ilçelerde bile yapabilmek,
Düşünsenize her ayın ilk haftası 81+ ilde farkı düşünen taraflar bir araya gelip memleket meselesini vakileriyle birlikte değerlendiriyorlar ya da yerel bir sorun konusunda ortak bir akıl üretiyorlar ve bu düşünceler karşılık buluyor o zaman kim tutar Türkiye’yi bunun getirdiği huzur ve refahı düşün, hoşgörüyü düşün, paha biçilmez bir çalışma olur değil mi?
Şimdilik kimi kimselere cazip bir çalışma gibi gelmiyor, çünkü basın açıklaması yok, ortak karar yok, ama bir gün gelecek bu süreçte katkısı olan insanlar hayırla yad edilecek ben buna içtenlikle inanıyorum.
TkMM’leri Tıpkı Meclisten bir kare gibi işlev görüyor, bir STK temsilcisi söz alıp 5 dakika konuşuyor Milletvekillerinin Meclis kürsüsünde konuştuğu gibi….
Bu durumda TBMM Anadolu’nun tesirinde kalacak, bir yanda kendini gözetliyor bilecek bir yanda da arkasında halkın varlığını hissedecek ve daha verimli çalışacak diye düşünüyorum.
Y.İ.:Bu çalışma nereden finanse ediliyor? Başka bir ifadeyle değirmenin suyu nereden?
E.K.:En çok sorulan sorulardan birisini sordunuz, bu çalışma 2 yıl AB fonundan katkı aldı ,şu anda merkezi Norveç’te olan bir düşünce vakfı karşılıyor, hem kim bize katkı verirse hayır demeyiz yeter ki TkMM’nin kendine has 13 ilkesine karışmasın.
Aslına bakarsanız bizim ülkemizde de demokrasiyi geliştirme adına ayrılan bir kalem var İçişleri Bakanlığımızın bütçesine bağlı olarak ama bu kaliteli çalışmalar dururken gereksiz yerlere gidiyor
Anlayacağın ülke Ergenekondan kurtuldu kurtulacak ama devlet adamı soğukluğunu üzerinde taşıyan, ceberut kılıklı bürokratlardan ne zaman kurtulacak o belli değil işte…
Fakat eninde sonunda İçişleri Bakanlığımızın demokrasiyi geliştirme adına yaptığı harcamayı bu çalışmalara yönlendireceğimizden eminin yeter ki Başbakanımız bunu fark etsin…. bir az sabır diyoruz, Çünkü Başbakanımız bu çalışmayı destekliyor….
2 Y.İ.:3 Nisan Meclis ziyareti hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
E.K.: Hay hay…Aslında Ankara’ya gidişimiz sadece Meclis ziyaretinden ibaret değildi, önce Ankara Etap Mola Otelinde 21-22 Nisan günlerinde çalışmalarımıza kalite katmak ve daha verimli hale getirme adına yoğun bir seminer çalışmasını yapıldı,23 Nisan günü Meclisten vekiller toplantımıza geldiler, CHP ve MHP milletvekillerinin katılımıyla nitelikli bir kMM toplantısı yapıldı, daha sonra,
Sırasıyla AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir ÖNAL, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet ŞANDIR, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İNCE, BDP Grup Başkan Vekili Hasip KAPLAN ve en son Meclis Başkanı Cemil ÇİÇEK, TkMM’leri heyetini ağırladı. TkMM’leri heyeti, Meclisin 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramını kutlarken kendileri de TkMM çalışmalarından övgüyle bahsettiler.
Heyetimiz yüksek bir moralle TBMM’inden ayrıldı, çalışmalarına şevkle devam ediyoruz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.