Başarıyı hedef alın mükemmel olmayı değil. yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin; vazgeçerseniz yeni şeyler öğrenme ve gelişme olanağınızı kaybedersiniz. unutmayın; mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. insan olduğunuzu hatırlayarak korkularınızı göğü
Emine UYSAL (EMİNE45)
Emine UYSAL (EMİNE45)

Eğitim mi asalet mi?

Yorum

Eğitim mi asalet mi?

13

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2068

Okunma

Eğitim mi asalet mi?

Eğitim mi asalet mi?



Vaktiyle bir padişah ve veziri varmış. Bu padişah ile vezir, bir konu üzerinde ateşli ateşli tartışmışlar.
Padişah; eğitim önemli derken, vezir, eğitim önemli ama asalet daha önemli demiş. Padişah, vezire hiç olmadığı kadar kızıp, ülkenin dört yanına haber salmış. Ülkesinde ne kadar iyi eğitmen varsa hepsini sarayına çağırmış.

Her birine neler yapabileceğini sırayla sorup öğrenmiş. İçlerinden birisi şöyle demiş; bir kediye kahve servisi yaptırabilirim. Bu konu padişahın çok hoşuna gitmiş ve eğitmene hemen işe başlamasını söylemiş.

Altı ay gibi bir zaman içersinde eğitmen, kediyi kahve taşır konuma getirmiş. Olay ülke çapında çabuk duyulmuş. Padişah, kendi haklılığını ortaya koymak için bütün ahaliyi gösteriye çağırmış. Ve şehir meydanına padişahın tahtı taşınıp gösteri başlamış.

Eğitmen, kendi eliyle pişirdiği kahveyi tepsiye koyup kedinin eline vermiş. Padişaha kahve servisi yapmasını söylemiş. Kedi tepsiyi alıp yolu yarıladığında vezir, cebinde sakladığı bir fareyi yavaşça salıvermiş.

İşte o an olanlar olmuş… Kedi kahve tepsisini padişahın yüzüne fırlatıp farenin ardına düşmüş. Padişahla eğitmen kedinin ardından bakıp kalırken vezir; asalet! Asalet! Asalet!
Diye bağırmış.






24.04.2012 /Emine UYSAL



Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Eğitim mi asalet mi? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Eğitim mi asalet mi? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Eğitim mi asalet mi? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
uranus
uranus, @uranus
11.6.2012 23:52:00
....heykeltraş granitten başlar işe,onca emeğim boşa gitmesin diye.Çürük taş emek götürmez.Eğitimcilere saygım var ama,gerçek bu.Granit,az bulunur,zor işlenir,asalettir bu.saygımla hocam.
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA, @erayozgorsarikaya
7.5.2012 17:37:35
Selamlar

sonra o padişah o vezirin kellesini almamış mı o zaman padişah da asilmiş öğretim ile eğitim farklıdır
birine bir şey öğretirsin bilgi verirsin ama eğitim onun insanlığında hayvanlığını da kişiliğinide asaletini de eğitebilirsin onun için padişah asilmiş eğitilmiş eğer eğitilmemiş bir padişah olsaydı kendisine meydan okuyan vezirin kellesini alırdı.
sevgiler
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA, @erayozgorsarikaya
7.5.2012 17:35:18
sonra o padişah o vezirin kellesini almamış mı o zaman padişah da asilmiş öğretim ile eğitim farklıdır
birine bir şey öğretirsin bilgi verirsin ama eğitim onun insanlığında hayvanlığını da kişiliğinide asaletini de eğitebilirsin onun için padişah asilmiş eğitilmiş eğer eğitilmemiş bir padişah olsaydı kendisine meydan okuyan vezirin kellesini alırdı.
sevgiler
NAZCA
NAZCA, @nazca
3.5.2012 11:55:19
çok güzel bir konu aslında uzak olmadığımız ama bazen yakınında da bulunmadığımız.
asalet eğitimle mümkün mü sorusu en doğru soru sanırım.insanında bazen hayvanlar kadar vahşi olabildikleri gerçeğini de göz ardı etmemeli diye düşünüyorum.
kutluyorum kalemini
3B-3B
3B-3B, @3b-3b
25.4.2012 19:17:25
Bu iki kavram bir bütün oluşturursa anlam kazanır. Değindiğiniz konu farklı ve güzel bir anlatıma sahipti. Saygılar...
Emine UYSAL (EMİNE45)
Emine UYSAL (EMİNE45), @emineuysal-emine45-
25.4.2012 19:03:00
Değerli arkadaşlarım, böyle bir yazı yazmakla eğitimi küçümsediğimi düşünmeyin sakın. Aksine ben de; EĞİTİM! Diyenlerdenim. Lakin şunu da hep düşünüyorum ki, onca eğitim almış, kariyer sahibi bir insan nasıl olup da saygısız, hoşgörüsüz, bencil ve kırıcı olabiliyor. Kendini küçük dağların sahibi gibi görürken, çıkarları için harcayamayacağı insan yok gibidir(!)


Başka bir kişiye dönüyorum; o da eğitimli. Kariyeri çoğaldıkça nefsi küçülüyor. Kirli yüzlü çocuğun yanağından şap diye öpüp, tarak değmemiş saçlarını okşuyor. İnsanları dinliyor, zorluklar karşısında yardımcı oluyor.

Bir başka insan; mektep yüzü görüp tebeşir tozu yutmamış. Parmaklarını sayarak günlük hesaplarını yapıyor ama değil insanı, karıncayı bile incitmekten korkuyor. Hak’tan korkuyor.

Sonra, neden? diye soruyorum kıt aklıma. İkisi de aynı eğitimi almış, belki aynı işi yapıyor ama birinin çalımından yanına varılmazken diğeri dünya tatlısı. İşte burada şu devreye giriyor; aile terbiyesi ya da ASALET.

Bu konuyu geçen gün arkadaşlarla yaptığımız toplantıda konuşmuştuk, aklımda kalanları paylaşmak istedim.

Bu konu böyle uzar gider. Önemli olan güzellikleri görüp, doğrunun yanında olmak değil midir?

Görüşleriniz için teşekkür ederim.

Saygılar.

Hasan Özaydın
Hasan Özaydın, @hasanozayd305n
25.4.2012 11:23:10
Münazara yapmadığımıza göre bence ikisi.Tebrik ederim saygılarımla.
tacettin yıldırım
tacettin yıldırım, @tacettinyildirim
25.4.2012 06:59:47
güzel bir örnek...... üzerinde çok tartışılabilinir kişisel görüşüm eğitimin olgusunun büyük önemi vardır asaletide gözardı edemeyiz....genetiktir....helal be emine sayende biraz düşündük.... saygılar
Kemnur
Kemnur, @kemnur
25.4.2012 03:01:49
fotoğraf ilginç...Sami hocanın ve padişahın haklı olduğunu gösteren bir fotoğraf olmuş... ama, asaletten kastımız, soykütüğüne bağlı değilse, asaleti yaratan "erdem" de eğitimin bir sonucudur...SAYGIYLA
sami biberoğulları
sami biberoğulları, @samibiberogullari
25.4.2012 02:19:07
Değerli arkadaşım.

Anlattığınız hikaye bana yıllar önce seyrettiğim bir filmi hatırlattı. Filmin adı ''Dobermanlar''dı.

Adamın biri Amerika'da Doberman köpeklerini eğiterek banka soyduruyor onlara. Dobermanları o kadar güzel eğitiyor ki. O köpekler bankayı bir güzel soyuyorlar...Veznedarlar kasalardaki bütün paraları köpeklerin boyunlarındaki çantalara dolduruyor ve köpekler bankadan çıkıyorlar. Amaaaa

Evet işin aması var...Adam köpeklere her şeyi öğretmiş. onalrı tam bir soyguncu yapmış lakin bir şeyi unutmuş. O da para dolu çantaları kendisine teslim etmeleri....Yani köpekler para dolu çantaları adama vermediler. Adam elini çantalara uzatınca ona hırladılar. Çünkü aldıkları eğitime göre çantalara hiç kimse elini süremeyecekti. Adam unutmuştu bu ince noktayı. İş bittikten sonra çantaların kendisine verilmesi gerektiğini öğretmemişti onlara. Demek ki eğitimde bir eksiklik olmuş değil mi?

Aynı şey sizin hikaye için de geçerli...Eğitim tam verilememiş...Eğer önünden geçen bir fareye aldırış etmemek de öğretilseydi o kediye mutlaka o tepsiyi fırlatmayacaktı.

Kısacası genetik faktörler ne kadar etkili olursa olsun önemli olan eğitimdir. Ama öyle bir eğit,im olmalı ki onda eksiklik olmamalı...İşte mesele bu.

Selam ve sevgilerimle.

ahmet umut
ahmet umut, @ahmetumut
24.4.2012 23:41:10
Güzel ama ben eğitim demek zorundayım..
Tabiki kalıtsal faktörleri göz ardı edemeyiz.....
kutladım selamlar......
AYSE 09
AYSE 09, @ayse09
24.4.2012 23:34:37
güzel anlatımdı yine canım sen harikasın sevgilerimlesin
Nilgün Akçay
Nilgün Akçay, @nilgunakcay
24.4.2012 23:24:08
Ben bu hikayeyi farklı kişilklere uyarlanmış şekliyle okumuştum. Hiç okumasaydım ve bilseydim içeriğini, cevabım benim de asalet olurdu. Bu sanıyorum genlerle alakalı ve bu konuda birkaç kitap da okumuştum. yine güzel vurgu yapmışsın canım eminem. Artık emine abla demiyeceğim. Eminemsin :) oluy mu:)
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.