- 1315 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SAMSUN AYDINLAR OCAĞI
İnsanların bir araya gelerek bazı teşkilâtlar kurması, muhakkaktır ki, cemiyetin içinde bulunduğu şartlardan doğmaktadır. Bunların ismi, “ ocak, dernek, birlik, cemiyet,..” olarak adlandırılabilir. “ Aydınlar Ocağı” ise; vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin birliğini ve devletin güçlülüğünü ilke edinen ve millî ve mânevî değerleri müdâfaa eden geniş bir münevverler heyeti tarafından 14 Mayıs 1970 târihinde İstanbul’da kurulmuştur .
Yâni; Aydınlar Ocağı’nın, Türkiye’de faaliyete geçişi kırkiki seneyi tamamlamak üzeredir.
İlk Genel Başkanı, dünyâca ünlü târihçimiz Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu ( 1914-1984)’dur.
Başta, üniversite öğretim üyeleri olmak üzere, şâir, yazar ve iş adamı pek çok kişinin üye olup desteklediği Aydınlar Ocağı, Türkiye’nin birçok ilinde de aynı maksat ve hedeflerle faaliyete geçmiş ve bugün, bünyesine kattığı yeni yeni ilim, fikir ve san’at adamlarıyla, konferanslar, seminerler, açık oturumlar ve sergiler açarak çalışmalarını sürdürmüş ve sürdürmektedir.
Böyle bir derneğinin lüzûmuna inanarak, Samsun’da da “Aydınlar Ocağı” kurulmuştur.
“ Millî kültür ve şuûru geliştirmek suretiyle Türk Milliyetçiliği fikrini yaymak, millî bünyemizi sarsan fikir buhranı ve mefhumlar anarşisi ile mücâdele ederek millî varlığımızı meydana getiren unsurları yaşatıp kuvvetlendirmek” maksadıyla kurulan Aydınlar Ocağı’nın Samsun’da faaliyete geçişi, yirmi seneyi aşıyor. Hemen hemen aynı ilkeleri hedef alan kardeş kuruluşTürk Ocağı gibi, Aydınlar Ocağı da, “ Millî ve mânevî değerlerimizi” kuvvetlendirmeyi, “ Türk ahlâkını “ yaygınlaştırmayı ve “ Türk dilini ve san’atını” korumak ve geliştirmekle kendini vazîfeli addeder.
Samsun Aydınlar Ocağı’nı, 1991 yılında, benim de aralarında bulunmaktan şeref duyup iftihar ettiğim onaltı arkadaşla birlikte kurduk. Bunların isimleri şunlardır: İktisatçı Mehmet Çakar, Ziraat Yük. Müh. Lütfi Keskin, İş Adamı İsmet Çakır, Av. Ayhan Keskin, Prof. Dr. Ferhat Odabaş, Prof. Dr. Ali Gülümser, İş Adamı Mehmet Sâlih Çolak, Öğretim Görevlisi M.Hâlistin Kukul, Prof. Dr. Mete Kesim, Av. Bilhan Tanrıverdi, İş Adamı Basri Sözen, Eczacı Ferşat Kemal Âşık, Eczacı Ahmet Hamdi Giritli, Dr. Hüseyin Akdeniz, İktisatçı Ekrem Samangül, İş Adamı Osman Okur.
Samsun Aydınlar Ocağı, kurulduğundan bugüne kadar, sâdece Samsun’un değil, Samsun çevresinin de ilim, kültür ve san’at hayatına büyük katkılar sağlamıştır. Üniversite- vatandaş işbirliğinde, büyük emek harcamış, tıpta, iktisatta, edebiyatta, ilâhiyatta, ziraatta velhâsıl ilmî faaliyetlerin her şûbesinde, konferanslarla ve açık oturumlarla uyarıcı, aydınlatıcı ve bu sahalardaki geliştirici tavrıyla, herkes i “ araştırmaya ve düşünmeye” sevketmiştir.
Hemen hemen her hafta sonu, akademik seviyedeki ufuk açıcı konferansları, kültürümüzün ana kaynaklarını tanıtması yanında; dünyadaki ilmî gelişmeler hakkında da, herkese kapısını açarak, yararlanmayı sağlamıştır. Gerektiğinde, Samsun dışından ilim, san’at ve fikir adamları da dâvet ederek, siyâsetin dışında, fakat siyâset üstü çalışmalarını sürdürmüştür.
Geçen zaman içersinde, bu güzel Ocak’ta, onlarca ilim ve san’at adamı, binlerce kişiyle muhatap edilmiş, genç- ihtiyar, kadın-erkek...herkesi, ilim ve irfânla feyizlendimeye gayret göstermiştir.
Bugüne kadar, gerek “ İdâre Heyeti”nde ve gerekse “ İlim Ve İstişâre Kurulu” nda çok değerli kimseler hizmet vermişlerdir. Bunlardan bazıları, Hakk’ın rahmetine kavuştular, bazıları ise, Samsun dışına naklettiler. İnanıyorum ki, hepsi de, yaptıkları güzel hizmetlerinden dolayı minnet ve şükranla anılacaklardır.
Elbette ki, Samsun Aydınlar Ocağı’nda başkanlık yapan zat-ı muhteremleri de hatırlamadan geçemeyiz. Bunlar: Mehmet Çakar, Ekrem Samangül, Dr. Hüseyin Akdeniz, Prof. Dr. Hüseyin Peker, Prof. Dr. Cafer Marangoz, Prof.Dr. Cemil Çelik, Prof. Dr. Mustafa Özbalcı, Av. Kerami Gürbüz, Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ve Doç. Dr. Osman Köse’dir.
Bilhassa, son zamanlarda, Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ve Doç. Dr. Osman Köse dönemlerinde, Samsun Aydınlar Ocağı, mahallî idârecilerle de irtibat sağlayarak, Samsun’un târihî, tabiî ve kültürel değerleri hakkında, takdîre şâyân önemli çalışmalar yaptılar ve yapmaktadırlar.
Temennim odur ki; her Samsunlu, Aydınlar Ocağı’nın - ve kardeş kuruluşu olan Türk Ocağı’nın- yaptığı bu fedâkârca çalışmaların karşılığını, onlara ilgi olarak aksettirir ve onları, her cihetten destekler.
İlmin olmadığı yerde, güzellik aramayınız!
M.Halistin KUKUL
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.