- 709 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
KÜTÜPHANE HAFTASI
KÜTÜPHANE HAFTASI
İnsanlığın var oluşundan günümüze değin kitap ve yazanlar çoğaldıkça bunların korunması saklanması ve okuyucuların hizmetine sunulması sorunları ortaya çıkmıştır. Böylece resmi ve özel kitap haneler yani günümüz adıyla kütüphaneler ortaya çıkmıştır. Kütüphane kitapların bulundurulduğu binaların adıdır. Burada görevli çalışanların veya memurların ünvanı ise kütüphanecidir.
Mart ayının son haftası genelde kütüphane haftası olarak kutlanır. Maalesef halk arasında böyle bir haftanın varlığı dahi bilinmemektedir. Az okuyan bir toplum olduğumuz için olsa gerek sadece bu hafta okullarımızda basit kutlamalarla geçiştirilir. Okullarımız da çocuk ve gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmakta sınıfta kalmaktadırlar. Onun içindir ki okumayan bir toplum yapımız var. Okumadığımız içindir ki geçmiş ve içinde bulunduğumuz zaman dilimin den bir haber ordan burdan duyduğumuz başkalarından etkilenerek içi boş kof bir düşünce yapımız var.
Bakınız kütüphaneler kitap alamayanlar her türlü araştırma inceleme ve okumak yazmak isteyenler için sınıflandırılarak en uygun şekilde dizayn edilerek hizmete sunulan yerlerdir. Çağımız bilgi çağıdır. Bilgi ise okuma araştırma inceleme neden nasıl niçin sorularına cevap aramakla elde edilir. Buna erişmek için her türlü neşriyatı okumakla ulaşılır.
En iyi arkadaş kitaplardır. İnsanın kültür seviyesini dünya ya bakış açısını bilgi ve görüşünü ufkunu geliştirip artıran bulunmaz bir okuldur. Geçmişten günümüze ve hatta geleceğe açılan kapıları kitaplar sağlar. İnsana aklını kullanmayı doğru düşünüp karar vermeyi mantıklı hareket etmeyi sağlamak için yol gösterici kılavuzluk görevi görürler.
Bir toplumda ne kadar çok kitap okuyan olursa o toplumun kültür yapısı da o kadar yüksek olur. En önemli meselemiz okullarda genç dimağlara okuma alışkanlığını kazandırmak idalimiz olmalıdır. Maalesef yetişen insanlarımızda okuma alışkanlığı yok denecek kadar azdır. Her konuda ve hayatta mesleği ile ilgili alanlarda ekonomik kültürel aile ve toplum yapısı ve hatta siyaset konusunda laf edebilecek bilgi ve edinim sahibi olmalıdır.
Okumak için kitapların temini satın alınması da ayrı bir problem yaratmaktadır. Kitap fiyatları insanlarımızın ekonomik gelirleri ile mütenasip olmalıdır. Yani satın alma gücü ile orantılı olmalı ki alabilsinler. Günümüzde piyasaya çıkan kitaplar aşırı pahalı. Bir sorun da yazarların ve yayımcının korunması meselesi var. Devlet bu konuda çok titiz davranmalı ve korsan basım haksız kazanç ve eserlerin rant hırsızlığını önlemelidir.
Medeni toplumun fertleri boş zamanlarını kitap okuyarak değerlendiriyor. Bizler ise kahve köşelerinde içi boş gezekler de yeme içme leylek misali yoz yavan lak lakılar la ömür tüketiyoruz.
Çok okuyan bir toplum özlemi ve şair Hasan TURAN nın dizelerinin gerçekleşmesi dileğiyle
Durmuş Karabağlı
2012
Bir yapıya konmayan taşları ben taş saymam
Kitaba eğilmeyen başları ben baş saymam
Okumadan yazmadan geçen ömrü yaş saymam.
Çok okuyan çok bilir yarını parlak olur
Okuyanın yarını alnı gibi ak olur.
Kitaplar geleceğin ışıklı bir yoludur
Kitaplar yükselişin kanadıdır koludur
Evrenden habersizdir kitapsız kalan insan.
Çok okuyan çok bilir yarını parlak olur
Okuyanın yarını alnı gibi ak olur.
Çölde kalan yolcular bulutlara tas tutar
Bilimle beslenmeyen inanışlar pas tutar
Yavrusu okumayan uluslar yas tutar.
Çok okuyan çok bilir yarını parlak olur
Okuyanın yarını alnı gibi ak olur.
Hasan Turan
YORUMLAR
ÖNCELİKLE KÜTÜPHANELER HAFTASINI KUTLARIM EFENDİM
MALESEF İNSANLARIMIZ DA KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI YOK
BEN ŞAHSEN KİTABIN KOKUSUNU HER DEM ALMAK İSTERİM
OKUMAYI SEVERİM .SİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
SAYGILAR