ZEMZEM SUYU HAKKINDA - 3
Geçen bölümlerde zemzem suyunun tarihçesine değinmiştik.Şimdi ise dha başka özelliklerine değineceğiz.Şimdi zemzemle ilgili bazı özellikleri burada arz edelim :
-Zemzem suyu Hz.İbrahim dönemin de ortaya çıktığından yaklaşık olarak 4000 yıla yakın bir geçmişi vardır.Zemzem ,geçmişinde asırlarca kuyusu doldurulmuş ve insanlar bu güzel sudan mahrum kalmışlardır.Son 1500 yıldır ise aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir.Tarihin kaynağı belli en eski kaynaklarından birisidir.
-Açlığını gidermek isteyenlerin açlığını,susamışların susuzluğunu giderir bir özelliği vardır.Diğer sulara göre çok daha besleyicidir ve çok daha fazla mineral barındırmaktadır.
-Zemzemin arıtılması Harem-i Şerif’in altından Kudey bölgesine (8 kilometre dışarıya) pompalanıyor, sonra tesislerde işlem görüyor Bir dağın tepesinde dinlendirilen ve kumlardan arındırılan zemzem, çifte ozonlama işlemine tabi tutularak steril hale getiriliyor ve şişeleniyor.
Zemzemin dağıtımı Kudey bölgesinde bulunan Melik Abdülaziz Sebil Zemzem Dolum Merkezi’nden yapılıyor.Kâbe’nin 20 metre doğusunda yer alır.
-Zemzem suyu üzerinde yapılan araştırmalar da Zemzem suyunun diğer sulara göre daha besleyici olduğu, daha az kükürt, daha çok mineral barındırdığı, Amerika’da yapılan test sonuçlarına göre dünya’da içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su’dur.Mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırır.
-Yer altı suları konusunda sahasında birkaç isimden biri olan Prof. Dr. Zekai Şen, zemzem kuyusunun şeklinin ve suyun özelliklerinin kendisini şaşırttığını belirtiyor. Şen, Suud Kralı’nın ısrarlı daveti ile Zemzem Araştırmaları ve Geliştirmeleri Enstitüsü’nde yöneticilik yapıyor ve 500 kişilik bir ekiple, ilk tarihinden bugüne zemzem kuyusu ve suyunun kalitesi ve özelliklerini araştırıyor. Enstitüdeki görevine Kur’ân’a el basıp, stratejik bilgileri ve araştırmaların detaylarını anlatmamak üzerine yemin ederek başlayan Şen, “İmanlı bir insandım. Zemzem kuyusu hakkında araştırmalar yaptıkça imanım daha da arttı. Zira bilimin açıklayamadığı çok fazla şey var. Bilimin açıklayamadığı noktada iman devreye giriyor.” diyor.
-Zemzem kuyusunun yakınlarında irili ufaklı (birisinin adı Davut) birçok kuyu var. Ama bölgenin jeolojik yapısı gereği bu sular ya çok aşırı mineralli ya da tuzlu. Hiçbiri zemzem kadar mineral oranı dengeli ve kaliteli değil. Prof. Dr. Zekai Şen’e göre bu kuyular birbirine bu kadar yakın olmasına rağmen, hiçbirinin zemzemin normal değerlerine yaklaşamamasının bile bir mucize.
-Zemzem suyunun ana kaynağı bilim adamlarının yıllardır süren çalışmalarına rağmen bulunamamıştır. Zemzem suyunun yer yüzüne çıktığı kuyunun çevresinde başka bir kuyu yoktur ve denize de 80 km. uzaklıktadır. Yani Zemzem suyunun çıktığı kuyuyu besleyecek bir kaynak daha yok. Ama 4 bin yıldır da kurumuyor, "Bu nasıl olur?" demeyin bu sorunun cevabını hiç bir Allah kulu bilmemektedir.
-Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre içilebilecek en sağlıklı ve yararlı su’dur.
-Bir başka özelliği ise kalsiyum ve magnezyum tuzlarının oranının yüksekliğidir Bu ise yorgun insanların yüzlerine sürdükleri zaman ferahlamalarına sebep olur.
-Bir başka araştırmada Zemzem suyunun mayalama özelliğinin de bulunduğu ortaya çıktı. -Alman kimyacılar, Zemzem’in normal bir su ile karıştırıldığında baskın gelip bütününü Zemzem özelliğine çevirdiğini belirtmişlerdir.Yani zemzemin diğer suları mayalama özelliği vardır.
-Kaynağı henüz bulunamamıştır. Nereden geldiği şu anki teknolojiye göre bile bilinemiyor. Yakınlarında hiçbir kuyu yok ve denize de 80 km uzaklıkta. Bu şartlarda suyunu denizden veya başka bir kuyudan alması imkansız. Nasıl oluyor da yıllardır suyu bitmiyor, bunu kimse bilmiyor.
-Zemzem kuyusu, Mescid-i Harâm içinde Kâbe’nin Hacer-i Esved taşının bulunduğu köşesinden on dört buçuk metre uzakta, yer altında bir odada bulunuyor. Zemzem suyu 3 ayrı kaynaktan beslenmektedir, 3′ü birleşince Zemzem olmaktadır. Sadece 173 cm. derinliğindeki bir kuyuda bulunan Zemzem suyuna dışarıdan herhangi bir kaçak giriş v.s yoktur. Binlerce yıldan beri çöl sıcaklarında kavrulan insanlara su sağlayan bu kuyu hiçbir zaman kurumamıştır. Genelde kuyu sularında yosun vb. parazitler ortaya çıkar. Bu ise suyun tadının bozulmasına ve kokuşmaya sebep olur. Oysa zemzem suyunda bu tür biyolojik hadiseler yaşanmaz. Dahası, şehirlerin içme suları klorlanır ama, zemzem suyu herhangi bir kimyasal işlemden geçirilmez.
-Zemzem hiçbir zaman belden aşağı inmez ve anladığınız üzere idrar yoluyla atılmaz yani sadece ter ile vücuttan atılır, bunların hepsi bilimsel deneylerle ispatlanmıştır.
-İkram edilen zemzem suyunu içmek için kıbleye yönelinir ve ayakta üç yudum halinde içilir.Peygamberimiz de zemzem suyunu ayakta içmiştir.Sanki peygamberimiz bu uygulaması ile bu suya saygılı olunuz mesajı vermek istemiştir.
-Zamezemah United Ofice isimli firma hergün 594 bin litre zemzemi çekerek hacılara ikram etmektedir.Ortalama 1.7 metre çapındaki bir kuyudan günlük 594 bin litre su çıkarılması ve suyunun hiç azalmaması ilahi bir mucizedir.
-Zemzem kuyusu hiç yosun tutmaz ve temizlenmesi için özel müdahalede bulunulmaz.Kuyu kendi kendini temizler.Diğer kuyu sularından çok çok farklı bir özelliği vardır.
-Üç kuyudan biri olan Makam-ı İbrahim yakınındaki Kabe içindeki zemzem suyu aşırı izdiham sebebiyle kapatılmıştır ve yerine daire şeklinde bir işaret konulmuştur.
(dördüncü bölümde devam edilecektir..)
YORUMLAR
Değerli dostum yazı epey uzun olmuş. Malumun uzun yazılar okuyucular tarafından pek rağbet görmüyor. kaldı ki bir kaç satırdan ibaret yazıları bile insanlar tenezzül edip okumuyorlar. Biz toplumca okuma özürlü bir toplumuz taktir edersin ki. Kalemi ışık saçan değerli kardeşimi tebrik ediyor, kaleminden mürekkep, gönlünden hak sevgisi hiç eksik olmasın diyorum. selam ve saygılarımla dostum.