Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - einstein
Jale Keskin (Karadurmuş)
Jale Keskin (Karadurmuş)

BİLGİ CÜCESİ-1 (DON MESELESİ)

Yorum

BİLGİ CÜCESİ-1 (DON MESELESİ)

13

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2122

Okunma

Okuduğunuz yazı 6.3.2012 tarihinde günün yazısı olarak seçilmiştir.
BİLGİ CÜCESİ-1  (DON MESELESİ)

BİLGİ CÜCESİ-1 (DON MESELESİ)

İlkokul birinci sınıftayım yavaş yavaş okumayı söktüğüm hecelediğim zamanlarda öğretmenimizin bize takacağı kırmızı kurdele nişanını dört gözle beklediğimiz zamanda. Karşı sınıfın bazı öğrencilerinin kırmızı kurdelesi birkaç gün öncesinden takıldı bu bizi az da olsa kıskandırıyor. İyi de bizim öğretmenimiz daha neyi bekliyor?

Ve nihayet daha birinci derste öğretmenimiz elinde beş adet ucu çengelli iğneye tutturulmuş kırmızı kurdele ile sınıfa giriyor. Bendeki heyecan had safhada öğretmene soran gözlerle bakıyoruz kimin kimin acaba? Tabi öğretmenimiz bu heyecanın farkında hafifçe gülümsüyor bana bakarken, ya da ben öyle sanıyorum. İsimleri tek tek açıklayıp tahtaya çağırıyor. Ben ben şimdi beni de söyleyecek diye her seferinde atılıyorum. Öğretmenimiz en sonunda Jale sende tahtaya deyince büyük sevinç ve gururla koşuyorum. Ve nihayet kırmızı kurdele yakamda, okşuyorum. Sanırsın ki devlet nişanesi takılmış bana!

“O k u y o r u m” birazda yüksek sesle bağırarak evimizin kapısından içeri dalıyorum. Küçük abim hafif alaycı bir tavırla birazda sevinçli “okuyorsun da bakalım şimdi neler okuyacaksın” diye bir soru yöneltiyor bana. Sahi ben neler okuyacağım en önce babamın evimize her akşam getirdiği günlük gazeteleri mi , yoksa büyük abimin aldığı haftalık mecmualarımı, annemin bohçasında sakladığı eski zaman hikâyeleri ile çeşitli ozanlardan derlenen şiir antoloji diye adlandırılan kitabı mı? Elbette önce kendi kitabımdaki metinlerle yola koyuluyorum. Ardından gazeteler, dergiler bende bir okuma hevesi. Annemin bohçasında altın niyetine sakladığı okuması kolay olan şiirler dikkatimi çekiyor! Ve kitabın sayfalarını aralıyorum. Kısmetime düşense Karacaoğlan;

Bana kara diyen dilber
Kaşların kara değil mi
Yüzünü güldüren gelin
Gözlerin kara değil mi

Beni kara diye yerme
Mevla’m yaratmış hor görme
Ela göze siyah sürme
Çekilir kara değil mi

Her yoldan gelir geçerler
Aktan karayı seçerler
Ağalar Beyler içerler
Kahve de kara değil mi

Karacaoğlan der maşallah
Bir gün görünür inşallah
Kara donludur Beytullah
Örtüsü kara değil mi


Muzipçe gülümsüyorum” Bir gün görünür inşallah ,Kara donludur Beytullah” o kadar şiirden bu iki dize dikkatimi çekiyor ve bu anlatım beni eğlendiriyor. Şiirin o geniş manasını anlamadan dinlemeden bu iki dizeye gülüp geçmiştim. Gerçi o yaşlarda nasıl yorumlar nasıl düşünürdüm ki. Yıllar sonra bu şiirin insanlar arasında ayırım yapmamanın ve hor görmemenin güzel bir örneği olduğunu, Ortaokul Türkçe öğretmenimden dinleyince o an’a kadar yanlış yorumladığım bu şiir hakkında aslında hiçbir şey bilmediğimi fark ettim. Öğretmenimiz her dizeyi bize açıklarken şiire olan hayranlığım ve şiirin konusu hakkındaki bilgimin çoğaldığını gördükçe sevindim. Kafamdaki Karacaoğlan şiirinin “DON”la ibaret olmadığını ve bir “Kara”sözünün nasıl bir aydınlığa rehber olduğunu fark ettim.

Günümüzde yaşasa idi herhalde bana gülümseyerek bakacak “hadi oradan deli kara kız” diyecekti.

Ve son söz; Bu tür derslerle kendimi hep bilgi cücesi olarak gördüm hiçbir zaman ben biliyorum demedim öğreneceğim dedim her seferinde yeni şeyler öğreneceğim. Zira öğrenmenin sınırı olmadığını biliyorum.


06.03.2012


JALE KESKİN/İSKENDERUN

(İLGİLİ YAZIMI GÜNÜN SEÇKİSİ YAPAN EDEBİYAT YÖNETİMİ SEÇİCİ KURULUNA VE YORUM ZAHMETİNDE BULUNAN DOSTLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM.)

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bilgi cücesi-1 (don meselesi) Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bilgi cücesi-1 (don meselesi) yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BİLGİ CÜCESİ-1 (DON MESELESİ) yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
neneh.
neneh., @neneh-
2.11.2013 19:50:14
Muhteşemdi...Saygıyla...
sahince
sahince, @sahince
24.3.2012 20:33:05
Tebrikler,
Tercanlı24
Tercanlı24, @tercanli24
9.3.2012 15:36:04
güzel bir yazı çalışması emeğinize sağlık değerli dost kalem yüreğin dert görmesin
selam ve saygımla
AHMET ACAR
AHMET ACAR, @ahmetacar
8.3.2012 00:08:45
Ve nihayet daha birinci derste öğretmenimiz elinde beş adet ucu çengelli iğneye tutturulmuş kırmızı kurdele ile sınıfa giriyor. Bendeki heyecan had safhada öğretmene soran gözlerle bakıyoruz kimin kimin acaba? Tabi öğretmenimiz bu heyecanın farkında hafifçe gülümsüyor bana bakarken, ya da ben öyle sanıyorum. İsimleri tek tek açıklayıp tahtaya çağırıyor. Ben ben şimdi beni de söyleyecek diye her seferinde atılıyorum. Öğretmenimiz en sonunda Jale sende tahtaya deyince büyük sevinç ve gururla koşuyorum. Ve nihayet kırmızı kurdele yakamda, okşuyorum. Sanırsın ki devlet nişanesi

beğeniyle okudum güzel kaleminizi yürekten kutlarım.
Erzurumlu Selim
Erzurumlu Selim, @erzurumluselim
7.3.2012 17:51:32
Gerçekten güzel bir yazıydı...Öğrenmek her yaşta gereklidir...selamlar
yılmaz atilla
yılmaz atilla, @yilmazatilla
7.3.2012 13:30:15
çokgüzel gerçektende öğrenmenin yaşı yoktur,bendesınıf okulbirincisi idim herdalda,özelliklebayramlarda şiirleribanaokutuyorlardı.yorumlarınızıtebrikliyorum
Davidoff
Davidoff, @davidoff
7.3.2012 13:29:16
"Öğrenmenin yaşı yoktur." En önemlisi yazmış olduğunuz yazıyı, yıllarca unutmamak ve bu anlamda paylaşmak Jale Hanım.

Çok beğendim, paylaşım için ayrıca kutlamak istedim.



TEBRİK EDERİM.


Fazilet ELİAÇIK
Fazilet ELİAÇIK, @fazileteliacik
7.3.2012 10:34:38

Otuz yedi yıl görev yaptım, ilköğretim okullarında. Emekli öğretmenim.

Birinci sınıfları okuturken duyduğum mutluluğu, çocuk sevgisini; okumaya geçerken her öğrencide hissettiğim sabırsızlığı, heyecanı, coşkuyu sözlerle, kelimelerle anlatmak mümkün değil.

Okusun, okuyamasın; her öğrenciyi, hele de yedi yaşındaki minikleri bir gerekçeyle ödüllendirmeye çalışırdım.

Yazınızı okurken o günlere gittim bir an.

Sevgiler, başarılar, mutluluklar.

Fazilet Ünsal Eliaçık


Ahmet Ayaz
Ahmet Ayaz, @ahmetayaz
7.3.2012 05:04:42
Kaleminize sağlık
Ahmet AYAZ
SÜLEYMAN Lemos YILDIZ
SÜLEYMAN Lemos YILDIZ, @suleyman-lemos-yildiz
6.3.2012 17:26:02
10 puan verdi
Üstade,
Çok çok güzel "Öğrenmenin yaşı yoktur " öz deyişinden ve sevmek ,saymak için insanları farklılaştırmanın hiç gereği yoktur sözünden hareketle verdiğiniz mesaj şahane.
Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Selam ve sagılarımla esen kalasınız
Ümid Harun
Ümid Harun , @umidharun
6.3.2012 17:06:05
emeğine sağlık sağolasın.
tebrikler.
Metinkaya
Metinkaya, @metinkaya
6.3.2012 14:14:27
Saygıdeğer şairem...O anları sanki yanınızda ben de yaşıyor gibi olduğum bu güzel ve akıcı anı yazınız çok füzel oldu..Tebriklerimi sunuyorum...

Saygılarımı sunuyorum...
Etkili Yorum
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA, @erayozgorsarikaya
6.3.2012 08:49:48
güzel bir yazı tebrikler bana da kurdela takıldığı yıllara gittim o heyecanı yeniden yaşadım evetinsanları ayırt etmemek gereki yaradandan ötürü o öyle yaratmış Allah öyle uygun görüp yarattıysa bize laf düşmez
selamlar saygılar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.