- 13104 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KASTAMONU'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
KASTAMONU KALESİ;BİZANSLILARDAN KALMADIR, 1185-1195 YILLARI ARASINDA KOMMENLER TARAFINDAN YAPILMIŞTIR. 112 METRE YÜKSEKLİKTE Kİ, 1 TEPE ÜZERİNDEDİR.
YILANLI DARÜŞŞİFA;KÜPCEĞİZ MAHALLESİ’NDEDİR, 1272 YILINDA ÇOBANOĞULLARI TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. BU GÜN İÇİN KAPISI, YÜKSEK DUVARLARI AYAKTADIR.
NASRULLAH CAMİİ;1506 YILINDA NASRULLAH KADI ADINDAKİ BİR HAYIRSEVER TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, BAKIMI İÇİN 2 HANLA. 30 DÜKKAN VAKFEDİLMİŞTİR, 9 KUBBESİ BULUNMAKTADIR. BU KUBBELER DÖRT KÖŞE AYAKLAR ÜZERİNDE Kİ KEMERLERE OTURMAKTADIR. CAMİ 1746-1875-1945 YILLARINDA 3 DEFA ONARIM GÖRMÜŞTÜR, ÖNÜNDE 2 KUBBELİ 2 ŞADIRVANI VARDIR. ŞADIRVANLARDAN SU İÇEN BİRİSİNİN ÖMRÜ BOYUNCA 7 DEFA KASTAMONU’YA GELECEĞİNE İNANILIR, KURTULUŞ SAVAŞI SIRASI’NDA MEHMET AKİF ERSOY BAŞTA OLMAK ÜZERE BİR ÇOK TANINMIŞ KİŞİ BU CAMİ KÜRSÜSÜNDE MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK İÇİN VAAZ VERMİŞTİR.
ATABEY CAMİİ;ATABEY MAHALLESİ’NDEDİR, 1273 YILINDA ÇOBANOĞULLARI ÇAĞI’NDA YAPILMIŞTIR. 1871 YILINDA ONARILMIŞTIR, ÇATISI AHŞAPTIR.
İBNİNECCAR CAMİİ (ELİGÜZEL CAMİİ);1353 YILINDA YAPILMIŞTIR, KAPI İŞLEMESİ ÇOK İLGİNÇ VE DEĞERLİDİR.
İSMAİLBEY CAMİİ;1451 YILINDA CANDAROĞULLARI HÜKÜMDARLARINDAN İSMAİL BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.
DURUÇAY (KEMAH) KÖYÜ HALİLBEY CAMİİ;1363 YILINDA İSMAİLOĞLU HALİLBEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, DOĞU BATI YÖNÜNDE DİKDÖRTGEN PLANLIDIR. YAKLAŞIK OLARAK 8.63X15.00 METRE ÖLÇÜLERİNDEDİR, KUZEYİNDE 2 SÜTUNLA AYRILMIŞ SON CEMAAT YERİ MEVCUTTUR. YAPIDA DEVŞİRME-MOLOZ-KESME TAŞ-TUĞLA-AHŞAP OLMAK ÜZERE 5 TÜR MALZEME KULLANILMIŞTIR, 1877 YILINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR.
ILGAZ DAĞI KIŞ SPORLARI MERKEZİ;KASTAMONU’YA 40 KM. UZAKLIKTADIR, İLİN GÜNEYİNDEDİR. BURADA 800 METRE VE 1.500 METRE UZUNLUĞUNDA 2 ADET PİST YER ALMAKTADIR, ALAN ÜZERİNDE TELESİYEJ VE TELEKSİ SİSTEMİ DE VARDIR. ILGAZ DAĞI KIŞ SPORLARI MERKEZİ’NDE RESMİ VE ÖZEL BİR ÇOK TATİL KÖYÜ VE KONAKLAMA TESİSİ YER ALMAKTADIR, EN YÜKSEK TEPESİ 2.587 METRE OLAN ILGAZ DAĞLARI 1976 YILINDA MİLLİ PARK İLAN EDİLMİŞTİR.
KARAÇOMAK BARAJI MESİRE ALANI;KASTAMONU’NUN 6 KM. GÜNEYİNDEDİR, GÖKIRMAK NEHRİ’NİN KOLLARINDAN KARAÇOMAK ÇAYI ÜZERİNDEDİR. 198 KM2’LİK 1 ALANI KAPLAMAKTADIR, KASTAMONU OVASINDA 2.340 HA. SAHAYI SULAMAKTA VE ŞEHRİN SU İHTİYACINI KARŞILAMAKTADIR. 1 MESİRE ALANI OLARAK KASTAMONU’LULARA HİZMET VERMEKTEDİR, 1969 YILINDA YAPILMIŞTIR.
GİDEROS DOĞAL KOYU;EŞSİZ 1 GÜZELLİĞE SAHİPTİR, ARKEOLOJİK SİT ALANIDIR.
ŞEYH ŞABAN-I VELİ KÜLLİYESİ-KASABA KÖYÜ MAHMUTBEY CAMİİ-YAKUPAĞA KÜLLİYESİ-BENLİ SULTAN TÜRBESİ KASTAMONU’NUN GEZİLECEK GÖRÜLECEK DİĞER YERLERİNİN İSİMLERİDİR.
MÜNİRE MEDRESESİ;NASRULLAH KADI CAMİİ ŞERİFİ VAKFINA AİTTİR, 1506 YILINDA YAKUP OĞLU NASRULLAH KADI TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. KESME TAŞTAN YAPILMIŞTIR, ÜZERİ KİREMİT KAPLIDIR. 15 ADET ODASI VARDIR, 1.224-1.230-1.259-1.279 HİCRİ YILLARINDA ONARIM GÖRMÜŞTÜR, HALEN EL SANATLARI ÇARŞISI OLARAK KULLANILMAKTADIR.
NUMANİYE MEDRESESİ;1.688 YILLARINDA CECELİZADE İBRAHİM NURETTİN EFENDİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KESME VE MOLOZ TAŞTAN YAPILMIŞTIR. KUBBELİ 1 ÇATI ÖRTÜSÜNE SAHİPTİR, YAPILAN BİR ONARIM SONRASI KİRAYA VERİLMİŞTİR, HALEN RESTORAN OLARAK FAALİYET GÖSTERMEKTEDİR.
TEVFİKİYE MEDRESESİ;H.1.240-M.1824 YILLARINDA HATİP EFENDİZADE MEHMET TEVFİK EFENDİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, AHŞAP OLAN YAPI CUMHURİYET DÖNEMİNDE KESME TAŞ İLE YENİDEN İNŞA EDİLMİŞTİR. BU MEDRESE, HALEN DÜKKAN OLARAK KULLANILMAKTADIR.
SIBYAN MEKTEBİ;1461 YILINDA İSMAİL BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, ÜZERİ TUĞLA VE MOLOZLA ÖRTÜLÜDÜR. 2 ODASI VARDIR, YAPILAN ONARIMLA EK YAPILAR KALDIRILMIŞTIR. HALEN, KUR’AN KURSU OLARAK KULLANILMAKTADIR.
ŞEYH ŞABAN-I VELİ KÜLLİYESİ;1.611 YILINDA YAPTIRILMIŞTIR, 2008-2009 YILLARINDA TÜRBENİN KURŞUN KAPLAMASI YENİLENMİŞTİR. TÜRBEYE EK YAPILAN YAPILAR KALDIRILMIŞ, SANDUKALAR TAMİR EDİLMİŞTİR. TÜRBE, HALKIN ZİYARETİNE AÇIKTIR.
YILANLI KÜLLİYESİ;1.272 YILINDA ŞEYH ABDULFETTAH-I VELİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KESME TAŞTAN MÜTEŞEKKİLDİR.
HORMA KANYONU;İÇİNDEN ZARI ÇAYI GEÇMEKTEDİR, UZUNLUĞU 4 KM.DİR. SUYUN GEÇTİĞİ YERLERDE DERİN KUYULAR OLDUĞU İÇİN TEHLİKELİ 1 GÜZERGAHTIR, REHBERSİZ GEZİLMEMESİ UYGUN OLUR.
ILGARİNİ MAĞARASI;PINARBAŞI’NIN 36 KM. KUZEYDOĞUSUNDADIR, YAMANLAR KÖYÜ YAKININDADIR. UZUNLUĞU 858 METREDİR, DERİNLİĞİ 250 METREDİR. MAĞARA İÇİNDE BİR ÇOK SARKIT VE DİKİTLER VARDIR, ROMA VE BİZANS DÖNEMLERİNE AİT ŞAPEL-MEZAR-SARNIÇLARDA BU MAĞARA İÇİNDE GÖRÜLEBİLİR. YOĞUN BİR ORMANLIK ALAN İÇİNDEDİR, YEREL REHBER EŞLİĞİNDE GEZİLMESİ DAHA UYGUNDUR.
ILICA ŞELALESİ;PINARBAŞI’NA 12 KM. UZAKLIKTADIR, ILICA KÖYÜ İÇİNDE YER ALAN ŞELALE 15 METRE YÜKSEKLİKTEN AŞAĞIYA DÖKÜLMEKTEDİR. SUYUN DÖKÜLDÜĞÜ YER, ÇEŞİTLİ BİTKİ ÖRTÜSÜ İLE KAPLIDIR.
LİVAPAŞA KONAĞI (KASTAMONU ETNOĞRAFYA MÜZESİ);1879-1881 YILLARINDA MİR LİVA SADIKPAŞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, BODRUM KATINDAN AYRI OLARAK 3 KATLIDIR. 1997 YILINDA ETNOĞRAFYA MÜZESİ’NE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR, İÇİNDE ETNOĞRAFİK ESERLER SERGİLENMEKTEDİR.
KASTAMONU KENT TARİHİ MÜZESİ;29 EKİM 2002 TARİHİNDE AÇILMIŞTIR, HÜKÜMET KONAĞI’NIN ALTINDADIR. KASTAMONU’YU FOTOĞRAF-GRAFİK VE ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERLE TANITAN 1 MÜZEDİR.
HALİME ÇAVUŞ HEYKELİ;KADI DAĞI MEVKİİNDEDİR, KURTULUŞ SAVAŞI SIRASINDA GÖSTERDİĞİ GAYRET NEDENİ İLE ANKARA’DA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TARAFINDAN AĞIRLANMIŞ VE KENDİSİNE GAZİ ÜNVANI VERİLİP İSTİKLAL MADALYASI İLE TALTİF EDİLMİŞ OLAN KASTAMONU’LU HALİME ÇAVUŞ’A AİT 1 HEYKELDİR.
ATATÜRK VE ŞERİFE BACI HEYKELİ;MİLLİ MÜCADELE’DE ÜSTÜN GAYRETLERİ OLAN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE ŞEHİT OLAN ŞERİFE BACI’YA AİTTİR, 1985 YILINDA PROF.DR.TANKUT ÖKTEM TARAFINDAN YAPILMIŞTIR. CUMHURİYET MEYDANI’NDADIR.
YAKUPAĞA KÜLLİYESİ-KARANLIK EVLİYA TÜRBESİ-ADİLBEY TÜRBESİ-MÜNİRE MEDRESESİ-NASRULLAH KÖPRÜSÜ-ATABEY HANI-URGAN HANI-İSMAİLBEY HANI-KADI DAĞI-KANLIGÖL-SOĞUKSU-AÇIKMASLAK-ACISU-KARŞIYAKA-ÜÇOLUKLAR-LİMONÜSTÜ KASTAMONU İL SINIRLARI İÇİNDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK DİĞER YERLERİN İSİMLERİDİR.
ABANA İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
İLİŞİ PLAJI-HACIVELİ KAYALARI-MEHTAPLAR VADİSİ-İĞROVA MAĞARALARI-HOMEROS’UN ÇINAR’I ABANA’DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERDİR.
BOZKURT İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
ANIT AĞAÇ;BOZKURT İLÇESİ’NE BAĞLI YELDEĞİRMENİ KASABASI’NDADIR, 600 YILLIKTIR.
CİDE İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
CİDE SAHİLİ VE PLAJI;8 KM.LİK UZUNLUĞUNDA DOĞAL 1 SAHİLE VE PLAJA SAHİPTİR, DOĞANYURT-İNEBOLU-ABANA-BOZKURT-ÇATALZEYTİN İLÇELERİNDE DE DOĞAL PLAJLAR VE DALIŞ ALANLARI BULUNMAKTADIR.
MERZİFONLU KARAMUSTAFAPAŞA CAMİİ-ÇOBAN KALE-TİMLE KALESİ-HIDIR KALE-GAZELLİ KALESİ-OKÇULAR KALESİ-KAPLAN KUYLUCU ÇUKURLUĞU-ATALAN ŞELALESİ-HACETKAYA MAĞARASI CİDE’DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERDİR.
ÇATALZEYTİN İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
GİNOLU (KORONİS) KÖYÜ KOYU VE PLAJI;ÇATALZEYTİN İLÇESİ’NDEDİR, İLÇENİN 3 KM. BATISINDADIR. GİNOLU KÖYÜ’NDEDİR,KIYIDAN 200 METREYE KADAR ÇOCUKLARIN GİREBİLECEĞİ DERİNLİKTEDİR. DENİZİN İÇİNE UZANMIŞ 1 KARA PARÇASINDAN İBARETTİR, BU YÖNÜ İLE DOĞAL LİMAN ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. ŞEKİLLİ KAYALARI-KAYA ADACIKLARINI-SU DELİKLERİNİ-1 DENİZ MAĞARASINI İÇİNDE BARINDIRIR, MAĞARAYA SANDALLA GİRMEK MÜMKÜNDÜR. 1 BALIKÇI KÖYÜ GÖRÜNÜMÜNDEDİR, KASTAMONU’NUN ÖNEMLİ MESİRE ALANLARINDAN VE PLAJLARINDAN BİRİSİDİR.
GİNOLU (KORONİS) KÖYÜ KALESİ;ÇATALZEYTİN İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, GİNOLU KÖYÜ’NDEDİR. SÜRTÜVEN BURNU DENEN 1 TEPE ÜZERİNDEDİR, KUZEYİ SARP VE DİK KAYALAR HALİNDE DENİZE İNER, DİĞER YÖNLERİ ZAYIF OLDUĞUNDAN YAPAY SUR VE BUÇLARLA TAKVİYE EDİLMİŞTİR.KALAN SUR ARTIKLARI GÜNEY BATI KISIMLARINDADIR, KALENİN ORTASINDA MOLOZ TAŞINDAN YAPILMIŞ SU MAHZENİ MEVCUTTUR. BUNUN DOĞUSUNDA BİNA ENKAZI VARDIR, ENKAZ M.Ö.1V.Y.Y.A AİTTİR, AYAKTA DURAN KALE İSE 1 OSMANLI ESERİDİR.
İNEBOLU İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
HALİME ÇAVUŞ ANITI;İNEBOLU’DADIR.
HAMAMCI KADI SALİH REİS HEYKELİ;KURTULUŞ SAVAŞI SIRASINDA OMUZUNDA TOP MERMİSİ TAŞIYAN 70 YAŞINDA Kİ HAMAMCI KADI SALİH REİS’E AİT 1 ANITTIR, İNEBOLU’DADIR.
ABANA-ACITONOZ-EVRENYE-ESKİ CAMİ-YENİ CAMİ-KÜÇÜK CAMİ-LRKİSTOS BÖLGESİ’NDE Kİ KİLİSE İNEBOLU’DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERDİR.
KÜRE İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
ECEVİT MESİRE ALANI;KASTAMONU-KÜRE KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, KÜRE İLÇESİ’NE 8 KM. UZAKLIKTADIR. BURADA 24 ODALI AHŞAP 1 HAN VARDIR, PETROL OFİSİ-BİR KAÇ KIRAATHANE-KARAYOLLARI BAKIM İSTASYONU-ORMAN MUHAFAZA MEMURLUĞU BURADA BULUNAN TESİSLERDİR. BURANIN ÇORBASI MEŞHURDUR, ECEVİT ÇORBASI DENEN BU ÇORBANIN 1.318 YILINDAN BU TARAFA BURADA YAPILDIĞI SÖYLENMEKTEDİR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ŞAPKA DEVRİMİ İÇİN İNEBOLU’YA GİDERKEN BURADA OTURUP ÇORBA İÇMİŞTİR, MAHMUT ESAT BOZKURT’UN YAZDIĞI ALLAHAISMARLADIK ROMANI’NDA DA ECEVİT’IN ADI GEÇMEKTEDİR.
YARALIGÖZ MESİRE ALANI;KASTAMONU-ABANA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, 1985 METRE YÜKSEKLİĞİNDE BULUNAN YARALIGÖZ DAĞI’NIN ETEKLERİNDEDİR. BURADA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ PİKNİK YAPMAK İÇİN YERLER YAPMIŞTIR, BÜFE-ORMAN MUHAFAZA MEMURLUĞU-KARAYOLLARI BAKIM İSTASYONU OLAN 1 YERDİR. YOLDAN GELİP GEÇENLERİN MOLA VERDİĞİ, KÜRE HALKININ MESİRE İÇİN SIK GELİP GİTTİĞİ 1 YERDİR.
MASRUF MESİRE ALANI;KÜRE-AĞLI KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, KÜRE’YE 14 KM.UZAKLIKTADIR. ÇİMENLİK-ÇAM VE KÖKNAR AĞAÇLARI İLE KAPLIDIR.
GÜRNEK MESİRE ALANI;KÜRE İLÇESİ’NDEDİR.
SEYİR YERİ MESİRE ALANI;KÜRE İLÇESİ’NDEDİR.
KIZILSU MESİRE ALANI;KÜRE İLÇESİ’NDEDİR.
VALLA KANYONU;DEVREKANİ ÇAYI’NIN KARADENİZ’E AKIŞI SIRASINDA KÜRE DAĞLARI İÇİNDE BULUNMAKTADIR, PINARBAŞI’NIN 26 KM. KUZEYİNDE Kİ MURATBAŞI KÖYÜ YAKINLARINDA Kİ DEVREKANİ ÇAYI İLE KANLIÇAY’IN BULUŞTUĞU YERDE BAŞLAR. KUZEYİNDE YER ALAN CİDE’YE DOĞRU 10 KM.LİK BİR ALANI KAPLAR, KANYON 800 İLE 1.200 METRE ARASINDA DEĞİŞEN YÜKSEKLİKLERDE Kİ KAYALIKLARA VE UÇURUMLARA SAHİPTİR. BU KAYALIKLARDA KARTAL-ŞAHİN-AKBABA GİBİ YIRTICI KUŞLARIN YUVALARI BULUNUR, KANYONU PROFESYONEL VEYA YEREL REHBERLE GEZMEK MÜMKÜNDÜR.
AĞLI KALESİ;KÜRE İLÇESİ’NİN AĞLI BUCAĞINDADIR, 1 TEPE ÜZERİNE KURULMUŞTUR. İÇİNDE SAVUNMA YERLERİ-MAĞARALAR-YERALTI GEÇİTLERİ-ÖRME SU HAVUZU-KUYULAR-SARNIÇLAR-BENTLER YER ALMAKTADIR, AĞLI BUCAĞINA BAKAN TARAFTA İSE 1 MAĞARA YER ALMAKTADIR. KALENİN İÇERİSİNDE HAZİNE OLDUĞU, HAZİNEYE GİDEBİLMEK İÇİN TILSIMLI 1 KAPI OLDUĞU DA ÖNE SÜRÜLMEKTEDİR. 1967 YILINDA BURADA KAZI YAPILMIŞTIR, BİR ÇOK SU SARNICI ÇIKARILMIŞTIR.
HOCA ŞEMSETTİN CAMİİ;KÜRE İLÇESİ’NİN CAMİKEBİR MAHALLESİ’NDEDİR, 1473 YILINDA HOCA ŞEMSETTİN TARAFINDAN YAPTIRILDIĞI KİTABESİNDE YAZILIDIR.
BAKİR SULTAN TÜRBESİ-FIRINCIK TÜRBESİ-ELİFDEDE TÜRBESİ-GÜRNEK TÜRBESİ-BATTALGAZİ TÜRBESİ-ULUHACI TÜRBESİ-NURULLAH EFENDİ TÜRBESİ-KESİKBAŞ TÜRBESİ-KIZILKARA TÜRBESİ KÜRE İLÇESİ’NDE BULUNAN TÜRBELERDİR.
KÜRE İLÇESİ MÜDERRİS HAMAMI;1439 YILINDA MÜDERRİS HIZIRBEY İSİMLİ 1 ZAT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, GELİRİ AYNI İSMİ TAŞIYAN CAMİYE VAKFEDİLMİŞTİR. ANCAK CAMİ 1913 YILINDA Kİ 1 YANGIN SIRASINDA TAMAMEN YANMIŞTIR, VAKIFLAR İDARESİ BU NEDENLE YERİ 1 ŞAHSA SATMIŞTIR. HAMAM, HALEN İŞLER DURUMDADIR.
KÜRE İLÇESİ İSMAİL BEY CAMİİ VE HAMAMI;1460 YILINDA İSFENDİYAROĞULLARI’NDAN İSMAİLBEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, 1913 YILINDA MEYDANA GELEN BÜYÜK YANGIN SIRASINDA VİRANE HALE GELDİĞİNDEN VAKIFLAR İDARESİ TARAFINDAN 1 ŞAHSA SATILMIŞTIR. HÜKÜMET KONAĞI SIRASI’NDA VE ATATÜRK CADDESİ ÜZERİNDE BULUNAN HAMAM YAKIN ZAMANA KADAR KULLANILIYORDU, ŞU AN FAAL DEĞİLDİR.
KÜRE İLÇESİ HACI GANİ HAMAMI;1432 YILINDA YAPTIRILAN BU HAMAM TABAKLAR MEVKİİNDEDİR, YAKIN ZAMANA KADAR KULLANILAN HAMAM BAKIMSIZLIKTAN YIKILMIŞTIR. BU GÜN, YALNIZCA TEMELLERİ AYAKTADIR.
TAŞKÖPRÜ İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
TAŞKÖPRÜ İLÇESİ KÖPRÜSÜ;ROMALILARDAN KALMADIR, 160 METRE UZUNLUĞUNDADIR. 20 METRE GENİŞLİĞİNDEDİR, 6 METRE YÜKSEKLİKTEDİR, 7 GÖZLÜDÜR. KASTAMONU’NUN, TAŞKÖPRÜ İLÇESİ’NDEDİR.
KAYA MEZARLARI;TAŞKÖPRÜ İLÇESİ’NİN, DONALAR KÖYÜ’NDEDİR.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.