ÖZ ELEŞTİRİ
Uzun zaman olmasa da bir süredir bu siteyi ve benzer siteleri takip ediyorum .Gerçi daha öncede bu tarz bir düşüncem vardı ama böylesine geniş bir araştırma şansını internet vasıtsıyla daha çok buldum ,uzun zamandır insanların şiir olsun ,deneme olsun ,edebi yazınlara nasıl tepki verdiklerini ve nasıl bir beğeni sunduklarını düşünüyordum .Birçok insan benim çok beğendiğim defalarca okuduğum ve büyük haz aldığım ulusal ve global edebi yazımlara duyarsız kaldığını, beğenmediğini sonunu bile getirmeden okumaktan vazgeçtiklerini tesbit ettim.Bu nedenle farklı isimler altında farklı şiirler paylaştım internette benim on dakikada yazdığım , yazarken bile güldüğüm, kafiyeli ,dörtlüklü okuyucunun düşünmesine fırsat vermeyen Aşk şiirler çok beğenildi . Bu benim sürekli dikkatimi çekmiştir.
Zannedersem insanlarımız gitgide bilgiden ve birikimden uzaklaşıyor.Bunun yansıması ise en sevilen en çok okunan veya dinlenen yazı, şiir, şarkılarda gizli,bu metinlere bakarsanız; genelde aşk temelli ve okuyucuya yada dinleyiciye yorum yapma şansı bırakmayan ne anlatmak istediğini etraflıca anlatan döne döne vurgulayan yazılar olması.Şiirin aslındaki letafet bence biraz müphem ifadelerle sözcüklerin anlamlarını okuyucuların yorumlarına bırakması, ama günümüz toplumu ekseri itibariyle bu tür yazımlardan bir anlam çıkarmak şöyle dursun ne demek istediğin anlamıyor bile okuyucu hemen sıkılıyor ve bir beğeni sunmuyor.
Şöyle ki siz bir metinde tarihi bir olaya atıfta bulunarak bir şeyi anlatmak istediğinizde ,okuyucu o tarihi olayı bilmiyor ki ne demek istediğinizi anlasın şimdi ben atıyorum desem ki “sevmedi Fatih İstanbul’u Seni sevmediğim kadar” bu kadar meşhur bir tarihi hadise bile okuyucuda anlamsız bakışlara ve yorumlara neden oluyor.kaldı ki çok meşhur olmamış ama anlam ifade eden olaylar kişiler ve sözler atıfta bulunarak o olayları sözleri kendi cümlelerinize destekçi olarak kullandığınızda tamamen anlamsız duruyorlar daha bu yazıyı kaleme alırken 23-25 yaşlarında üniversite öğrencisi bir gençle konuşurken konu gereği “Bana En güzel Türküyü Bir Kurşun Söyler” dizelerini kullandım Bana bakıp o kim abi dedi yani kurşunu bir solist yada bir gurup sandı.sonra düşündüm ona aynı duyguyu anlatmak için ne demeliydim,galiba hiç kimsenin beynini yormadan onlara düşünecek bir şey bırakmadan düz bir yazıyı dörtlük şeklinde kafiyeli anlatmak lazım ve inanın şimdi yazacağım şiir çoğu insanda daha şaşırtıcı ve beğeni bırakıcı bir anlam taşıyor
Seviyorum ama kimi
En tatlı Birisini
Nasıl anlatsam Bilmem
İlk harflere baksana
Belki biraz abartılı oldu ama üç aşağı beş yukarı durum böyle bunu nerden mi çıkarıyorum? Bunu milyonlarca satmış bazı kasetteki en sevilen parçların içinde geçen şiirlerden ki bu şiiriler o kadar beğeniliyor ki her tarafta varlar ve bazı muhabbet ortamlarında gençlerle paylaşıyorum bu şiirleri çok beğeniyorlar yada edebi bir muhabbet olsa bunlardan örnek veriyorlar.örneğin Çılgın Sedat diye Bir gencin bence çok hoş olmayan şiirinden örnek veriliyor defterlere yazıyorlar vs. Onlara Ahmed Ariften Anadoluyu okusam “Ne İskender takmışım Ne şah ne sultan Göçüp gitmişler gölgesiz ….” Nasıl anlatmış ama desem anlamsız bakışlar.
Sonunda şuna karar verdim, evet insanlar beğeniyorsa saygı duymak lazım ondan aldıkları haz onlara kafi geliyorsa o şiir amacına ulaşmıştır.
YORUMLAR
öz eleştiri demişsiniz de şahsınıza dair bir eleştiri göremedim ben..anlaşılan o ki şiir zevki gibi edebiyattaki öz eleştiri türü de mühim değişiklikler geçirmiş..
n.kaygısız
ÖMERBERK
Yıllar evvel Serdar diye bir abim şöyle demişti: "Sen şiir yazmıyorsun." Peki eklediğim onlarca "şey" ne peki?" diye sordum. "Şeyler işte..." dedi. Aman, sende! diye düşünüp karalamaya devam etmiştim. Aradan zaman geçince ne demek istediğini anlamıştım. Oysa yazdıklarım o vakitler takıldığım sitede pek bir tutuluyor, insanlar beni el üstünde tutuyordu. Şimdi o yazdıklarıma bakınca Serdar abime hak veriyorum.
Şiir yazmak zor iş, sıkıntılı iş ama internet ortamı "şiir" çöplüğü olunca kalitelisini bulup okumak daha bir zor oluyor. İnsanlar da şiir diye internette rasgeldikleri yazıları örnek alınca sonuç senin dediğine geliyor. Önce bir şiir gibi şiirlerle örnek olmak gerek yazmaya çalışanlara ki çıta yükselsin.