3
Yorum
0
Beğeni
0,0
Puan
908
Okunma
"Başkalarının düşünce ve davranışları hakkında hüküm verirken, elimizdeki veriler çoğu zaman yeterli olmuyor. Davranışların nedenini bilmeden çok yanlış yargılara
varabiliyoruz. Covey bu örnekleri; ayni enformasyona farklı bakış, bizim davranışlarımızı belirler, diye özetliyor. Buradan yola çıkarak çözemediğimiz sorunlar için, paradigma (zihin haritasi) değiştirmenin gereğini vurguluyor. Einstein’in bir sözünü anımsatıyor: Karşılaştığınız sorunları, o sorunları yarattığınız düşünce düzleminde kalarak çözemezsiniz. Çoğumuzun zaman zaman yaptığı gibi, "sorunların içinde kaybolmak" yerine, paradigma değiştirmeyi başarıp, sorunlara farkli biçimde yaklaşabilenler, o sorunu aşma şansını da yakalıyorlar. Zaten sorunlarımızı dostlarımızla paylaşmamızın nedenlerinden biri de, farklı bir bakışın, bize farkli davranabilme kapısı aralama ihtimali değil midir. Çözümsüz gibi gördüğünüz sorunlar konusunda paradigma değiştirmenin önemi vardir. Aslında hayatımızı, başarımızı, mutluluğumuzu belirleyen bizim kendi davranışlarımızdır. Başımıza gelen her şeyle onlara verdiğimiz tepki ve yanıt arasında geniş bir hareket alanı vardir...’
Stephen Covey
Yukarıdaki gerekçelere dayanarak, bir şiirime salt kendi düşüncelerine uymadı diye eleştiri adına hakaret sayılacak derecede kaba yorum yazan iki kişiyi dün engelledim. Lütfen yazacağımız yorumlarda birbirimize saygılı davranalım arkadaşlar. Bir başka insana gerilim ve stres yüklemeye hakkımız yok. Yazılan bir yazıyı beğenmeyebilirsiniz, hoşunuza gitmeyebilir. Fakat eleştiri sınırları içinde kalmak zorundayız.
’Cahile lâf anlatmak, deveyi hendekten atlatmaktan zordur.’
Doğmatik kalıplar içinde, kendi kabuğundan dışarı çıkamayanlar dünyaya açsınlar gözlerini lütfen! Aslında bu tür bir davranışın temelinde ’DAR KUYRUKÇULUK’ anlayışı içerisinde kişilere verilen haksız ödün ve ödüllerin yattığından sözetmek gerekiyor.
Ne demişler (Teşbihte hata yoktur )’ Köpeğe gem vurma kendini at sanır!’ O nedenle kimin ne olduğuna ve neyin ne olacağına kişiler değil tarih ve zamanın diyalektiği karar verir.
Unutmayınız Galileo’yi ’Dünya dönüyor!’ dediği için ölüme mâhkûm ettiler, Fakat o ölürken de ’Dünya hâlâ dönüyor!’ demişti. Bilgelik budur! Erdem budur!
Saygılarımla.
Şaban AKTAŞ
21.02.2012