Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
Şaban Aktaş (Homerotik)
Şaban Aktaş (Homerotik)
@saban-aktas-homerotik

ÇÖZÜM ARAYIŞI ÜSTÜNE...

21 Şubat 2012 Salı
Yorum

ÇÖZÜM ARAYIŞI ÜSTÜNE...

3

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

908

Okunma

ÇÖZÜM ARAYIŞI ÜSTÜNE...

"Başkalarının düşünce ve davranışları hakkında hüküm verirken, elimizdeki veriler çoğu zaman yeterli olmuyor. Davranışların nedenini bilmeden çok yanlış yargılara
varabiliyoruz. Covey bu örnekleri; ayni enformasyona farklı bakış, bizim davranışlarımızı belirler, diye özetliyor. Buradan yola çıkarak çözemediğimiz sorunlar için, paradigma (zihin haritasi) değiştirmenin gereğini vurguluyor. Einstein’in bir sözünü anımsatıyor: Karşılaştığınız sorunları, o sorunları yarattığınız düşünce düzleminde kalarak çözemezsiniz. Çoğumuzun zaman zaman yaptığı gibi, "sorunların içinde kaybolmak" yerine, paradigma değiştirmeyi başarıp, sorunlara farkli biçimde yaklaşabilenler, o sorunu aşma şansını da yakalıyorlar. Zaten sorunlarımızı dostlarımızla paylaşmamızın nedenlerinden biri de, farklı bir bakışın, bize farkli davranabilme kapısı aralama ihtimali değil midir. Çözümsüz gibi gördüğünüz sorunlar konusunda paradigma değiştirmenin önemi vardir. Aslında hayatımızı, başarımızı, mutluluğumuzu belirleyen bizim kendi davranışlarımızdır. Başımıza gelen her şeyle onlara verdiğimiz tepki ve yanıt arasında geniş bir hareket alanı vardir...’
Stephen Covey

Yukarıdaki gerekçelere dayanarak, bir şiirime salt kendi düşüncelerine uymadı diye eleştiri adına hakaret sayılacak derecede kaba yorum yazan iki kişiyi dün engelledim. Lütfen yazacağımız yorumlarda birbirimize saygılı davranalım arkadaşlar. Bir başka insana gerilim ve stres yüklemeye hakkımız yok. Yazılan bir yazıyı beğenmeyebilirsiniz, hoşunuza gitmeyebilir. Fakat eleştiri sınırları içinde kalmak zorundayız.

’Cahile lâf anlatmak, deveyi hendekten atlatmaktan zordur.’

Doğmatik kalıplar içinde, kendi kabuğundan dışarı çıkamayanlar dünyaya açsınlar gözlerini lütfen! Aslında bu tür bir davranışın temelinde ’DAR KUYRUKÇULUK’ anlayışı içerisinde kişilere verilen haksız ödün ve ödüllerin yattığından sözetmek gerekiyor.
Ne demişler (Teşbihte hata yoktur )’ Köpeğe gem vurma kendini at sanır!’ O nedenle kimin ne olduğuna ve neyin ne olacağına kişiler değil tarih ve zamanın diyalektiği karar verir.

Unutmayınız Galileo’yi ’Dünya dönüyor!’ dediği için ölüme mâhkûm ettiler, Fakat o ölürken de ’Dünya hâlâ dönüyor!’ demişti. Bilgelik budur! Erdem budur!

Saygılarımla.

Şaban AKTAŞ
21.02.2012

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çözüm arayışı üstüne... Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çözüm arayışı üstüne... yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÇÖZÜM ARAYIŞI ÜSTÜNE... yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ahmet ÖRNEK
Ahmet ÖRNEK, @ahmetornek
21.2.2012 20:21:00
10 puan verdi
ÇOK yerinde bir hatırlatma
yapılan olumlu yada olumsuz eleştiiriler
adap ve ahlak çerçevesi dahilinde oldukça kızıp küsmemeli
bir insan...karşı olduğu bir yazıyı okuduğu zamanda
tüylerini dikip, baltaları çekip hakaret vari girişimlere
yönelmemeli insan...tabiki bu söylediklerim insan olanlar için geçerli

yerinde ve herkesi kapsayan bu yarı yazınız kutluyorum
her dem saygımla Şaban bey dostum
kadiryeter
kadiryeter, @kadiryeter
21.2.2012 10:27:10

Şiirlerinde, gördüğüm yanlış ve eksikliklerden haberdar ettiğim eser sâhiplerinden bir kaçı, dargınlık emâresi gösterdi.
Hâlâ'yı Hala(halâ) ve noktalama işâretlerine önemle dikkat çekmek, ...

Huylu da huyundan vazgeçmez ya; "dünyâ, hâlâ dönüyor" dedim... diyorum!.

Bilmiyorsam öğretin- minned duygularımla alayım; bilip- söylüyorsam, araştırın- isterseniz alın.

Saygımla Selâm ederim... Sağolun.

kadiryeter
21.02.2012- TRABZON.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.