75.YIL ( 5 ŞUBAT 937)
75.YIL (5 şubat 1937 )
Devlete , insan haklarına saygılı bir devlet olma özelliği kazandıran LAİKLİK, inancı ve dünya görüşü ne olursa olsun tüm bireyleri eşit olduğu bir toplum düzeni amaçlamaktadır.
LAİKLİK 5 Şubat 1937 ‘ de Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na girmiştir.
75 yıldır toplum hayatının ve inanç özgürlüğünün teminatı olarak benimsenmiş ve halkımız tarafından içselleştirilmiştir.
Laiklik, çağdaş değerlerin, toplumsal barışın, din ve vicdan özgürlüğünün en temel güvencesidir. Ulusumuz, laik rejim sayesinde inancını özgürce yaşamakta ve inancıyla ilgili değer yargılarını siyasete ve tüm başka alanlara karıştırmadan, güven içinde hayatını sürdürmektedir.
Genel anlamda din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve dini inançların devlet yönetiminde ve siyasette rol oynamaması esasına dayanan laiklik, Atatürkçü düşüncenin , çağdaş gelişmenin ve ilerlemenin temel dayanağı olarak değerlendirilmiştir.
Asırlardır farklı mezhepler ve inançlar yüzünden binlerce insan hayatı ile bedel ödeyen ve engizisyon zindanlarını gören Avrupa ülkeleri tek çıkar yolu laiklikte bulmuşlar ve ona sarılmışlardır.
Eğitimin, laik, akılcı ve çağdaş esaslara göre düzenlenmesi, laiklik ilkesinin başlıca unsurdur. Din, devlet ve dünya işlerine karışmayacak, vicdanlardaki yüksek ve kutsal yerini koruyacaktır.
“Benim manevi mirasım bilim akıldır “ diyen Atatürk, “ Din, vardır ve lazımdır, dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur. Yalnız şurası var ki din, Allah ile kul arasında bağlılıktır, din ve mezhep, hiçbir zaman siyaset aracı olarak kullanılamaz (1930),” sözleriyle ve diğer açıklamalarıyla görüşlerine açıklık getirmiştir:
“ Memleket gelişen, yükselen bir birliğe muhtaçtır. Alelâde politikacılıkla milleti parçalamak hıyanettir (1925 ).
“Türk Milleti, kendinin ve memleketinin yüksek menfaatleri aleyhine çalışmak isteyen bozguncu ,milliyetsiz ,beyinsizlerin saçmalamalarındaki gizli ve kirli emelleri anlamayacak ve onlara müsamaha edecek bir heyet değildir. Türk Milletinin sosyal düzenini bozmaya yönelen didinmeler boğulmaya mahkûmdur (1929).
“Hangi şey ki akla, mantığa, toplum çıkarına uygundur; biliniz ki o, dinimize de uygundur.”
Modern bir toplum olarak yaşamanın temeli olan laiklik 75 yaşında .Sonsuza dek yaşamasını diliyorum. Son yıllarda , halkımızın bu temel sosyal ,dini ve siyasi güvence kaynağına yönelik gizli ve sinsi emelleri görmek, anlamak ve uyanık olmak toplumun önemli ve öncelikli görevi olmalıdır.
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
" ..Laiklik, çağdaş değerlerin, toplumsal barışın, din ve vicdan özgürlüğünün en temel güvencesidir... "
“Hangi şey ki akla, mantığa, toplum çıkarına uygundur; biliniz ki o, dinimize de uygundur.”
ÜSTADIM GÜNAYDIN ;
HARİKA BİR KONUYU ALMIŞINIZ YİNE KALEMİNİZE.. BİLENLER BİLGİLERİNİ TAZELESİN.. BİLMİYENLERDE ÖNYARGIDAN KURTULARAK OKUSUN BENCE.....
YÜREĞİNİZ DERT GÖRMESİN DİYOR KUTLUYORUM EMEĞİNİZİ VEDE KALEMİNİZ
SELAM VE SAYGIMLA.
ipekyolu
teşekkürlerim ve selamlarımla
saglık, başarı ve mutluluklar dilerim.
Ne yazık ki bizdeki laiklikden ziyade laikçilik oynamak gibi bir şey oldu zaman içinde. Din işlerinin devlete bağlı kurumlar eliyle yürütüldüğü laiklik olabilir mi hiç? Bizdeki adı laiklik olan şey bütün dinlere aynı mesafede durmayı beceremedi genelde. Müslümanlara özellikle uzakta kaldı.Kendi ülkesinde hayatın bazı alanlarından dışlanan insanlarımız başka ülkelerde ama gerçek laik ülkelerde kendini ifade imkanı bulabildi.Bizdeki laiklik daha çok İslamı kontrol etme amaçlı uygulanageldi.Marksist ideolojilerin "din afyondur " önermesine benzetiyorum ben daha çok bizdeki uygulama şeklini laikliğin. Çağdaş anlamda gerçek bir laiklik umudumuz var tabii. Bir gün belki, inşallah..
ipekyolu
çok teşekkür ederim.
yazılacak çok ayrıntı ,tahlil ve yorum var,
ama kısa hatırlatma yazısında hepsi yazılamıyor.
selam ve iyi dileklerimle başarılar.
Doğru bilgiye ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde,
laiklik konusundaki yazınızı ilgi ve beğeni ile okudum.
Tebrik eder, saygılarımı sunarım.
ipekyolu
ilgi ve yorumunuza çok teşekkür ederim.
Aslında yazılacak çok şey var ama özetin özeti ancak
yazılabiliyor.Dilerim toplum yararlanır.
selamlarım ve en iyi dileklerimle.