ECEL ve ECE
ECEL ve ECE
Tarihin sayfaları incelendiği zaman ülkelerin, toplumların ve insanların hayatlarında, yönetim ve yönlendirilmelerinde ECELERİN ( Kadın hükümdar, kraliçe ) özel, etkin, baskın, saygın,yaygın ve yaman bir yerinin olduğu görülmektedir.
Orta Asya’da Tarihi İpek Yolu Kültür Araştırmalarımda (1992- 1997 ) ECE HATUNLARLA ilgili birkaç anımı buraya alarak okuyucularımla paylaşmak ve konuyu güncel bir konu olan 1932 Dünya Güzellik Kraliçesi Keriman Halis ECE hakkında kısa bilgiler vererek noktalamak istedim.
-Doğu Türkistan’da bulunan ve Türklerin en eski yerleşim bölgelerinden biri olan tarihi TURFAN kenti müzesinde camekân içerisinde 3000 yıl öncesine ait bir kral ve kraliçe ( hakan ve ece ) tabutu bulunmakta. Ölümü sonrasında mumyalanmışlar ve yan yana aynı tabut içerisinde mezara konmuşlar. Yıllar sonra yapılan kazılarda çıkan bu tarihi eserler bugün TURFAN kenti müzesinde.
-Kırgızistan’da 1995 yılında yapılan “ MANAS 1000 “ Manas Destanı’nın derlenişinin 1000. Yılı kutlamalarında başkent Bişkek şehrinin en görkemli bir parkı içerisinde yapılan ve Pakistan’In o dönem Başbakanı rahmetli Benazir Butto gibi zamanın en yetkili devlet ve hükümet temsilcilerinin de katıldığı ,”KIRGIZ KAHRAMANLARI “ panor amik pano üzerinde büst ve anıtların yer aldığı açılışı törenlerinde , bir zamanlar Kırgız halkına baş olmuş en eski Kırgız yönetici kahraman ECE SULTAN’ın büstü diğerlerinden daha yukarıda yer almaktaydı.
-Bu tarihi açılış töreninde beraber olmaktan sonsuz bir onur duyduğum ve karanlık iç ve dış güçlerce ülkesine en verimli hizmetleri sunmakta iken katledilen Pakistan başbakanı dünyanın en seçkin ve saygın bir hanımefendisi, gerçek ECE SULTAN-HANIMEFENDİ rahmetli BENAZİR BUTTO ‘ya ,”Siz kardeş Pakistan’ın ve ayni zamanda dünyanın ECE’ sisiniz,sizi selamlamak aklı, bilimi, çağdaşlığı , bağımsızlığı ve özgürlüğü selamlamaktır” demiştim.
Dünyadan çok ECE SULTANLAR geçti. Yakın zamanda Türkiye’den dünyanın en güzel Türk’ü Keriman Halis ECE hanımefendi de aramızdan ayrıldı.
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş atılımları içerisinde “ Milli bir vazife “ olarak değerlendirilen “Güzellik Yarışmaları” 1929 yılında başlatılmıştı. 1932 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nin tertiplediği güzellik yarışmasını 94 genç kız arasından Keriman Halis kazandı. Aynı yıl Belçika ‘nın Spa şehrinde 28 ülkenin katıldığı “ DÜNYA GÜZELLİK YARIŞMASI “ düzenlendi. 2000 davetlinin huzurunda yapılan yarışmada 28 jüri üyesinden 25 inin oyunu alan KERİMAN HALİS birinci seçildi. Salonda kopan alkışlar dünyada ve Türkiye ‘de yankılandı. Halkımız guru ve mutluluktan göksevinç oldu.
Cumhurbaşkanı Atatürk, demecinde gençlere seslenerek ve kraliçe Keriman Halis’e ECE diyerek , (daha sonra bu ismi ona soyadı olarak vermiştir ) şunları söyledi:“Doğal güzelliğinizi bilimsel yöntemlerle korumasını bilin. Ama asıl yüksek kültürde dünya birincisi olmaya çalışın.”Belçıka’da kaldığı otelin balkonundan kendisini bekleyen binlerce hayranını selamlamak için , balkona Türk Bayrağı konulduktan sonra çıkan, akşam şerefine verilen yemek masaları ortasına konulan fesleri kaldırtan,kraliçe seçildikten sonra saygın kişiliğine saygınlık katarak, onur ve gururla yaşadıktan sonra 99 yaşında aramızdan ecelin aldığı, örnek insan KERİMAN HALİS ECE , halkımızın gönlünde sonsuza dek ECE olarak yaşayacaktır. Eceller ECELERİ yok edemez. Onların kabri gönüllerdir…
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.