Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
kerimozbekler
kerimozbekler
@kerimozbekler

BURDUR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

30 Ocak 2012 Pazartesi
Yorum

BURDUR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

3808

Okunma

BURDUR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

BURDUR GÖLÜ;BURDUR GÖLÜ BURDUR İL SINIRLARI İÇİNDE BULUNAN GÖLLERİN EN BÜYÜĞÜDÜR, BU GÖL TÜRKİYE’NİN 7.BÜYÜK GÖLÜDÜR. BURDUR’A 8 KM. UZAKLIKTADIR, TEKTONİK 1 GÖLDÜR. UZUNLUĞU 34 KM., GENİŞLİĞİ 8.5 KM.DİR. DENİZDEN YÜKSEKLİĞİ 845 METRE, YÜZÖLÇÜMÜ 186 KM2’DİR. GÖLÜN SULARI ARSENİKLİDİR, BU NEDENLE GÖLDE BALIK YOKTUR. BURDUR GÖLÜ ÇAY VE YERALTI SULARI İLE BESLENMEKTEDİR, GÖL KIYISINDA ÇENTİK PLAJI VARDIR. BURDUR GÖLÜ TURİSTİK NİTELİKLİ 1 GÖLDÜR, ÇEVRESİNDE OTEL-GAZİNO VB.GİBİ TESİSLER BULUNMAKTADIR.

İNSUYU MAĞARASI;BURDUR’A 15 KM. UZAKLIKTA, BURDUR-ANTALYA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR. İÇİNDE 9 GÖLCÜK BULUNMAKTADIR, İÇİNE 1967 YILINDA KURNA ELEKTRİK SANTRALINDAN ELEKTRİK BAĞLANARAK IŞIKLANDIRILMIŞTIR. KALKER TORTUSU SARKIT (STALAKTİT) VE DİKİT (STALAKMİT) ’LERİN MEYDANA GETİRDİĞİ 597 METRELİK DEHLİZE SAHİPTİR, YERALTINDA BULUNMAKTADIR. İÇİNDE AKARSU-DERE-SARKIT GÖRMEK MÜMKÜNDÜR, MAĞARANIN İÇİ SERİNDİR. SULARI İÇİLMEKTEDİR, MİDE HASTALIKLARINA-GASTRİT-ŞEKER HASTALIKLARINA SUYUNUN İYİ GELDİĞİ ÖNE SÜRÜLMEKTEDİR. YAZ AYLARINDA BURDUR’UN TURİST ÇEKEN İLGİNÇ YERLERİNDEN BİRİSİDİR, İNSUYU MAĞARASI ÖNÜNDE GAZİNO-KAMP YERİ-OTOPARK VARDIR. DENİZDEN 900 METRE YÜKSEKLİKTEDİR, SUYUNU ÇİNE KÖYÜ OVASINDAN SAĞLAMAKTADIR. SUYUNUN ŞEKER HASTALIĞINA İYİ GELDİĞİNİ 1965 YILINDA 1 TESADÜF ESERİ MAĞARAYI ZİYARET EDEN HÜKÜMET DOKTORU KEMALETTİN UÇKAN ORTAYA ÇIKARMIŞTIR, BU NEDENLE HER YIL BİNLERCE TURİST İNSUYU MAĞARASI’NI ZİYARET ETMEKTEDİR.

BURDUR’DA Kİ MESİRE YERLERİ;SUSALIK TEPESİ-KOCA PINAR-SULTAN PINARI-EREN ARDIÇ-DİRMİL (ALTIN YAYLA)-KESTEL PINARI- BURDUR’UN MESİRE YERLERİDİR, AYRICA BURDUR İL SINIRLARI İÇİNDE Kİ TÜM GÖL KENARLARI MESİRE YERİ NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR. BİR ÇOĞU KAMP YAPMAYA MÜSAİTTİR.

SALDA GÖLÜ;BURDUR’A 57 KM.UZAKLIKTADIR, YEŞİLOVA İLÇESİ’NDEDİR. ÇEVRESİ ÇAM ORMANLARI İLE KAPLIDIR, GÖL KENARINDA SULTAN PINARI VE DOĞAN BABA PLAJLARI VARDIR. GÖLDE BALIK TUTMAK MÜMKÜNDÜR, KAMPİNG VB.GİBİ TESİSLERİ MEVCUTTUR.

DİRMİL;GÖLHİSAR İLÇESİ’NDEDİR, DAĞ ETEĞİNDE OLAN BU YER ALTIN YAYLA İSMİ İLE ANILIR. SUYU BOLDUR, DİRMİL ORMANLARINDA KAMP KURMAKTA MÜMKÜNDÜR. YEŞİLLİKTİR, BURDUR’UN ÜNLÜ MESİRE YERLERİNDEN BİRİSİDİR.

ÇAMLIK-MELLİ;BUCAK İLÇESİ’NDEDİR, BOL SU VE AĞAÇLARLA KAPLI OLAN ÇAMLIK VE MELLİ’DE KAMP YAPILABİLİR.

EREN ARDIÇ;BURDUR’A 20 KM. UZAKLIKTADIR, AV ALANIDIR. GAZİNOSU VE KAMP YERİ VARDIR, BOL AĞAÇLI VE SULAK 1 DİNLENME YERİDİR.

KOCA PINAR;BAŞKÖY VE YAZIPINAR MESİRE YERLERİ HALKIN ÇOK GİTTİĞİ DİNLENME YERLERİDİR.

HACILAR;BURDUR’A 24 KM. UZAKLIKTADIR, TEFENNİ YOLU ÜZERİNDEDİR. BURDUR’UN GÜNEY BATISI’NA DÜŞMEKTEDİR, 1957 YILINDA YAPILAN KAZILARDA 7.500-8.000 YILLIK SERAMİK VE HEYKELCİKLER BULUNMUŞTUR.

AĞLASUN;BURDUR’UN 17 KM. GÜNEYİNDEDİR, BURADA BÜYÜK İSKENDER’İN SAVAŞTIĞI SAGALASSUS KENTİ KALINTILARI BULUNMAKTADIR. ESKİ PİSİDYA ÜLKESİ’NİN 2.BÜYÜK KENTİ OLAN SAGALASSUS’TA ROMALILARDAN KALMA 12.000 KİŞİLİK TİYATRO İLE AKRAPOL VE AGORA GÖRÜLEBİLECEK KALINTILARDIR.

GREMNA;PİSİDİA’NIN KORUMA YERİ OLAN GREMNA ÇAMLIK KÖYÜ’NDEDİR, BURDUR’A 60 KM. BUCAK İLÇESİ’NE İSE 15 KM. UZAKLIKTADIR.

GÖLHİSAR (CİBRYA);BURDUR’A 110 KM. UZAKLIKTADIR, GÖLHİSAR İLÇESİ’NİN HORZUM MAHALLESİ’NDEDİR. 3 TEPE ÜZERİNE KURULMUŞTUR, TİYATRO-AGORA-STADYUM-ODEON GÖRÜLEBİLECEK TARİHİ KALINTILARDIR. 3 KADEMELİ TİYATROSU, LAHİT VE TAPINAĞI GÖRÜLEBİLECEK YERLERİNDENDİR.

İNCİRDERE KERVANSARAYI;BURDUR-ANTALYA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, BUCAK İLÇESİ’NE BAĞLI İNCİRDERE VE SUSUZ KÖYLERİNDE Kİ KERVAN SARAYLAR 1239 YILINDA YAPILMIŞ SELÇUKLU ESERLERİDİR.

ULU CAMİ;PAZAR MAHALLESİ’NDE KENTE HAKİM BİR TEPE ÜZERİNDEDİR, 1300 YILINDA HAMİTOĞULLARI BEYLERİNDEN DÜNDAR BEY TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. CAMİDE DÜNDAR BEY’İN TUĞRASI BULUNMAKTADIR, DEPREMDE MİNARESİ YIKILMIŞTIR. 1748 YILINDA ÇELİK MEHMET PAŞA ULU CAMİ’Yİ TAMİR VE İHYA ETTİRMİŞTİR.

ÇELİKPAŞALAR KONAĞI;XV11.Y.Y.DAN KALMADIR, İÇİ VE DIŞI OSMANLI MİMARİSİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BURDUR’DADIR.

TAŞODA KONAĞI;XV11.Y.Y.DAN KALMADIR, İÇİ VE DIŞI OSMANLI MİMARİSİ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAKTADIR. BURDUR’DADIR.

ON OCAK TÜRBESİ;BURDUR’UN YEŞİLOVA İLÇESİ’NE BAĞLI ON OCAK KÖYÜ’NDEDİR, İL MERKEZİNE 50 KM. UZAKLIKTADIR VE RUH SAĞLIĞI MERKEZİ OLARAK KABUL EDİLİR.

BURDUR’UN BUCAK İLÇESİ’NDE İNCİR HANI İLE SUSUZ HANI VARDIR.

GÖLHİSAR GÖLÜ;GÖLHİSAR İLÇESİ’NE 7 KM. UZAKLIKTADIR, BUNA RAĞMEN GÖL ÇEVRESİ KÖY VE MAHALLELERLE TAMAMEN ÇEVRİLMİŞTİR. GÖLÜN ORTASINDA 1 YARIMADA MEVCUTTUR, ÜZERİNDE KALE KALINTILARI BULUNMAKTADIR. SULAR ÇEKİLİNCE KALE TAMAMEN ORTAYA ÇIKMAKTADIR, GÖLÜN SUYU TATLI OLUP ZİRAATTE KULLANILMAKTADIR. GÖL İÇİNDE SAZAN BALIĞI-KILÇIKSIZ YAYIN BALIĞI MEVCUTTUR, BU NEDENLE GÖL ÇEVRESİNDE BALIKÇILIK ÖNEM KAZANMIŞTIR.

NOT.BU YAZILARIN ASLI, SÜREKLİ OLARAK kerimozbekler34.blogspot.com/ İSİMLİ BLOG’TA YER ALMAKTADIR. TEK SAYFADA YER ALAN BÜTÜN BİLGİLERE, 1 TIKLA ULAŞABİLİRSİNİZ.

BURDUR’DA BULUNAN YAZARLAR VE ŞAİRLER DERNEĞİ’NİN ADRESİ;

SABAHAT GÜMÜŞ
BURDUR YAZARLAR VE ŞAİRLER DERNEĞİ BAŞKANI
YENİ MAHALLE, ŞEHİT GÜLTEKİN CADDESİ, NO.29
BURDUR
TEL.0-248-2337622


Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Burdur'da gezilecek görülecek yerler... Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Burdur'da gezilecek görülecek yerler... yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BURDUR'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER... yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.