- 869 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
UZUN LÂFIN KISASI
“ŞAPKA İŞÂRETİ”
Türkçe’de noktalı harflerin noktası kadar varlığı şart olan “düzeltme işâreti” artık kullanılmıyor.
Senelerdir “bu işâreti kim kaldırdı, niçin kaldırdı” diye.. Niçin kaldırıldığı belli: Türkçeyi fakirleştirmek ve çirkinleştirmek için.. Amma bu işâreti kimin kaldırdığı bilinmiyordu.. Akla ilk gelen yer ise; Türk Dil Cemiyeti’ydi..
Ancak, bu müessesenin bu güzel işâreti kaldırmış olması mümkün değildi..Çünkü;“düzeltme işâreti” bizzat bu Cemiyet’in Başkanı Muhterem Prof.Dr. Şükrü Halûk Akalın Bey’in isminde de vardı.. Sonradan öğrendim ki: Yeni Çağ Gazetesi Köşe Yazarı ve Türkçe öğretmeni Muhterem Mustafa Aslan Bey vazifede iken MEB bir tâmim yayınlıyor ve “düzeltme
işâreti”nin kullanılmasını yasaklıyor..
“CEMİYET”
Lâf Türk Dil Cemiyeti’nden açılmışken bir husûsu hemen belirtmek istiyorum:
Türk Dil Cemiyeti’ne “KURUM” kelimesi hiç mi, hiç yakışmıyor. Çünkü soba borusundan ve bacadan çıkan is’e-pis’e de“KURUM” denir. TDK’ndaki “KURUM”un is’le pis’le ne gibi alâkası var ki; ikisine de “KURUM” deniliyor?
“NEDEN” KELİMESİ, “SEBEP” KELİMESİNİN YERİNE KULLANILAMAZ!
Şimdi âdeta her üç kişiden biri bu hâtâyı tekrarlıyor. Sanki ağız birliği etmişcesine “bu nedenle” hâtâsını işliyor. Yanlıştır; çünkü: “Neden” kelimesi bir “soru zamiri”; “Sebep” kelimesiyse; bir “isim”dir. Dil âlimleri bu iki kelimenin şu şekilde kullanılacağını ifâde ediyor: “SEBEPSİZ YERE NEDEN AĞLIYORSUN?”
Amma anlatabilene ve anlayabilene aşk olsun.
TTK.
...
YORUMLAR
Vehbi bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler,ben de daha dün şapka işaretinin niçin kaldırıldığını ve kimler tarafından kaldırıldığını düşünüyordum,güzel bir tevafuk oldu,saygılar
Vehbi Okur
Yazı hakkında görüşlerinizi belirttiğiniz için çok teşekkür ederim.