AMİGO ORHAN VE GEGİC EFSANESİ
ESKİŞEHİRSPOR TARAFTARI, ABDULLAH GEGİC VE AMİGO ORHAN
Eskişehisporlular için Abdullah Gegiç’i ve Amigo Orhan’ı unutmak mümkün değildir.
Eskişehirspor Gegiç’in ellerinde büyüdü desek yalan olmaz. "Futbol Profesörü" adı verilen Abdullah Gegiç Eskisehirspor’un Teknik Direktörü olduğu yıllarda bir özveriyle çalışır. Gegiç sadece taktik çalışmalarında değil, her yönüyle futbolun nasıl oynanması gerektiğini öğretirdi.
Eskişehirspor’un antremanlarını Şeker sahasında yaptıgı yıllarda. Çim sahayı bırakın, balçıksız bir saha bulmanın bile zor oldugu yıllardır. Futbolcuların ilk idmanı sahayı düzeltmek olurdu. Gegiç profesyonel olduğu kadar futbolun ’Hamalıdır’da. Gegiç’in bu çalışkanlığı tüm futbolculara örnek oldu.
Eskişehirspor Gegiç ile birlikte Türkiye liglerinin korkulu rüyasıydır. Türkiye ligini Eskişehirspor yıllarca 2.sırada tamamladı.Kimine göre Eskişehirspor için bu büyük bir başarı sayılırken, taraftara göre takımın yeri her zaman birinci sıradaydı. Abdullah Gegiç’li Eskişehirspor Türkiye’ye sığmadı. Avrupa kupalarında ünlü takımları sahalarına gömdüler.
Eskişehirspor Şeker Stadında idmanlarını zor şartlar altında yapardı. Günümüzde ise formasını teriyle ıslatmadan maçı bitiren futbolculara tek tük rastlıyoruz.
Abdullah Gegiç Türk futbolunun örnek insanlarından biriydi. Futbol sahası onun ekmeğiydi. Oda ekmeğine iyi bakardı. Futbolcularınada önce bunu öğretti.
*
1970’li yıllarda Eskişehirspor’un adı taraftarı ve Amigo Orhanı ile birlikte anılıyordu. İstanbul dükalığı’na son veren ve Anadolu’da devrim yapan Eskişehirspor sadece Eskişehir’in değil tüm Anadolu kentlerinin takımıdır. Bu nedenle taraftarları tüm Anadolu’dur. Anadolu kentlerine yolunuz düşerse bir çok yaşlı insanın Eskişehirspor’u tuttuğuna tanık olursunuz.
Amigo Orhan ise Siyah ve Kırmızı renklere ayrı bir canlılık verir. Türkiye’de gerçek anlamıyla amigo kavramını başlatan Eskişehirspor taraftarları ve Amigo Orhan’dır. Orhanın bir elini kaldırışıyla tüm stad donar kalır. Bir el işaretiyle gök gürültüsü gibi şarkılar, marşlar tüm kentde yankılanırdı.
Eskişehirspor ilkler takımı oldugu gibi taraftarıda o yıllarda herşeyin ilkini yapmıştır. Ülkede deplasmana maça gitme olayını Eskişehirspor taraftarı başlatmıştır. Tribünlerde kartondan dev yazılar yazmayı yine Eskişehirspor taraftarı yapmıştır. Şarkıları,marşları hep ilk olarak Es-Es taraftarı gerçekleştirmiştir.
Eskişehirspor taraftarı büyüktür, ’En’ büyüktür."
Eskişehirspor taraftarı deplasmana çıkartma yapan ilk taraftardır.
Amigo Orhan’ın yeşil sahalara inmesi yasaklanır. Amigo Orhan için Açık Tribünde özel bir bölüm yaptırılır. Bu özel bölüm Amigo Orhan’ın tahtıdır ve "ülke" oradan yönetilir.
Stadlarda söylenen şu şarkıyı unutmak mümkün müdür ?
"Yağmurlarda çamurlarda her maçına gelmedik mi ?" Bu şarkıya en çok yakışan hiç şüphesiz Eskişehirspor taraftarıdır. 1. lig kulüpleri "sinek avlarken" çoğu zaman Eskişehir Atatürk Stadında oturacak yer kalmazdı..
Fotoğrafta Gegiç ve sahadaki futbolcular görülüyor.
YORUMLAR
1967 yıllarında eskişehirde askeri talebeyiz hafta sonunu iple çeker eskişehir sporun maçların çoşkuyla giderdik efsane takımın o günkü futbolcularınıda şimdi bile sayabilirim. gegiç o takımı yaratan ve o takıma yakışandı...nemlendi gözlerim can iyiki varsın saygılar
Kemnur
Yazı güzel bir vefa örneğiydi. Yalnız hocam benim gördüğüm yaşlıların çoğu bjkli. Bu nasıl oluyor peki? :))))))))))
Saygılarımla