ÖDÜLLER ÜZERİNE
ÖDÜLLER ÜZERİNE
ÖDÜL : Her hangi bir konuda üstünlük sağlayan, bir yarışmada dereceye giren kişiye verilen armağan ; mükâfat. Bir iyiliğe karşılık olarak verilen armağan yada yapılan şey.
ÖDÜL ALMAK : Gösterdiği bir başarı ya da yaptığı bir iyilik karşılığında kendisine ödül verilmesi.
Tarih boyunca ödül konusu insanlığı yakından ilgilendirmiş ,heyecanlandırmış ve gündemdeki yerini sürekli korumuştur. Mitolojik öykülerden gerçek öykülere kadar tüm sözlü ve yazılı kaynaklarda ödül yerini almış ,özendirici, teşvik edici, insanı peşinden koşturmuştur.
Bugünlerde verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve sanat Büyük Ödülleri Ankara’da yapılan törenle sahiplerine verildi.
-Edebiyat dalında , şair Sezai Karakoç,
-Geleneksel sanatlar dalında , Hattat Hasan Çelbi,
-Sanat Tarihi dalında , Prof.Dr. Semavi Eyice,
- Eleştiri dalında, Doğan Hızlan, ödül alanlar arasında.
Geçtiğimiz günlerde verilen Kültür Bakanlı Kültür Büyük Ödülü ,gazeteci yazar Çetin Altan’a verilmişti.
Bu ödül tarihinin geçmişine bir ışık tutmak ve bilgiyi paylaşmak için ÖDÜLLER hakkında kısaca bilgi vermek istedim.
Kültür Bakanlığında görevlerim sırasında , onur ve mutluluk duyduğum 1979 yılında büyük bir gayretle çıkarılmasını sağladığım KÜLTÜR BAKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ YÖNETMELİĞİ olmuştur. Dönemin Kültür Bakanı harika bir kültür ve tarih adamı rahmetli Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı ve Kültür bakanlığı Müsteşarı saygı değer hocam Prof.Dr. Şerafettin Turan’ın olağanüstü destekleri ile çıkardığımız bu yönetmeliğe göre ilk KÜLTÜR BÜYÜK ÖDÜLÜ, 1979 yılı 29 Ekim akşamında ikinci TBMM binası salonlarında yapılan görkeml i bir törenle VARLIK YAYINLARI KURUCUSU VE YÖNETİİCİSİ YAŞAR NABİ NAYIR’A VERİLMİŞTİ.
Bu anlamlı,etkili ve önemli ödül, örnek oldu kurumlara, kuruluşlara ,hız ve etkinlik kazandırdı.
Daha sonraki yıllarda Cumhurbaşkanlığı ve TUBİTAK Ödülleri sırayı takip etti. Vakıflar, dernekler, Üniversiteler, Valilikler ve belediyeler değişik alanlarda ÖDÜLLER vermeyi hızlandırdılar.
Ödül,üstün ,seçkin, saygın ve farklı olanı aramak, bulmak ve değerlendirmek demektir. Her konuda ve alanda en iyiye,en güzel olana, en kıymetli, estetik ve farklı olana verilmelidir. O zaman ödül hedefine ulaşır ve saygın bir ödül olur. O zaman ödül, büyük düşünür Balasagunlu Yusuf Has Hacib’in , “ İpekli kumaş kıymetli olduğu için baş köşede duruyor,” dediği gibi, ÖDÜL , bir mutluluk, gurur, emek ve özgün üretim belgesi olarak baş köşede yerini alır, baş tacı edilir. Geleceğe en büyük armağan belge olarak bırakılır. Gelecek kuşaklara ışık tutar, mutluluk ve gurur kaynağı olur.
Bilim, kültür ve sanat alanında alınan ödüller, maddiyatla ölçülmeden ,manevi değerleriyle , kralların tahtından, kraliçelerin tac’ından üstün olup onur verir, ölümsüz ve kalıcıdır.
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Bilgilendirme için teşekkürler. Fakat aksayan bir şey olmalı ki bir çok ünlüler ödül almayı reddetmişlerdir. Mutlu yıllar dilerim
selam ile
ipekyolu
gecikmişte olsa 2012 yılınınzı kutlar,selamlarımla,
sağlık ve başarı dolu nice yıllar dilerim .
not: ödül törenine katılmaya şaiirin huyudur.
hiç bir ödül törenimne katılmaz.kendine özgü bir anlayış...