Her ayrılış, ölümün önceden alınan bir tadı gibidir, tekrar bir araya geliş de yeniden dünyaya gelişin önceden alınan bir tadı gibidir.-- schopenhauer
NİHAT İLİKCİOĞLU
NİHAT İLİKCİOĞLU
@nihatilikcioglu
VİP ÜYE

TÜRKÇEMİZİ BOZAN ( CHAT ) FURYASI

29 Aralık 2011 Perşembe
Yorum

TÜRKÇEMİZİ BOZAN ( CHAT ) FURYASI

3

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

6271

Okunma

TÜRKÇEMİZİ BOZAN ( CHAT ) FURYASI

TÜRKÇEMİZİ BOZAN ( CHAT ) FURYASI

Chat nedir ? İngilizce açılımı ( Cultural Historical Activity Theroy ) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan internet üzerinde kişiler kimliklerini ( adlarını ) saklayıp hoşuna giden bir nick ( rumuz ) ile sanalda yazışarak sohbet etmesidir.

Chat’i kimler yapıyor ? Yediden, yetmiş yediye erkekler ve kızlar.

Chat’in faydaları nelerdir ? Yeni arkadaşlar edinmek ve can sıkıntısını gidermek.

Chat’in zararları nelerdir ? Türk dilinin bozulması, evlilik birliğinin dağılması.

Chat’de görevliler var mıdır ? Chat sohbet odasını kurucusuyla birlikte @ ( op ) ve & ( sop ) görevlendirilmiştir.

@ ( op) nedir ve görevleri nelerdir ? @ ( op ) açılımı Operatör’ e denir. Sohbet odasında user ( üyelerin ) nick isimlerinin farklı renkte olanı ve nicklerinin başında @ işareti olandır. Örneğin: @ŞiiRlErKrAliÇeSi…..vs

Görevi: Kanaldan sorumlu yetkililerdir. Kanaldaki kuralların dışına çıkan userleri ( üyeleri ) kanaldan atarlar. Kanalın asayişini sağlarlar.

& ( sop ) nedir ve görevleri nelerdir? & ( sop ) açılımı Süper Operatör’ e denir. Kanal sahibinden sonra yetkilidir. Nick isminin başında & işareti olandır. Örneğin: &ŞiiRlErKRaLı…. vs.

Chat dili nedir ? Zamane gençlerinin günlük konuşmalarındaki kelimeleri kısaltarak ve değiştirerek, Türkçeyi bozarak internet ortamında yazışmasıdır.

Chat’in öyle bağımlısı ve alışkanlığı olduk ki çevremizdeki kişilerle bile Chat Diliyle konuşur olduk.

İşte size birkaç örnekler.

Selam ( slm )

Tamam ( ok, timam )

Ben ( ban )

Lütfen ( lütfaa )

Oğlum ( olim )

Kızım ( kızaaam )

Biliyor musun ? ( biliyomısaan )

Anlıyorum ( hmmmm )

Evet ( he, hı )

Hayır ( cıx )

Niye ? ( nie )

Değil mi? ( di mi )

Ay cittan yaane kahv6 yaptim.

Ay hade öptüm şekaar.

Ben kaçar.

Kendine çok ii bakiyosun timam maa.

Kendine iyi bak ( kib )

Kendine cici davran.

Görüşürüz. ( grşrz )

Allahaısmarladık. ( hadi papaay )

İşte bu da gülücük :D

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Türkçemizi bozan ( chat ) furyası Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Türkçemizi bozan ( chat ) furyası yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
TÜRKÇEMİZİ BOZAN ( CHAT ) FURYASI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
kadiryeter
kadiryeter, @kadiryeter
29.12.2011 23:20:21
10 puan verdi


Kendi ay'bımızı yüzümüze vurmak; hatâdan dönmenin ilk işâreti... bunu, Size borçluyuz.


Sağlığınızı diler, Selâm ederim.

Kadir Yeter.
29.12.2011- TRABZON.

w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=90177
NİHAT İLİKCİOĞLU
İlhan Kemal
İlhan Kemal, @ilhankemal
29.12.2011 21:25:51
İngilizcede önemsiz konular üzerine sohbet etme anlamına gelen chat kelimesi isim olarak ilk olarak 1530 da kullanılmış. Sohbet etme eylemi olarak kullanılması ise biraz daha geriye (15. yüzyıla) gidiyor. Sanal ortamda sohbet etme anlamına gelen kelimenin kökeni de burada. Kısaltması CHAT olan Cultural Historical Activity Theory ise kökeni Marks'ın Feuerbach Üzerine Tezler eserine kadar giden kuramsal bir çalışma ve sanal ortamda sohbetle ilgisi sadece isim benzerliği ile sınırlı.

Chatlerde ya da kısa mesajlarda kullanılan dili gördükçe benim de ara ara tüylerim diken diken oluyor. Ama öte yandan durumun kendine haslığını da gözden kaçırmamak lazım.

Bu yüzyıla kadar yazı insan sesinin, bilgisinin, düşüncesinin kaydı olarak kullanıldı. İhtiyaçlar değiştiğinde ise farklı yazı türleri geliştirildi (Müziğin kaydında kullanılan nota gibi). Bir metnin yazıldıktan sonra tüketilmesi zaman alıyordu. Ne yazarsanız yazın onun okuyucuya ulaşması ve okuyucudan cevap gelmesi anlık hadiseler değildi. Zaman kısıtlaması olduğunda ise yazı değişiyordu. Örneğin hızlı not alma gerektiğinde steno dili kullanılıyor, bu da kimseyi rahatsız etmiyordu. Bugün de benzer bir durum söz konusu. Konuşma hızına yakın bir sohbet yazışmasında, steno da bilinmediği için, ister istemez deformasyonlar oluyor. Yazı dilinin kurallarına uymaya çalıştığınızda ise sohbetin hızı düşüyor, kıvamı seyreliyor.

Özetle kitaplarda kullandığımız dil, chat denilen, şeklen ne mektup, ne de sözlü sohbet olan iletişim şekline uygun değil. Bu yüzden chat dili bir evrim geçirmek zorunda. O evrim de bize bozulma olarak geliyor.

bayalanremzi
bayalanremzi, @bayalanremzi
29.12.2011 20:54:46
Bir milleti, millet yapan en önemli unsurdur dil. Basit bir örnekle bunun muhasebesini yapalım.
Bugünün tabiriyle süper güçler (ingilizler, fransızlar, sovyet döneminde ruslar....) işgal ettikleri topraklarda sadece madenleri, yerüstü ve yeraltı kaynaklarını sömürmemiştir! İnsanları, inançları en önemlisi millet bilincini ve birliğini yok etmek için dili de sömürmüştür! Burada uzatmanın manası yoktur, heryerden ulaşabileceğimiz bilgilerdir bunlar...

BİZDE DURUMLAR FARKLI! BİZ İŞGAL EDİLMEDEN SÖMÜRÜLÜYORUZ! SADECE ŞUNA BİR BAKIN! BUGÜN BU TOPRAKLARDA YAŞAYIP AYRI DEVLET HAYALİ KURANLAR ÖNCE DİL İSTEDİ VE ALDI! VAHİM!!! BİR DE SÖZÜM ONA DİLLERİNİ İNCELEYİN!!!! FRANSIZCA, TÜRKÇE İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMASALAR NERDEYSE ÇİNCE KELİMELER.... BU DİLE GÜLERİM:)

KALEMİNİZE SAĞLIK... EHEMMİYETİ YÜKSEK BİR KONUYA DEĞİNDİNİZ, SAĞOLUN
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.