- 1174 Okunma
- 5 Yorum
- 0 Beğeni
YAZAR
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Genel anlamda sanat gönül işi ve kişiye özeldir.Doğuştan gelen sonradan istemekle mümkün olmayan özel yetenek işidir.
Genelde sanatla uğraşanlar egoist kişilerdir.
Gelip giden ruh halleri kızkançlıkları,öfkeleri,dargınlıkları sanatla uğraşanların yaptığı işin özelliğine bağlıdır.
Sevilmek beğenilmek genelde sanatçının yeniden doğuşuna ilerlemesine sebepdir.
Kendimden biliyorum,değerli tanınmış hocalarımıza sorduğumda bu ruh halimin tüm sanat dallarında uğraşanlarda olduğunu öğrenince, çelişkilerimin normal olduğunu anladım.(resim benim ilgi alanın aslında,şiir ve kısa paylaşımlarım dostluklar adına yaptığım ve öğrenmek istediğimdendir.)
Yazar olmak toplumun içindeki çelişkilere ayak uydurma zorluğundan kendi dünyasına çekilip, bir şeyleri paylaşma isteği ve sonraki yıllara bir iz bırakma adına yaşam seçmektir.
Günümüzde özellikle ülkemizde okuma oranı azlığı,kitapları değerlendirirken popüler bir yaklaşım olduğunu görmekteyim.
Kendi yazarlarımız hakkında bilgi sahibi olmamamız,dünya yazarlar hakkındaki bilgisizliğimiz bizi yozlaştırmakta.
Bence otuz kırk yıl önce değer görmeleri gerekli olan sanatçıların yıllar sonra değer görmesi sanata bakış acımızı belirtmektedir.
Günlük popüler sanatcıların şairlerin,yazarların ressamların şiirlerin gördüğü değer modern hayatın popülıze edilmesi anlamına gelmekte.
Kendi sınırlarımız içinde sanatcı oluşumu,dünyaya açılmamamız anlamına gelmektedir.
Son zamanlarda dünya basınında değerli sanatcılarımızın isimleri duyulması bizim geç kalmışlığımızın acı gerçeği gibi gelmekte.
Dün bırakılan eserler eğer bugün değer görebiliyorsa,o eseri yapan kişinin düşünme süresinin çok uzun olması sonucudur.
Şiir,roman,resim yapmak yalnızlıkla eşdeğerdir.
Bu yanlızlık toplumdan soyutlanmak adına bir düşünce değildir.
Bir eseri güne taşımak o anda gelen ilham perilerinin işi değildir bence.
En azından tamamını kapsamamakta diyebiliriz.
Bekleme, analiz etme, düşünme,nasıl ,ne demek istediğini ne şekilde çalışmasına yansıtacağını hesaplaması yanlızlığı ile mevcut olur.
Normal yaşantısına devam ederken,eseri hakkında her an bir plan yapması eseri meydana getirir.
Özeldir ve bu özelliği sadece sanat yapanların anlayacağını bilir.
Bir okur o kitabı alır okur ve beğenir yada beğenmez ama o kitabı yazan kişi paylaştığı bu değerin asıl sebebini, kimlere ulaştırmak istediğini çok iyi ölçer ve biçimlendirir.
Bu roman, bir şiir,bir resimde olabilir.
Sabırla tüm aldıklarını bir araya getire bilme işi sanatçıların ömürlerinin sonuna kadar hiç durmadan, çalışması anlamına gelir.
Sanatçının en büyük ödülü kendi ile mücadele ederken en iyisini nasıl yapacağım düşüncesi her zaman ağır gelir.
En büyük ödül toplumun genelinde beğenilmektir.
Geçmişe bakıldığında genel olarak sanatçılar yaşadığı süre içinde zengin olmamışlardır.
En azından ülkemizdeki gerçek budur.
Bu bir gönül işi olduğundan tüm çalışmalarını ve kazançlarını çalıştığ eser üzerine analiz etmişlerdir.
Lüks tutkuları olmamıştır.
Bütün değerleri daha güzelini nasıl yapabilirim,anlata bilirim diye düşünmekten geçer.
Yıllar sonra bıraktığı eserleri hakkında ne düşünüleceğini bilmeden daha kapsamlı bir dünya görüşü bırakma çabası içinde ömürlerini vermişlerdir.
Keyf almak sanatla uğraşan için herşeye değer bir ölçüdür.
Sanatla ilgilenen kişiler ruhlarında sakladığı tebessüm, hiç eksilmeyen değerdir.
Acıyı en derin yaşayan mutluluğu en iyi değerlendiren,aşkı yudum yudum içenken hiç bitmese diye düşünen özel kişilerdi.
YORUMLAR
'' popiler/ yanlız/mucadele/sanatcı/ analız/anlata bilirim'' gibi örnekleri çoğaltacağım yazım hatalarıyla yazının güne taşınması benim edebi pencerem açısından yanlıştır.Seçimlerin salt okurda bıraktığı temasal izle seçilmesi böylesi sonuçları verir.Tuhaf olan ''yazar'ın'' ne olması gerektiğinden haber verirken yazmanın nasıl yapılması gerektiği unutulmuş bir düz sözler topluluğu..
Yahya İncik tarafından 11/26/2011 11:23:59 AM zamanında düzenlenmiştir.
Salih Ataseven
Bu uyarıları genelde almaktayım ve hep aynı cevabı vermekteyim.
Çok haklısınız...Belki zamanla düzelteceğim,dikkatde etmekyteyim,Tek sıkıntım bilgisayarıma oturduğumda aklıma gelen,aslında kendim için sorun kabul ettiğim bir konuyu o anda sizlerle paylaşmak.Özel bir çalışma yapmadığım doğrudur,Kelimeleri yuttuğumda.Siz değerli dostlarım sayesinde buna daha çok dikkat edeceğim bir gerçek..Konunun içeriği hakkında düşüncelerinizi paylaşırsanız ,ufkumu açmış olursunuz..selam ve saygılar.
Ben bu görüşü savunuyorum; dünyada en çok emek verip de en az kazanan yazarlar ülkemizde bulunmaktadır diye düşünüyorum. Çünkü, yazarlarımızın bir çoğu yazarlığı ikinci bir uğraş olarak yapmaktadır, tabii bunun hakli sebepleri arasında ekonomik nedenlere bağlıyorum.
okuma-yazma oranı, artık ülkemizin yüz akı olacak seviyede bu inkar edilemez. Yalnız okuma alışkanlığı ise dünyanın çok çok gerisinde, bu bir gerçek. İnsanlarımızın bahaneleri çoktur... Sanatı ucuzlatan en büyük etken ise, okuyucu, izleyicinin bakış açılarının darlığıdır, diye düşünüyorum.
Mesela, edebiyat sitelerinde yüzbinlerce yazın üyeleri bulunmakla beraber, bu kitlenin nerdeyse yüzde doksanı şiir yazar, şiir okur fakat nesirlerde bu oran çok azdır. Bu demek oluyor ki; zaman yetersizlikleri onların bahaneleri oluyor. Her şey kısa kestirmeklik oluyor.
Aslında çok tartışılacak bir konu...
Günün yazısına geçmek istiyorum.
Şiirde noktalama işaretleri olmazsa da olur fakat bu nesir olunca noktalamalar çok önemli ve kulanılması muhakaktır. Yazıda imla ve noktalama hataları var ve anlatılmak istenenlere tam bir açıklık getirilmemiş. Yer yer cümlelerde anlam bozuklukları gözlemledim.
Bu deneme yazısı bana sanki aceleyle yazılmış gibi geldi, oysa güzel bir konu ve olumsuzlukları örnekleme, açıklayıcı cümlelerle daha iyi hale getirebilir diye düşünüyorum
Amacım yazarı değil, yazıya yapılandırıcı bir eleştiri olarak ve sadece okuyucu görüşümdür.
Güne gelen yazıyı yazan yüreği kutluyorum
Selam ve saygılarımla
Herzem Ronivan tarafından 11/26/2011 9:47:50 AM zamanında düzenlenmiştir.
Salih Ataseven
.....Evet; konu bencede önemli,fikirlerinize katılmamak elde değil,bir mazaret üretmekte üstümüze düşen görevi çok iyi yapmaktayız.Birde dikkatimi çeken şu konu var,okumayı sevdirmek için birazda yayın kuruluşlarının desteği gerekli,bakınız çocuklarımız kitap sevgisi aşılamak bile büyük sorun ,çünkü eğitici çocuk kitapları pahalı olması gerçekten içler acısı.
Hazır sizi bulmuşken izninizle; kitap bastırmak isteyipde kitaplarını bastıramayanların durumu,mağlum bazılarımız için külfetli....konu böyle olunca okumak azınlığı yada çoğunluğu hakkındaki yorumlar soru olmaktan başka bir şey ifade etmemekte bence.
Yazmayı seven ve bu yazdıklarını en azından sanal ortamda yayınlama fırsatını veren özellikle çizgisi düzgün şuanda onların sayesinde bu yazdıklarımı yayınlayan EDEBİYAT YAZARLAR platformu köşelerinin çoğalması dileklerimle.
Birçok yazar ve şiir sayfaları olması hepsininde çok iyi olmadığı bir gerçeği mevcut.Bakış acımızın genişletilmesi için bu işin emekcilerinin birazda ön planda olması kanısındayım.
Seveceksin demekle sevilmiyor.Sevginin ne demek olduğunu öğretmek gerek,sonra sevmek..selam ve saygılarımı sunarım,olumlu samimi yapıcı tavrınızdan dolayı ayrıca teşekkürler..
sanatci olmanin hem dogustan hem de bukadar zorluklarla dolu oludugunu duyanin uzak durasi gelir...
yazilanlarin okunmamasinin sorumlusunu hedef kitle diye düsünmek arsiz dilenci tavrina benzer.
Türkiyede cok sayida siir albümü yayinlandi ama birisi milyonun üzerinde satti ve "sanat dünyasi" hayretle saskina döndü. halki suclamak, bir birinin ayni denecek analizleri tekrarlar durumuna düsmek yerine halkin toz kondurulmayacak kadar masum oldunu kabul ederek isin dogrusunu yakalamaya calismak isabetli olacaktir.
önemli konuya deginen yazara tesekkürler
Salih Ataseven
Hangi dalda sanatçı ise kişi, en büyük ödülü ortaya koydukları çalışmasının ödüllendirilmesi,
beğenilmesi, örnek alınmasıdır. İşin maddi boyutu o yüzden geri plandadır.
Ama beraberinde para da getirse çift katlı ekmek kadayıfı olur o ayrı. Bunun için hiç bir
sanatçı ölmeyi beklemesin ister benim gönlüm :)
Salih Ataseven
sanatı sanatçıyı ve keyif almanın sırrını edebi bir dille anlatış...
elbette alkışı hakeder...
saygımla...
Salih Ataseven
Kuşların uçabilmesi için bir çift kanata ihtiyacı olması gibi..
Tek kanatlı olan herşeyin bir kanata kavuşma sevinçi ile yorumunuza tebessümle bakıyorum..Teşekkürler..Selam ve Saygılarımla.