- 5816 Okunma
- 8 Yorum
- 0 Beğeni
İşçi Tiyatrosu
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
.İşçi Tiyatrosu demek fabrika da, meydanlarda, kahvehanelerde hatta köylere de oyun oynamak demektir. Kucaklarında çocuklarıyla tüm işçiler köylüler gelip oyunu izleyebilirler. Bu tiyatronun kaynağı halktır çünkü. Yeter ki bir zamanların sosyalist bilinçlenmesi olsun, hemen o canlılık yakalanır halk tiyatro yoluyla eğitme gelişir yine.
Bu konuda Ömer Nida bir kitabı var kitabında böyle diyor. İşçi tiyatrosuna doğru adlı bir kitabı kimse bilmez, ama bu ülke de işçiler var ve bu işçiler hem eğlenmek hemde öğrenmek gerekmiyor mu? Çünkü bir zamanlar Devrici işçi tiyatro toplulukları vardı bu ülkede 1950 ve 1980 yıllarında ilk kez bu dönemlerde göze çarpıyor işçi tiyatro toplulukları örnek vermek istiyorum. İsimlerini sıralayacağım İşçi kökenli ve işçileri konu alan oyunlar oynanmıştır. Demene sahnesi, Halk oyuncuları, Tarsus Meydan Oyuncuları, İşçi Kolu Tiyatrosu, Meydan Sahnesi, Dostlar Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Devrici Ankara Sanat Tiyatrosu, Kardeş Tiyatrosu, İşçi Tiyatrosu, Genç Oyuncular, Ankara Halk Tiyatrosu, Devrim için Hareket Tiyatrosu, Oda Tiyatrosu, Kadıköy İşçi Tiyatrosu, Gazete Tiyatrosu, Kartal Kültür Derneği İşçi Tiyatrosu, gibi bu Tiyatroların anılmaya değer bir tarihi geçmişi vardır. Bunlara da değinmeden geçmek istemiyorum.
Bugün bu konuda hiç kimsenin bir çaba gösterdiğini araştırmalarım sonunda rastlayamadım. Emekçi insanların mutluluğu için çalışma ruhu öldü mü? Acaba Lanet olsun bu düzene 107 bin Cami, Mescit olduğu kadar 1000 tane Tiyatro olsaydı.Ya da böyle mi? Olurdu bu ülke bu ülke de bir zamanlar Amatör profesyonel Oyuncular Devrimci İşçi tiyatrosu içinde idiler.Bu kişileri de yazmadan geçmek olmaz diye düşündüm.Asaf Çiltepe, Oben Güney,Engin Orbay,Tuncay Necipoğlu,Işık Özgentürk,Ömer Nida, Rana Cabbar,Müjdat Gezer, Macit Koper,Mehmet Akan,Elit Türkan,Özdemir Nutku,Tuncay Yönder, Levent Kırca,Meral Niron,Güneş Sümer,Erkan Yücel,Rutkay Aziz, Haşmet Zeybek,Genco Erkal,Yılmaz Onay,Aydın Doğan, Savaş Yurttaş,Çetin Öner,Ayşe Emel Meçsi,ve daha sayamadıklarımız yüzlerce insan vardır. Onlar hem youncu hem de uyun yazarı hem de yönetmen olarak emek verdiler. Türkiye İşçi sınıfına umut verdiler.
Türk toplumunun henüz tanımadığı Alfred Jerr, Albert Camus,Anton Çehov, Howart Fast,Maksim Gorki,Bertol Brecht,Hans Alada, Gogol, Ömer Polat,Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Güner Sümer,Kerem Kolcay, Orhan Kemal, Rıfat Ilgaz,İsmet Kuntay,Oktay Arayıcı,Sabahattin Ali, Fakir Baykurt, Nazım Hikmet Ran gibi pek çok oyun yazarlarının oyunları oynandı.Onlar yasaklara, baskılara karşı gelişmişlerdir.Aynı zamanda bu topluluklar oynadıkları yerleri Gecekondu Mahalleri, Sendika Merkezleri, grev işyerleri, 1Mayıs Meydanları aynı zamanda Malatya, Maraş, Sivas,Diyarbakır,Tunceli,Mardin gibi Anadolu’nun İl,İlçe,Kasaba,Nahiyeleri, Köylere gidip hiçbir maddi karşılık alınmaksızın Oyun oynayarak Tiyatro Sanatına katını hem yaydılar hem de katkı da bulundular.
Onlar Halkın Uyandırmaya yönelen bir tiyatro geliştirmişlerdir. Ve 12 Eylül darbesinden sonra bütün bu ışıklar söndürülmüş. Tabii ki bu ışıkları yakacak yeni tiyatro toplulukları olmayacak mı? Olacaksa daha ne kadar bekleyeceğiz, geldi de geçiyor bile
Kaynakça:
Genç Oyuncular Vatandaş Oyunu, İzlem yayınları. İst 1962
Ömer Nida, İşçi Tiyatrosuna Doğru, Gerçek Sanat Yayınları.İst.1988
Yaba Edebiyat Tiyatro Özel Sayısı.(21–22 s.) 2003
Evrensel Gazetesi 9–10 Mart 2003
Postexppres Sayı 1 Mayıs 2001
Yaba Edebiyat s.38. Sayı 2006
YORUMLAR
sayın nuri kaymaz yenı yazıler yokum
otekisesler
nuri kaymaz tarafından 11/9/2011 4:05:25 PM zamanında düzenlenmiştir.
valla değerli dost cübbeli ahmet efendi duymasın iki kelamla adamı mors ediyor valla
eee hak etmiyorda değiller yani bazan bendenizde hoca efendiyi destekliyorum yanii
tam yeri sırası...
geldimi döktürüyor...camiiler yüzde seksenin malı geriye yüzde yirmi kalıyor onuda yüzdelersek içinden devrimci yazarlar diğer yazarlar falan elersek sizin fikrinizde o yirmi kişiden buçuk kalmaz. .valla hesap doğru da yani değerli dostum camii mescit karşıtı tiyatro hey allahım büyüksün
yani açıkca binde bir bile yok oluyor adam.. tam israil yunanistanfransa ve şu zerdüşt çıktıya son zamanlarda dizilerden öğrendim vallahi bende işte tam onlara çanak..
her neyse değerli dost yazınıza kurdela takmışlar
ilkokuldada takılırdı benim zamanlarımda sizin yazı çalışkan seçilmiş
konuya bak hizaya gel derdi öğretmenler andımızı okumadan önce.. gaz ocağı vardı bizim zamanlarda ha bire pompalardımda
ancak yanardı ama onun kafa kısmını 3 numaralı baş taktığınızda daha güzel yanardı
valla ne alaka bendenizde anlamiş değilim. her neyse dost
saygı ve hürmetlerimin kabulü ile bayramınız mübarek olsun..
..
yok,sul tarafından 11/8/2011 8:05:55 PM zamanında düzenlenmiştir.
Bu Sosyalist tiyatrocular size göre bilinçlenme vesilesi olabilir. Göreceli bir eğitim anlayışı. Evet tiyatro yoluyla halkı eğitmek az da olsa ihtimaldir. Ama neden devrimci tiyatrocular? Bir tek onlar mı ilerici ve doğruyu bilen? Ya da gerçekten ilerici ve doğrucular mı?
Düşüncenizdir elbette saygımız sonsuz, bunlar benim konu hakkındaki fikrim. Kendi düşüncenizde olmayan insanların kutsallarını ya da siyasi, felsefi vb. görüşlerini irdelerken daha dikkatli davranmanızı tavsiye ederim.
Yazınız baştan aşağı yazım hatalarıyla dolu. Ben tekrar gözden geçirmenizi önereceğim. Seçki aldığı için, sitenin vitrini durumundaki yazıların, en azından kelimeleri ve cümleleri tekrar gözden geçirilip daha itinalı ve doğru yazılmalı diye düşünüyorum.
Kutluyorum. Saygılar.
Aynur Engindeniz tarafından 11/8/2011 11:41:46 AM zamanında düzenlenmiştir.
Sivrihisar Biçer Köyü İlkokulu öğretmeninin oğluyum, İlkokul beşteyim. Köy meydanına kurulmuş sahnede ilk kez bir tiyatro grubunu seyrediyorum Biçer Köyü ve yakın bazı köylerin ahalisiyle... Ve Tiyatro denilen şeyi ilk kez tanıyorum. O grubun oyuncularıyla tanışıyoruz, içlerinden ERKAN YÜCEL ile de... İki evladımı konservatuarda okutup, tiyatro yapmalarını can-ı gönülden desteklememde, hatta kızımın (Duygu Paracıkoğlu) çalıştığı tiyatro grubuyla çıktığı turnelerde köylere kadar gidip oyunlarını sergilemelerinden dolayı gururlandığımı kızıma teşekkürler ederek ifade edişimde onun etkisi ne kadardır acaba? Ve hatta, bir yurtsever oluşumun sebebi seyrettiğim o ilk oyun muydu acaba? Belki de, bir KÖY ENSTİTÜSÜ yetiştirmesi olan babamın etkisi kadar Erkan Yücel'in de etkisinde kalışımdır neden... Güzel ve keyifle okunan yazınızı çok taktir ettim. Sadece, MAKALE türünde özenle yazılmış yazının TİYATRO Türünde bir yazı olarak kaydedilişine bir anlam veremedim. Saygıyla...
kemnur tarafından 11/8/2011 12:14:41 AM zamanında düzenlenmiştir.