RAKAMLAR YAZIDAN ÖNCE BULUNDU
10 bin yıl öncelere dayanan ve ticarette alış verişte kullanılan çizgiler zamanla rakamlara dönüştüler. Hayatı kolaylaştıran bu buluşlar giderek gelişti ve bugünlere geldi. Kilden yapılmış madalyonların , tabletlerin ve tahtaların üzerlerinde bulunan rakamlar/çizgiler/çentikler asırlar öncesinde yapılan takas usulü ile alış veriş yapanlar arasında bir bakıma ticaret yasaları gibi idi.
Mağaralardan nehir kenarlarına inen ilk insanlar oralarda bir kısım izler bıraktılar. Bu gün bu kalıntılar tarihe ışık tutmaktadır. Asırlar öncesine ait Çentiklerin/çizgilerin /rakamların, Mısır, Sümer, Babil, Aztek, maya ve Hint, Çin, Arap uygarlıklarında özel yerleri, şekilleri ve anlamları bulunmaktadır.
Tarihi İpek yolu ticaretinde de mal alıp verme ve takas etme birtakım esaslara bağlı idi. Bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri müzesinde sergilenmekte olan kil üzerine yazılmış ve sahibince mühürlenmiş mektuplar karşılıklı alış verişlerde bir bakıma güven ve sözleşme belgeleri olarak tarihe ışık tutmaktadır.
Mezopotamya’da tarım ve hayvancılık geliştikçe ticaret canlanmış, takas usulü ile alış verişler artmış ve Kayseri Kültepe /Kaniş / Karum doğudan ,batıdan ve güneyden gelen malların alış veriş merkezi olarak tarihe geçmiştir. Üzeri işaretlenmiş bir kil madalyon bir koyunu ve beş madalyon beş koyunu ifade etmek üzere alış verişler yürütülmüştür.
Sümerler rakamları kullanmaya başladılar ve Babil uygarlığı onu geliştirdi. Ünlü Hammurabi Kanunlkarı bu sistemleri güvence altına aldı,korudu. Sümerle dokuza kadar düzgün çizgi kullandılar sıra sıfıra gelince yatay “ V” işaretini tercih ettiler, Mısırlılar 10 rakamı yerine “U” kullandılar. Parmak hesabı tarih boyunca kullanıldı Romen rakamında beş “V” bir elin beş parmağını ifade etmekteydi. Hindistan’da “sıfır “ rakamı bazı sayıların farkını ortaya koymak için kullanıldı. Maya-İnkalar 365 rakamını en yüksek /yüce doruklara taşıyıp takvim yaparak sembol yaptılar. Tarihte 5,7,9,12, 22,24,90 ve 99 ve 365 rakamlarını kutsal sayarak özel anlam yükleyen ve bunları sembollerle tapınaklarına işleyen uygarlıklar vardır.
Ünlü bilgin GALİLEO, “TABİATIN KİTABI MATEMATİKSEL SEMBOLLERLE YAZILMIŞTIR. KÂİNAT DEDİĞİMİZ KİTAP, YAZILDIĞI DİL VE HARFLER ÖĞRENİLMEDİKÇE ANLAŞILAMAZ.O, MATEMATİK DİLİNDE YAZILMIŞ;HARFLERİ ÜÇGEN,DAİRE VE DİĞER GEOMETRİK ŞEKİLLERDİR,” diyor.
Gelişen bilim ve teknoloji bu temel sistemleri zamana ve dijital dünyaya uyarladı. Zamanla bilim adamları tersten okunuşu da aynı olan cümle ve sayılara Polindrom ismini verdiler 2011 yılında iki kez rastlanan ( 11 Şubat 2011 ve 1 Mart 2011 ) durum, 2012 yılında iki kez meydana gelecekmiş. 2012 yılından sonra bu durum hiçbir zaman meydana gelmeyecekmiş ve bu yıldan sonra aynı yıl içinde polindrom günü yılda bir kez olacakmış ve 21. Yüzyılda toplam 38 adet polindrom günü bulunarak kayıtlara geçecekmiş. Bunları düşününce benim de aklıma bu yıl düzden ve tersten ilginç bir rakam /sayı ve durum oluşturan doğum günüm acaba ne anlama gelir diye düşünmek ve bu beş tane biri yorumlamak geldi. ( 01.11.’11=V= AÇIK BİR EL=parmak hesabı=KUTSAL SAYI … Bu durumu (01.11.’11 ) olarak kil tabletlere yazdırsam acaba gelecek insanlara bir fikir verir mi?= üzerinde düşünürler mi ? yorum yapıp ,bir sonuç bulabilirler mi?
Ters çevrildiğinde aynı biçimde okunan “BU DA GEÇER YA HU “ yazını, BÜTÜN DÜNYA DERGİSİ – Eylül 2011 sayısı arka kapağı içinde okumak mümkün.
On bin yıl öncelere ait kil tabletler, şifreli yazılar, çentikler, rakamlar , sayılar ve şifreler çözüldükçe “ her harfe bir sayı belirleyen şifre örneği ‘EBCED ‘ hesabı gibi ( cümledeki harflerin ebced tablosundaki sayısal karşılığı ile bir olayın tarihini belirlemeye tarih düşürme deniyor.) , insanın ve insanlığın da kültür şifreleri hakkında tarih düşürmüş olacağız ve şifreler birer birer çözülmüş olacak. Dünya tarihi çözülmemiş şifrelerle dolu, bunlardan birisi de( 01.11.’11 )…?!...?
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
çok güzel ve bilgilendirici bir yazıydı
gönülden tebriklerimle
selamlar saygılar
ipekyolu
selam ve saygılarımla.
Yazınızı ilgi ile okudum.
Yazınız sebebiyle sizi tebrik eder, saygılarımı sunarım.
ipekyolu
çok eşekkür eder,selam ve iyi dileklerimle
yaklaşan Bayramınızın huzur ve sağlık içinde geçmesini dilerim.