- 577 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Alperen Bolat ile Kişsiel Gelişim Üzerine..
MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ ALPEREN BOLAT "BU YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJLAR İNSANLARA KARŞI FİKİRLERİMİ BEYAN ETME CESARETİMDEKİ HAFİF KIRGINLIKLARI ONARMIŞTIR"
SORU- Sizinle daha önce 2 kere röportaj yapmıştık. Bununla beraber 3. kere yapmaktayız. Daha önce pek çok öğrenci röportaj teklifımizi red ederken veya soruları cevaplayacağını söyleyip de cevaplamazken sizin ıstekle röportaj ıstemenız gerçekten takdir edilecek bir şey bu röportajlar size ne kazandırdı?
ALPEREN BOLAT- Öncelikle bu fırsatı tekrar bana verdiğiniz için teşekkür ederim. Rröportaj bir anlamda gerçek olan bir iletidir, gerçek olan iletiye röportaja dahil olan kişinin görüşleri ve izlenimlerini aktarmasıdır. Röportajın kişişel gelişim üzerindeki olumlu etkisi bir gerçektir.Kişişel gelişim bireyselliğin vurgulanması, bunun ön plana çıkarak dış hayatla bağdaştırarak geliştirilmesidir.Kişişel gelişimin işlevine en çok katkı veren yazım türü röportajdır. Röportajlar benim aslında bazı durumlar karşısında tepki verebilmemi, insanlara karşı fikirlerimi beyan etme cesaretimdeki hafif kırılganlıkları onarmıştır. Kendime güvenim eskisine göre daha da artmıştır,sosyallik toplum içinde iletişim yönünden faydaları azımsanmayacak derecededir.
SORU- Öğrenciler "okulda yüksek not ile mezun olursam hayat başarım da yüksek olur" düşüncesindeler. Sizce bu ne kadar doğru?
ALPEREN BOLAT- Hayatta başarı için gerekli şeyler vardır. Bunları kısaca şöyle söyleyebiliriz;istemek bunun için çaba sarfetmek ve en önemlisi doğru alanı seçebilmektir.Başarısının akademik boyutu olduğu kadar sosyal boyutu, ekonomik boyutuda vardır. Bir öğrencinin okuldan yüksek not ile mezun olmasının hayatındaki başarısındaki rölü pozitif yönde olacaktır; ancak bu başarısına katkı veren sadece bir faktör olacaktır. Kişinin bu akademik başarısını kişişel gelişimle destekleyerek dengeyi kurması gerekir. Bu denge çok önemlidir. Çünkü bilen ama bunu ifade edemeyen kişinin bilgisi neye yarar? Başarı olacaksa bu bütün yönleriyle denge kurularak olur.
SORU-.Kişisel Gelişimi önemseyen genç ile önemsemeyen genç arasında ne fark var ?
ALPEREN BOLAT- Kişişel gelişim başkalarıyla iyi ilişkiler ve iletişim kurma gerekliliğidir. Bizi hedefe ulaştırmada en büyük yardımcımızdır. Olumsuzluktan arınıp pozitif düşünmemize yardımcı olacak husustur.
Kişisel gelişimi önemseyen gencin, hedefi belirgindir. Kararlı olur. Farklı bakış açılarına sahip bir kişiliğe sahip olur. Motivasyon doludur. Kararlılıkla beraber özgüven konusunda problem yaşamaz. Kısaca farkları bu şekilde sıralayabiliriz. Örnek verecek olursak; ben burada yazı yazıp düşüncelerimi sizinle paylaşabiliyorsam kişisel gelişimine verdiğim önem ve bana kazandırdığı özgüvenin en güzel örneğidir.
SORU- "Güzel lise okuyan mesela Fen Lisesi biten çok kaliteli gelişimiş gençtir" inancı sizce ne kadar doğru? Kalite bitirilen okulla mı? diploma notu ile mi? sosyal insan olmak ile mi olur?
ALPEREN BOLAT- Yukarıda yüksek not ile mezun olma düşüncesi ile ilgili soruya vereceğim cevapla paralellik gösterecektir. Burada çok gezen mi bilir? çok okuyan mı bilir? sorusunuda sormak lazım:) Güzel bir lisenin çocuğa kişişel yönden eğitim yönünden genel kültür yönden vereceği şeyler çoktur. Bu verilen fırsatları kullanıldığı ölçüde denge sağlandığı ölçüde başarı gelecektir.
SORU- Gençler nedense kendini ifade eden atak girişklen insanlar ile muhatap olmaktan çekinmekteler. Bu sizce onlara ne kazandırır veya kaybettirir?
ALPEREN BOLAT- Bu tür durumların en büyük nedeni kişişel gelişimindeki eksikliktir. Atak, girişken insanla muhatap olmaktan çekinen kişiler özgüven konusunda problem yaşamaktadır. O konuda ki bilgilerini açığa vurmada motivasyon eksikliği yaşayan insanlardır. Bu tür çekinme davranışının kişiye kazandırdığı hiç birşey yoktur. Ancak kaybettirdikleri çoktur. Kişinin zamanla kişiliğindeki eksiklik artmakta ve kişişel davranışlarda bozukluğa yol açmaktadır. Özgüven konusunda kaybını arttırmaktadır .Bilinmesi gereken şudur ki; herkes insandır ve kimsenin kimseye karşı insan olarak üstünlüğü yoktur. Herkes bildiği konuda fikrini beyan etmede çekinmemelidir. Çünkü bildiği konudur bu ona hiç bişey kaybettirmeyecektir. Kişişel gelişim yönünden kendini geliştiren insanlar onlar için bir örnek teşkil etmeli ve olumlu yönde yönlendirmelidir.
SORU- Marmara Hukuk okuyan bir genç olarak İstanbul’da okumaya gelen Tokat’lı Gençlerin ortak özelliklerni nasıl görmektesiniz ?
ALPEREN BOLAT- Kendilerini geliştirmek için fırsatları araştırmak ve fırsat olduğunca değerlendirmektir ve en büyük özellikleri hepsinin çok büyük bir TOKAT hayranı olmaları ve TOKAT özlemi çekmeleridir.:)
SORU- Geriye baktığınız zaman "keke şunları da yapsaydım" ya da " keşke şunları yapmasaydım" dediğiniz konular neler?
ALPEREN BOLAT- İstanbul’u tamamen kültürel sosyal yönden yaşamak isterdim. Bir öğrenciye sunduğu fırsatları en iyi şekilde kullansaydım bu konuda gerekli özeni göstermediğimi biliyorum Bu da bir nevi özeleştiri. Bu son sene olarak elimden geldiğince değerlendirmeye çalışacağım. Başarı alanında yapabileceklerimi asıl hedefime saklamak yerine okulda göstermek isterdim ama buda bir nevi kişilik.
SORU- Başka ne anlatacaksınız?
ALPEREN BOLAT- Söylemek istediğim tek şey bir insan kendisine yarar sağlayacak bir fırsatı kişiliği kaldırabileceği oranda zorlasın. Alabileceği en fazla verimi almayı hedef edinsin.Kişişel yönden eksik yönlerini görmek için kendisini sorguya çekerek özeleştirsini yapsın. Bir anlamda aklı kendisinin en yakın arkadaşı olsun.Bana hep yardımcı olan annem Zeynep Bolat’a, ablam Ezgi Bolat’a, kardeşim Alihan Bolat’a, kardeşlerim Yasin Koç ve Onur Kaan Demir’e ve bana düşüncelerimi ifade etme şansı veren Turan abiye çok teşekkür ediyorum başarılarının devamını diliyorum.
Bu güzel düşüncelerin ve cesaretin için asıl ben sana teşekkür ederim.
TURAN YALÇIN-TOKAT