Umudunu kaybetmiş olanın başka kaybedecek bir şeyi yoktur. -- boise kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür, gerçekçi tünelle birlikte ışığı ve de gelecek treni görür.-- j. harris
MEÇHULİ
MEÇHULİ
@mechuli

ATATÜRK VE GENÇLİK

17 Ekim 2011 Pazartesi
Yorum

ATATÜRK VE GENÇLİK

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2775

Okunma

ATATÜRK VE GENÇLİK

Atatürk’ün en büyük umududur gençlik… O, geleceğin gençlerin omzunda güvenle taşınacağından emindi, bu sebeple cumhuriyet meşalesini gençliğe verirken hiçbir tereddüdü yoktu. Bu görevin belgesi olarak da 19 Mayısları Türk gençliğinin bayramı ilan etti.
19 Mayıs İstiklal Savaşı’nın başlangıcıdır. İngiliz’e, Fransız’a, İtalyan’a ve Yunan’a, yani emperyalist güçlere karşı yapılan savaşın başladığı gündür. Halkın beraber düşünmeye, beraber olmaya başladığı gündür. Halkın kararına bırakılacak olan yeni yönetim sisteminin, ilk adımının atıldığı gündür.
İşte Atatürk bugünü gençliğe armağan etmiştir ki gençlik, bugün yeni bir savaş çıkarsın. “ Yurtta sulh, cihanda sulh ” düsturunu uygulamak için savaşsın. Bugünü gençliğe vermiştir ki, gençlik çalışsın ve İstiklal Harbi’nde şehit olan dedeleri için ülkeyi geliştirsin, çağdaş uygarlık düzeyine çıkarsın. Bugün gençliğin bayramı olsun ki, gelecek için çalışan gençler, yorulmak nedir bilmesin. Gençlik 19 Mayıs’ı ölümsüzleştirsin. Türk istiklal ve cumhuriyetini ölene kadar ve hatta öldükten sonra da koruyacak ve yönetecek gücü olsun.
Atatürk 19 Mayıs’ı gençlere vererek, gençlerden bir şey daha istemiştir: Atatürk’ü anma…
Atatürk 19 Mayıs’ı gençlere armağan ederek kendisinin yani ilkelerinin ve inkılaplarının unutulmamasını, geliştirilmesini ve her zaman uygulanmasını istemiştir. Bu görevi yine Türk gençliğine vermiştir. Atatürk’ün gençliğe verdiği değeri, onun “ Umudum gençliktedir ” sözünden de anlayabiliriz.
Atatürk 19 Mayıs’ı gençliğe armağan ederek, gençlikten son bir istekte bulunmuştur: Sporcu olmak…
Atatürk, 19 Mayıs’ı gençliğe vererek, gençlerin sporcu bireyler olmalarını istemiştir. Çünkü sporcu genç zekidir, çalışkandır ve ahlaklıdır. Bu da Türk gencinde bulunması gereken en önemli özelliktir.
Atatürk bu bayramı gençliğe armağan ederek gençlerin zeki olmalarını, çalışkan olmalarını ve gençlerin geleceğin ilim adamları, siyasetçileri, doktorları, hakimleri, savcıları, mühendisleri olmalarını istemiştir. Gençlerin ahlaklı olmalarını istemiştir; çünkü ahlakı düzgün olan genç, gelecekte düzgün ahlaklı gençler yetiştirir. Bu böyle devam ettiği sürece de Atatürk ilke ve inkılapları asla unutulmaz ve ülkeyi koruyacak ve yönetecek gençler daima bulunur. İşte bu nedenledir ki Türk genci daima sporcu kimliğiyle de ön plana çıksın.
Atatürk’ün gençliğe verdiği önemi “Nutuk” adlı kitabının en arkasında yazılı olan “Gençliğe Hitabe” adlı eserinden de anlayabilmekteyiz. Çünkü Atatürk o hitabede gençliğin gücünü anlatmıştır. Gençliğin, her ne olursa olsun, en kötü şartlarda dahi ülkeyi savunması gerektiğini ve savunacağını söyleyerek Türk gencini övmüştür.
Türk gençliği de bu görevi layıkıyla yapmak için çalışacak, zeki olacak, çalışkan olacak ve ahlaklı olacaktır. Türk genci Atatürk ilke ve inkılaplarını her zaman hatırlayacak, geliştirecek ve uygulayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracaktır. 19 Mayıs’ı ölümsüz kılacak ve dedelerinin kanlarıyla yıkanmış olan, bu kutlu vatanı korumak için, damarlarında ki asil kanın hiçbir damlasını ziyan etmeyecektir.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Atatürk ve gençlik Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Atatürk ve gençlik yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ATATÜRK VE GENÇLİK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
17.10.2011 21:29:07
Beğeni:
0
İzlenme:
2775
Yorum:
0
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.