- 537 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Bilgi değil,bilme teorisi.
Yeni ilköğretim okulu programı 2004 ve onu takip eden yılda uygulamaya konuldu.
Yeni bir metodu öne çıkarmaktadır:OLUŞTURMACI Metot ya da eskilerin İNŞA dediği metot.
Bu konuda herkes değişik kaynaklardan beslenmektedir.Ben de beslendiğim kaynaklardan bilgilerimi bir araya topladım.İşte özeti:
KURUCUSU:Ersnt Von Glasersfeld,Georgia Ün.(Münih,1917)
ESASI:Bilgi,her zaman inşacı(oluşturmacı)bir etkinliğin sonucudur.Pasif alıcıya aktarılamaz. Bilgi sunulan şey değil,bir etkinliktir.
ANLAMI: Oluşturmacılık,basitçe,içinde bulunduğumuz andaki akla en uygun görüştür.
İLKELERİ:
1-Hiçbir öğrenci doğuştan boş bir levha değildir.Yani tabu larasa değildir.Çünkü öğrenme anne karnında başlamaktadır.Eski anlayışta" doğumla" beraber denilmekteydi,fakat yeni eğitim anlayışları bunu da bozdu ve doğumdan önce "öğrenmenin" başladığı kabul edilir hale geldi.Belçika’da yıllar önce asilzadeler arasında klasik müzik konserlerine gidilmesi bunun en "somut" örneğidir.Ki çocuklar "doğmadan" önce müziğe yatkınlık kazansınlar düşüncesi öne çıkmıştı.
2-Sahip olunan bilgi,yeni bilgiler için biricik temeldir.Bu nedenle"seviye"mutlaka bilinmesi gereken bir durumdur.
3-Öğrencinin her cevabı anlamlıdır. Olmamış,bilmiyorsun,yanlış demek cesaretini kırar.İç güdüler genlerle,değerler geleneklerle,anlamlar da kişisel keşif ya da yaşantılar yoluyla elde edilirler.
4-Her öğrencinin düşünce yolları değişiktir.
5-Sınıfta,sorunun tek bir cevabının olduğunun söylenmesi öğrencinin gelişimine olumlu bir şey katmaz.(İki kurbağa ve bir güğüm hikayesindeki "kurbağalar"ın güğümden çıkış yolları birden çoktur ama o anki en doğru cevabı bilmek,bulmak önemlidir.
6-Başarılı düşünme,doğru cevaptan daha önemlidir.Mutlaka teşvik edilmelidir.
7-Öğretmen,öğrencisini anlamak için sınırsız bir esnekliğe sahip olmalıdır.Yani yay gibi.Esneme özelliği yoksa,hem oku ileri atamaz,hem de çabucak kırılabilir.
8-Öğretilen doğru olduğunun her zaman"haklı"görülmesi doğru değildir.Bunun,durumu kavramamızın en iyi yolu olduğunu söyler,fazlasını değil.
9-Öğrenciye,seçtiği problemlerle ilgilenilmesine fırsat verilmelidir.Çünkü sınıf ortamı,öğrenme için ideal bir ortamdır.
10-Öğrencilere sordukları zaman yardım edilmelidir ki kendi bilgilerini oluşturabilsinler.
BEKLENTİSİ:
Oluşturmacı metodun en olumlu yanı,öğrencilerin mükemmel sonuçlara ulaşmadan önce sınıftaki havanın değişmesidir.Değişen hava üretken bir ortam yaratacaktır.
SONUÇ:Özetle,bu metot,kurucusunun deyimiyle"bilgi"değil,"bilme"teorisidir.
YORUMLAR
Oğlumun ilk okul öğretmeni geldi aklıma. Her birimiz sabırsız bir şekilde çocuğumuzun okumayı sökmesini bekliyorduk. "Sevgili Veliler çocuklar mısır tanelerine benzer. Kızgın yağın içine aynı anda atılan mısırlardan kimisi önce patlar kimisi dipten üste doğru çıkar dedi. Acele etmeyin hepsi patlayacak bir bir" demişti. Paylaşmak istedim. Çok faydalı bilgiler aldım yine. Teşekkürler. Saygılarımla.
sabri ayçiçek
Öğretmenin benzetmesi de hoşmuş,hoş olmuş..Çok detaya girmeden hep şöyle dedim ben de:
Program yok,çocuk var/Çocuk yok,çocuklar var...
Her çocuk özeldir sonuçta.