DÜNYA ŞİİR FESTİVALİ
DÜNYA ŞİİR FESTİVALİ
YAHYA AKSOY
Eylül ayı ortalarında Türkiye ve dünyadan önemli şairleri bir araya getiren ULUSLARARASI İSTANBUL ŞİİR FESTİVALİ’ nin dördüncüsü yapıldı.
Yurt dışından 10 ve yurt içinden 14 olmak üzere toplam 24 tanınmış şair bu festivale katıldı.
Şiir okumanın dışında paneller, kültürel etkinlikler ve geziler düzenlendi.
Muammer Karaca Tiyatrosu’nda Vedat Sakman ile Hakan Gerçek’in ortaklaşa hazırladıkları, “GÖZLERİNİZ İSTANBUL” adlı şiir performansı izlendi.
Festivalin kapanışında tüm şairlerin katıldıkları ,”ŞİİR HATLARI VAPURU “ etkinliği düzenlendi. Boğazda şehir atları turu, şiir hatları turu oldu.
Festivalde bir çok ünlü Türk şairin eserlerini İngilizceye çeviren ve Melih Cevdet Anday ile Yahya Kemal’i de İngilizceye çeviren, “ FROM İSTANBUL/İSTANBUL’DAN “ adlı kitabı yayımlanan Amerikalı Sidney Wade’ de katıldı.
Uluslararası İstanbul Şiir Festivali ülkemizde en büyük bir kültür-sanat ve edebiyat etkinliğidir.
Bu anlamlı etkinlik basın ve televizyonlarda küçük satırlar arasında yer aldı.
Edebiyat dergileri, yayın organları ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar nedense özü ve sözü ile evrensel olan ve insanlığa sunulan , ulusal ve uluslararası barışa ,hoşgörüye , sevgi ve saygıya büyük katkılar sağlayacak olan bu ve benzeri şiir etkinliklerine yeterli özeni göstermemekteler.
Şiirin evrensel dili ve konuları kafalarda, gönüllerde barış rüzgârları estirir ,yüreklere su serper, insana ve dünyaya dair tüm konuları hakkında unutulmaz izler bırakır. Kısa ve çarpıcı dizeler dillerde ve gönüllerde seslenir hep, sevgiyi ,barışı, aşkı ve tüm insani değerleri gönüllere aktarır şiirler.
Şiir ve insan, şiir ve toplum, şiir ve dünya, şiir ve doğa, şiir ve demokrasi, şiir ve yönetimler hepimizi ilgilendiren konularla dopdoludur.
Öğretici ve eğiticidir şiir. Nerede, ne zaman ve kim tarafından yazılmış olursa olsun ,şiir tüm insanlığın malı ve insanlığın ortak kültür mirasıdır.
Şiir tarihin, coğrafyanın, şnsan ve toplumun bayrağıdır ,sembolü ve ortak sesidir.
Bu evrensel sese ve değerlere gönül ve emek verenler kendi değerlerini artırırlar. Tüm çağların ve çağlar ötesinin kültür penceresi olan şiir sanatına ve onu yazanlara değer vermek çağdaşlıktır, erdemdir. Duyarlı insanın ve toplumunun ölçüsü şiire, şiir sanatına ve şaire,yazara gösterdiği duyarlılıkla orantılıdır.
Bu ortak erdeme hep beraber sahip çıkmalıyız.
YORUMLAR
Şair ve yazarların,evrensel kültüre giden yolda birer gönüllü "kültür elçisi" olduklarına çok inanır ve bu bağlamda,Frankfurt Kitap Fuarında 2003 yılında konuşan ve 2004 yılında da kanserden ölen yazar S.Sontag'ın şu cümlesini çok anlamlı bulurum:"Edebiyat,daha büyük bir hayata yani özgürlük alanına giriş pasaportudur."
Şiir etkinliğinin buna katkı sunmuş olması dileğiyle nice yıllara demek isterim.
ipekyolu
çok geniş anlamlı bu söz yeridedir.Katkılarınıza çok teşekkürler.
selamlar,başarılar.
"Şiirin evrensel dili ve konuları kafalarda, gönüllerde barış rüzgârları estirir ,yüreklere su serper, insana ve dünyaya dair tüm konuları hakkında unutulmaz izler bırakır. Kısa ve çarpıcı dizeler dillerde ve gönüllerde seslenir hep, sevgiyi ,barışı, aşkı ve tüm insani değerleri gönüllere aktarır şiirler.
Şiir ve insan, şiir ve toplum, şiir ve dünya, şiir ve doğa, şiir ve demokrasi, şiir ve yönetimler hepimizi ilgilendiren konularla dopdoludur.
Öğretici ve eğiticidir şiir. Nerede, ne zaman ve kim tarafından yazılmış olursa olsun ,şiir tüm insanlığın malı ve insanlığın ortak kültür mirasıdır."
Olması gerekeni çok güzel ve veciz şekilde ifade etmişsiniz ancak, Türk insanının ne kadarı bunlarla ilgileniyor? Orası şüpheli.
Basını ilgilendiren şey sanat değil, sansasyon. Etkinlik böyle olsaydı sanırım basın gereken önemi gösterirdi.
Anlatımınızdan, böyle sanatsal etkinliklerin ülkemizde de olduğunu öğrenmekten mutlu olduğumu ifade eder,
saygılarımı sunarım.
ipekyolu
Çok değerli yorum ve katkılarınıza teşekkür ederim.
Selamlar,başarılar.