- 1356 Okunma
- 9 Yorum
- 0 Beğeni
Hayata 1 ölümlük ara ! Zeki MÜREN
Yine üşüyorum bir şarkının kulağıma dokunduğu hüznü ile, ellerim buz kesiyor o yıllarım aklıma geldikçe gözlerim şahit oluyor yüreğimin sızısına...
" Yürek yanmadıkça göz yaşarmazmış" demişti Hz.Mevlana da biz bunu binlerce kez yaşadık canımız yandıkça...
Bu defa yine kanıyoruz ya da ben kanıyorum bilmiyorum çünkü öyle bir güneşin yitişi azımsanacak kadar hafif değildi sanat hayatında ve kaybı öyle hemen unutulacak kadar önemsiz değildi ! Ben, değerlerimizi unutmaya henüz başlamadık diye umuyor hatta dua ediyorum sabahtan beri Allah’ıma.
Zeki Müren çok özel bir sesti ki anlat anlat bitmez, bitmemeli, bitmeyecek de...
Yaşım yine çocukluğumu yaşatmama inadını benimle tartışırken akşamları annemin sobaya attığı odunun kıvılcım seslerine karıştıran bir melodi/eser ile taht kurmuştu yüreğime yegane sanatçı...
Neydi o... Hele ismi !
Ney’di yüreğime -çocukluğu bırak hayat acıdır- diyen tiz sezgi...!
" Gün Ağarınca Boynum Bükülür "
Öyle olurdu ve dalardık o an Zeki Müren ile, kalırdık o boyunların bükük sancılarında ince iniltilerle...
-Ahh anacım hissediyorsun yine içimi değil mi bu hüzünde ve duyuyorsun sesimi ince ince bileklerimi kesen tellerin sesinde-
Hangimiz ya da kaçımızın aklında bu büyük güneş bilmiyorum ama anmak, hatırlamak ve değerlerimizin kaybını bilip şimdiki değerlere önem vermek adına Hayata bir ölümlük ara diyorum.
Zeki Müren’i hatırlamak için gözlerinizi yumup eserlerinden birini -özellikle " Gün Ağarınca Boynum Bükülür " bu eseri seçip, öze sindirip/ dinleyip ruhuna bir Fatiha iletelim isteğimi geri çevirmeyeceğini bildiğim değerli yüreklere ve binlerce sevenlerine şimdiden teşekkür ediyorum...
Ve sanat güneşimizin doğumundan ölümüne olan vakte kısa bir göz atıp, geceye bir dua ve bu matem ile selam etmek istiyorum şimdiden...
" Zeki Müren,
6 Aralık 1931 tarihinde Bursa’da doğdu. Bursa’da başladığı orta öğrenimini İstanbul’da Boğaziçi Lisesi’nde tamamladı. İstanbul’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pekçok kez sergiledi.
Zeki Müren, Bursa’da tamburi İzzet Gerçeker’den aldığı solfej ve usul dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1949’da, Boğaziçi Lisesi’nde okurken Agopos Efendi (sinema yönetmeni ve senaryo yazan Arşavir Alyanak’ın babası) ile udi Kirkor’dan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdü. Daha sonra, fasıl musikisini iyi bilen ve geniş bir repertuvarı olan Şerif İçli’den çeşitli eserler meşk etti; Refik Fersan’dan, Sadi Işılay’dan, Kadri Şençalar’dan yararlandı.
1950’de sınavla İstanbul Radyosu’na girdi. İstanbul Radyosu’nda 1951’de, canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bundan sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak okumaya başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi.
Zeki Müren 600’ü aşkın plak, kaset, CD doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar’ın "Bir muhabbet kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955’te, "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye’de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü’nü kazandı. Zeki Müren Türkiye’de en çok konser veren ses sanatçısıdır. Bir yılda yüz konser verdiği dönemler olmuştur.
İki yüz dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısraıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi uzaklardasın gönül hicranla doldu" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir demet yasemen" (nihavend), "Gözlerinin içine başka hayal girmesin" (nihavend) güfteli şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır.
Zeki Müren 1954’te Beklenen Şarkı adlı filmde sinema oyunculuğuna başladı. Büyük bir ticari başarı kazanan bu filmden sonra şarkılarının çoğunu kendisinin bestelediği on sekiz filmde daha oynadı. 1955’te de Arena Tiyatrosu’nca sahneye koyulan Çay ve Sempati adlı oyunda da baş roldeki oyuncuydu.
Ayrıca ’Bıldırcın Yağmuru’ isimli bir şiir kitabı da vardır.
Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı yüzünden 1980’den sonra sahne hayatından ve musikiden uzaklaştı. Bodrum’daki evine kapandı, münzevi bir hayat yaşadı. 24 Eylül 1996 Çarşamba günü, TRT İzmir Televizyonu’nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Mezarı, doğum yeri olan Bursa’da Emir Sultan Mezarlığındadır.
Hakkında yazılanlar;
1.Zeki Müren / Nalan Seçkin (Bilgi Yayınevi)
“Zeki Müren’in ölüm haberi Türkiye gündemine bomba gibi düştü. İlk aşamada kimse inanamadı, fakat gerçekti. Her faniyi bekleyen son onu da 24 Eylül 1996 Çarşamba günü saat 20.59’da TRT İzmir Televizyonu’nun makyaj odasında yakalamıştı. Aslında Azrail’le, bant çekimi yapılan stüdyoda, yüze yakın medya temsilcisinin gözleri önünde selamlaşmıştı ama, kuvvetle olası ki, kendine özgü nezaketi ve tane tane sözcükleriyle can alıcıya yalvardı: "Burada olmasın n’olur!”
15 yıl önce bir güneş daha battı geceye b/öylece...
Ruhun şad olsun sanatın yegane güneşi !
Ölüm günün kutlu olsun ...
YORUMLAR
zeki müren...
şimdiye kadar fazla önem vermediğim sanatçılardan biriydi kendisi...
eserlerini dinlemezdim :( ki ''şimdi uzaklardasın'' hariç...
senin sayende tanıdım, değerini hissettim...
teşekkür ettim şairem :) çok güzel bir anma yazısıydı...
Nar-ı Çiçek
Yüregin öyle güzel ki eninde sonunda hakettigin tüm güzelliklere kavusuyorsun
ki
Zeki Müren de senin yüreginde ayri bir degere kavusacakti birgün, ve o gün bugündü...
Sevgimle.
İŞTE BENİM ZEKİ MÜREN
DERTLİ GÖNÜLLERE GİREN
EFENDİM ZEKİ MÜREN-İ UNTMANIN İMKANIMI VAR.HER PARCASI BAŞKA BİR YÜREĞE TUHA DOKUNUR.
BU İNCE DÜŞÜNCENİZ VE YAZINIZ İÇİN TEBRİK EDERİM SİZİ..
BUGUN BEHİYE AKSOY İLE BERAĞBERDİM..VE ZEKİ MÜREN ŞARKISI MELODİSİ MIRILDANIYORDU.AHH DEDİM AHH!
YAŞAMIŞ OLSAYDI...MEKANI CENNET OLSUN..ONUN GİBİ BİR DUAYEN BİRDAHA GELMEZ TSM CAMİASINA..
Nar-ı Çiçek
Hatirlamak ve hatirlanmak...
Keske öksüz kalmasaydi hic can'lar bu konuda degil mi Sair.
Nar-ı Çiçek
Vefa'mi anlayan yüregine selam olsun sevgili Davidoff...
Sanat dünyamıza varlığıyla unutulmaz eserler bırakan, ardında onun varlığını hiç unutmayacak bir kitle bırakan ve o uzak yerlerde sesiyle hala ruhumuzu bu hayal aleminde gezdiren büyük sanatçı toprağın bol olsun.
Sen bu ülkenin gerçekten sanat güneşiydin.
Ruhun şad olsun.
Ebediyete kadar.
Sanırım duyarlılığının ruhunda barınan güneşine hayranım önce ben!
Sanat güneşimizin mekanı cennet olsun...
Sevgimle...
Nar-ı Çiçek
Dualarima dua ekleyen duyarli yüregine selam olsun sevgili Mehtap...
sevgiler.
evet canım o gece hiç unutulmayacak hecanla onu izliyoduk son dakikasına kadar gözlerimiz yaşlı gitti dedik gitti
nasıl unutulur onun yeri çok ayrıydı
canım bu günü anman ve bizlere hatırlatman çok büyük bir duygu bence seni kutluyorum tüm sevgimle
ruhu şad olsun
hiç unutulmayacak sözleri hep hatırlanacak şarkılarda
Nar-ı Çiçek
Yüregimdeki hüzne ortak olan hüznün ile selamliyorum seni sevgili Ayse...
Boşuna "Sanat Güneşi" denmedi o'na...
başka söze ne hacet..
ruhu şad olsun, yüreklerimizde yaşayan ve yaşayacak olan değerli bir sanatçı o..
teşekkürler vefalı yüreğine çiçeğim..
Nar-ı Çiçek
Allah'in izni ile...Duyarli yüreginden öptüm hüzün ile sevgili Peri'm...