Hakikat aleyhine hürriyet olamaz. -- salazar
Battal BAŞARAN
Battal BAŞARAN
@battal-basaran

KARANLIKLAR VE AYDINLIKLAR ÜLKESİ-Satranç öyküsü

24 Eylül 2011 Cumartesi
Yorum

KARANLIKLAR VE AYDINLIKLAR ÜLKESİ-Satranç öyküsü

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

6999

Okunma

KARANLIKLAR VE AYDINLIKLAR ÜLKESİ-Satranç öyküsü

KARANLIKLAR VE AYDINLIKLAR ÜLKESİ-Satranç öyküsü

Eski zamanlarda, Karanlıklar (Siyah) ülkesini yöneten siyah Şah, Aydınlıklar (Beyaz) ülkesini yöneten beyaz Şah varmış. Şahlara yardım eden Veziri varmış.

Karanlıklar (Siyah) ve Aydınlıklar (Beyaz) ülkesi sürekli savaş halindeymiş. Biri diğerini yenemezmiş. Yıllarca o kadar çok şiddetli savaşmışlar ki sonunda birbirlerinin Kalelerini yıkıp, Fillerini, Atlarını ve Askerlerini öldürdükleri için Beyazlar ve Siyahlar ülkesinin; Atları, Filleri ve Askerleri (er-piyon) azalmaya başlamış. Kaleleri yıkılmış harabe olmuş, Artık savaştan ve birbirlerini öldürmekten bıkmışlar.

Fillerin hortumları ve dişleri kılıçla kesilmiş, bu yüzden Fillerde kesik izi kalmış.
Bu duruma üzülen bilgin dede; Karanlıklar ve Aydınlıklar ülkesinin Şahlarına mektup yazmış:

- “Ne kadar savaşırsanız savaşın, savaşta her iki taraf da kaybeder. Ben size savaş gibi ama sonunda ölüm olmayan, bir tarafın kazanacağı bir tarafın kaybedeceği, hiç kimsenin ölmediği ve kalelerin sağlam, Fil, At ve Askerlerin esir alınıp geri verildiği bir oyun, bir spor öneriyorum. ”

Aydınlık ve Karanlık (Beyaz ve siyah) ülkesinin şahlarına üzerinde 32 siyah ve 32 beyaz kare olan, oynanacak oyunun tahtadan kare şeklinde bir örneğini ve yazılı kurallarını koymuş. 16 Beyaz taştan yapılmış; Şah, Vezir, iki Kale, iki Fil, iki At, sekiz asker, 16 Siyah taştan yapılmış; Şah, Vezir, iki Kale, iki Fil, iki At, sekiz asker göndermiş.

Her iki şah da bu öneriyi kendi âlimleriyle görüşüp, inceletmişler, yorumlatmışlar ve kabul etmişler. Kurallar şöyleymiş;

-“Şah emir veren olduğu için her yöne bir kare gidebilirmiş. Her şahın bir veziri (beyaz vezir ve karavezir) olacakmış. Vezir emirleri; kale, fil, at ve askerlerine iletirken, kalelerin komutanı olduğu için artı şeklinde, fillere binip filleri yönettiği için fil gibi çapraz şeklinde gidecek ama At’a binmesini bilmediği için At gibi gidemeyecekmiş, askerlerle beraber yürüyebilecekmiş. Her asker (piyon) düşman ordusunu geçip son yataya varınca isterse Vezire terfi edip vezir gibi, Hatta Kale, Fil, At sahibi olacak onlar gibi gidecek” şeklinde kuralları koymuş.

Yapılan kura sonucunda ilk oynama hakkını Beyazlar kazanmış. Her oyunda daima beyazlar başlayacakmış. Sonrada da Siyahlar oynayacakmış. Herkes sırasıyla oynayacakmış, buna da hamle demişler.

-“Kim diğer Şah’ı esir alırsa, oynamaz hale getirirse galip sayılacak oyun bitecek, bir yıl boyunca da galip gelenin dediklerini yapacak” demiş.

Karanlıklar ve Aydınlıklar (Siyah ve Beyaz) ülkesinin şahları bu öneriyi kabul etmiş. Bir daha hiç savaşmamışlar, sadece birbirini esir almışlar.

Satranç sporu böyle başlamış.24.09.2011

Battal BAŞARAN
SATRANÇ ANTRENÖRÜ

Not: okul öncesi ve ilköğretim çocuklarına yönelik öyküdür.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Karanlıklar ve aydınlıklar ülkesi-satranç öyküsü Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Karanlıklar ve aydınlıklar ülkesi-satranç öyküsü yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KARANLIKLAR VE AYDINLIKLAR ÜLKESİ-Satranç öyküsü yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
os
osmaneser66, @osmaneser66
24.11.2011 01:06:29
Bu güzel hikayeyi çok sevdim güzel yazılmış kutlarım sizi
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.