- 780 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Duyguların bamteline dokuna bilmek
Kültürümüzde en önemli miraslardan olan Türk Müziği, müzikal ve duygusal zenginliğin ötesinde bizlere çok şeyler kazandırıyor.Dinlenmek, eğlenmek ya da hoş vakit geçirmek için dinlediğimiz müzik artık tıpta daha fazla kullanılmaya başlandı.Neden mi?..
İyileşme ümidi kalmayan hastalara kimse ulaşamasa da müzik ulaşıyor artık deniliyor..
Müzikterapi yöntemi diğer tedavi şekillerinden oldukça farklı bir uygulama. Çünkü ilacı Müzik. Müzik konusunda araştırma yapan uzmanların görüşüne göre , konuşmadan önce de var idi Müzik . Konuşma için gerekli olan soyut kavramlar, hafıza, semboller, çağrışımlar, analojik bağlantılar insanla beraber gelişmiş ve olgunlaşmıştır.
Eski tıbba da baktığımız zaman şunu gözlemleriz psikolojik rahatsızlıklar başta olmak üzere, göz hastalıkları, spazmlar, kas ve eklem rahatsızlıkları, yorgunluk, huzursuzluk gibi hastalıkların yanı sıra fiziksel hastalıkların çoğunda müzikterapinin kullanıldığına dair bilgiler var.
Dünyamız da herşey bir denge içerisinde mesela , Dünyanın bir akordu var O akord biz hissetmesekte devam eder,bir örnek vermek gerekiyorsa şunu düşünelim Dünya kendi ekseni etrafında 24 saatte dönmesi bir ritim oluşturur, ve bu ritim değişmez ama dünyada birçok dalgalanmalar ,çalkantılar,savaşlar olur buda bizim dünyamızı gündemimizi hep değiştirir ve sürekli birşeyler yaşarız ama dünyanın dönüşü değiştiremeyiz, denge sürekli devam eder...
Suyun akışı, seslerin ahengi, kuşların cıvıldaması...bunların hepsi insan ile bağlantılıdır ve bunların hepsinden etkileniriz ve birşeyler alırız aldıktan sonrada yaşamımıza şekiller sunarız . İnsanları düşünelim?..
Karşınıza alacaksınız ve O kişi ile iletişime gireceksiniz işte müzikterapi bu iletişimi, hızlandırıyor hiç bir araç olmaksızın bilgi aktarmaya çalışıyor.Makam,ritim,saz,ses,dans, bunların hepsi insanlara ulaşmak için sadece...
Müzikterapi her türlü rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaya başladığını medyadan gözlemliyorum ve takip ediyorum daha çok hiperaktif,öğrenme bozukluğu,konuşma güçlüğü çeken, zeka geriliği otistik çocuklar da, erişkinlerde depreyon,panik atak,şizofreni, yaşlılarda alzheimar hastalığına bazı kadın doğum kliniklerinde ağrı tedavisinde,fiziksel engelli olanlar,felçli hastalarda saymakla bitmeyen rahatsızlıklara müzik terapisinin iyi geldiğini söylüyor hastalar ve uzman kişiler.
Büyük islam bilgin ve filozoflarından İbn-i Sina , musikinin tıpta oynadığı rolü şöyle tanımlamaktadır: ...Tedavinin en iyi yollarından, en etkililerinden biri, hastanın akli ve ruhi güçlerini arttırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele için cesaret vermek, ona en iyi musikiyi dinletmek , onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir diye söylemiştir.
Türk musîki bir çok makamdan meydana gelmiştir. Her makamın kendine has bir ifadesi vardır. İnsanın hissedebileceği her türlü duyguyu bu ifade zenginliği içinde görebilirsiniz.
Şifalı Türk müziği makamlarından örnekler ;
Nihavent pertatonik: Genel bir barış ve rahatlık duygusu verir. Kan dolaşımını ve tansiyonu düzenler. Kasları rahatlatır. Öğleyin daha etkilidir.
Rast makamı: Başa, gözlere ve felce iyidir. Neşe verir. Seher vakti ve gece yarısı daha etkilidir.
Rehavi makamı: Genel rahatlık hissi verir. Başa ve gözlere iyidir. Seher vakti daha etkilidir.
Hüseyni makamı: İç organlara, kalp, mide ve karaciğere iyidir. Sükunet ve rahatlık verir.
Hicaz makamı: Böbreklere faydalıdır.
Acemaşiran makamı: Yaratıcılık ve sonsuzluk hissi verir. Doğumda rahatlık sağlar.
Uşşak makamı: Ayaklara yararlıdır. Gülme hissi ve uyku verir. Gün batarken etkilidir.
Segah makamı: Kalbe kuvvet verir. Beyne faydalıdır. Rahatlık ve cesaret verir.
Saba makamı: cesaret, kuvvet ve rahatlık verir.
Buse makamı:Karın bölgesine ve kaslara faydalıdır. Kan dolaşımını ve tansiyonu düzenler.
Isfahan makamı: Kadın hastalıklarına iyidir.
Neva makamı: Kalça ve bel ağrılarına iyi gelir.
Baksı dansı: Eski Türklerde baksı adı verilen Kılkopuz ile yapılan müzik uygulaması.
Arşetipikal hareketleri: Kol, omuz ve baş hareketleri ile hazırlık ve terapi sağlar.
Irak makamı: Esmer tenlilerde tesirlidir. Anlamayı ve öğrenmeyi kolaylaştırır. Konsantrasyonu sağlar.
Sağlıcakla kalın ve asla Müziksiz kalmayın Gönül Dostları !
YORUMLAR
Eski tıbba da baktığımız zaman şunu gözlemleriz psikolojik rahatsızlıklar başta olmak üzere, göz hastalıkları, spazmlar, kas ve eklem rahatsızlıkları, yorgunluk, huzursuzluk gibi hastalıkların yanı sıra fiziksel hastalıkların çoğunda müzikterapinin kullanıldığına dair bilgiler var.
Çok güzel bir araştırma yazısı,hatta makale olacak nitelikte,
Yazarı canı gönülden kutlarım.Ben şahsıma çok yararlandım.
Selçuklu ve Osmanlı döneminde Mehter marşı, bimarhanelerdeki müzikle tedavi vs. bunlar bizim kültürümüzün bir parçası ve yararlı şeyler,
Müzik sadece nefsani duygu ve istek uyandıran bir durum değildir.Yazar bunları çok güzel izah etmiştir.
Yazarı tekrar kutlar,başarısınının devamını Allah'tan temenni eder,
Selam,saygı ve sevgilerimi sunarım efendim..