Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
Mehlikam
Mehlikam

ihtiyaç ve inama olgusu

Yorum

ihtiyaç ve inama olgusu

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

571

Okunma

ihtiyaç ve inama olgusu

Birşeye inanmak gerekir. En basitinden de olsa inanmak. Lakin hiçbirşeye ömür boyu inanamazsın.Her nefes alışında, her adım attığında. Çünkü inanmak ihtiyaçtan doğar, yani birşeye ihtiyaç duyduğuna emin olmayı gerektirir inanmak. sözgelimi, sabah erken kalkması gerektiğine inanan bir adam sorsanız;"Neden böyle birşeye inanıyorsun.". alabileceğiiz muhtemel cevaplar içinde, erken kalkmaya ihtiyaç duyduğu mutlaka olacaktır. Çünkü geç kalmanın bedeni veya psikolojisi üzerindeki kötü etkilerini görmüştür. Elbette diğer muhtemel cevap bu zararlı etkilerden bahsedecektir. Yani mantıksal çerçevede bakarsak, aslında aldığımız cevap ihtiyaçtır. İnanmanın hangi boyutuna bakarsak bakalım, mutlaka içinde zarar, yarar olguları ve bunları kapsayan ihtiyaç duyma etkeni olacaktır.
İŞte yaşam bu ihtiyaçlar ve inançlar doğrultusunda sürüp gitmektedir. Peki ya bunlar arasında bir zarar-zarar etki tepkisi bulunan inançlar yok mudur dersek. Elbette vardır. Sana zarar veren bir şeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsan ve buna inanıyorsan neticesi zarardır. Burdaki örnekleri değerli okurlara bırakıyorum.
hülasa, bir şeye ihtiyaç duymadan inandığını söylemek, bu evrende insan için mümkün olan birşey değildir. İnsanı bekleyen tehlike ise, neye inandığı, yani neye ihtiyaç duyduğudur. Kötü birşeye ihtiyaç duyan biri, daha önce ihtiyaç duyduğu iyi bir şeye o an için inanmıyor demektir. İnsanlar inanmaya ihtiyaç duyarlar. ÇÜnkü ihtiyaçları vardır yaşamda tutunmaya.
Evet İnanmak bu kadar etrafı sert duvarlarla kapalı fakat kapısı daima açık olan bir göçebe evler dizisidir denebilir netice itibariyle. Ve insan iyi yada kötü bir barınağı olmadan yaşayamaz.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
İhtiyaç ve inama olgusu Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz İhtiyaç ve inama olgusu yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ihtiyaç ve inama olgusu yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Etkili Yorum
HakkınSesi
HakkınSesi, @hakkinsesi
10.9.2011 23:08:31
Evet İnanmak bu kadar etrafı sert duvarlarla kapalı fakat kapısı daima açık olan bir göçebe evler dizisidir denebilir netice itibariyle. Ve insan iyi yada kötü bir barınağı olmadan yaşayamaz.

Özlemiştim yazılarını okumayı...Kısa ve öz isin çünkü:)

Hürmetle abicim
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.