AB ile Türkiye'nin Nüfus Bakımından Karşılaştırılması
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girip girmemesi, alınıp alınmaması, Türkiye halkı olarak bizim bunu isteyip istememiz, bunun gerekliliği ya da gereksizliği… Rusya benzeri bir dış politika izleyerek büyük devlet olmanın gereğinin ortaya konulması ya da Şangay işbirliği gibi alternatif ittifaklar aramak… GKRY ile çözülmez sorunlar, AB ile din/kültür uyuşmazlığı meseleleri… Aslına bakarsanız Türk halkı olarak hepsinin kötü birer uzmanı olduk sayılır. Gerçekten de her gün gazetelerde, dergilerde ya da televizyonda AB-Türkiye ile ilgili sayısız fikirler ortada dolaşıyor, bu güne kadar çok sonuçlar ortaya kondu. Ülkemizdeki geleneksel (taa 1830’lu yıllardan itibaren süregelen, Avrupa’ya karşı geride olduğumuz vs düşünceleri) pesimist dış politika anlayışı hep "bizi almazlar" konusunda sürüp gider.
Klasik "ezilmişlik" psikolojisi, toplumumuzun büyük bir kısmında, Avrupa’nın belli-başlı şehirlerine gidip-gelme neticesinde, "Adamlar yapmış abi, bizde ise…" vs. şekline dönüşür. Oysa Türkiye yaklaşık 74 milyonluk nüfusu ile Avrupa’nın bir çok devleti ile birebir karşılaştırılabilir nitelikte değildir.
Star gazetesinin sloganı gibi Yeni Türkiye’de bu pesimist düşünceler de değişiyor ve sorgulanmaya başlıyor. Analist dergisinin Ağustos sayısında Dilek KARAL’ın "Avrupa Birliği’ne Üçüncü Köprü: Avrupalı Türkler" başlıklı yazıyı okuyunca kendi çapımda nitelik gözetmeksizin sadece sayılar bazında demografik bir araştırma yaptım. Kaynağım wikipedia, (<en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population>) adresinde bulunan listede ilgili kaynakları ayrıca bulabilirsiniz. Avrupa Birliği-Türkiye’nin nüfus bakımından karşılaştırması sonucunda elde ettiğim bazı veriler ise şu şekilde.
--- Türkiye (73,722,988)AB’deki Ülkelerinin sadece 1 tanesinden (Almanya-81,751,602) daha az nüfusa sahiptir. Bu çerçevede, Almanya’da yaşayan 2,710,000 Türkten de bahsetmekte fayda var. (Kaynak: Eurostat ve Türkiye Araştırmaları Vakfı, Essen-Analist Dergisi-Ağustos sayısı)
--- AB’de toplamda 519.661.375 kişi yaşamaktadır. Bu rakama Türkiye’nin de dahil olması durumunda, bu sayı 593.384.363 oluyor ki bu durumda Türkiye toplam AB nüfusunun % 12,42 sini oluşturudu ve bu da 28 ülke arasından ciddi bir rakam demektir.
--- Türkiye’nin nüfusu, 27 AB ülkesinin arasından, tam 15 tanesinin toplam nüfusundan daha fazladır. Yani nüfus olarak 15 AB ülkesi bir Türkiye edememektedir. (Bulgaristan, Yunanistan, G.Kıbrıs Rum Kesimi, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Slovakya, Slovenya, İsveç)
--- AB’de yaşayan Türklerin toplam nüfusu (5.187.000-azınlıklar da dahil), toplam 7 AB üyesi ülkenin nüfusundan daha fazladır. Ayrıca, ancak 4 AB üyesi ülkenin nüfusunun toplamı, AB’de yaşayan Türkler kadar olabilmektedir. (GKRY, Letonya, Malta, Slovenya)
--- Aynı şekilde, Türkiye’nin nüfusu, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Hollanda ve Portekiz’in toplam nüfusundan daha fazladır.
Burada söylemek istediğin esas nokta şudur ki, bilhassa AB ülkeleri ile Türkiye’yi bu topraklardaki (genelde imar ve şehircilik sorunları) sorunları açısından karşılaştırırken, nüfus faktörünün göz önünde alınması büyük önemi haizdir. Buna, İttihat ve Terakki ve öncesinden başlamak üzere, 10. yüzyılın başlarında dört bir yandan saldırıya uğramış, günümüzde Ergenekon olarak başını çıkaran gizli teşkilatlanmalar ve PKK (Kürt kökenli Türkiyelilerden özellikle ayırıyorum) gibi manipüle sorunlarla, emperyalist devletler eliyle, boğuşmak zorunda bırakılan bir ülke olduğumuzu da eklemeliyim.
Öte yandan, yukarıda bahsetmediğim, AB’nin motor ve esas karar alıcı devletlerine gelince, bu devletle şunlardır: Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya(?) ve İspanya (?). Hepsinin bir tek ortak noktası vardır ki, bu da 18-19-20. yüzyıllarda Afrikalıların köleleştirilmesi ve dünyanın geri kalanının da sömürülmesi faaliyetlerinde en önde olan ülkelerdir. Bu devletlerin, bir çok açıdan bizden ileride olduklarını kabul ediyorum. Ancak, kendi dilimizle kendi ülkemizi değerlendirmek konusuna gelince, daha dikkatli davranarak alışılagelmiş kötümser tutumun dışına çıkmamız gerektiğini düşünüyorum.
Son olarak, Avrupa Birliğinde yaşayan 5 Milyonun üzerindeki Türklerle, Balkan ülkeleri ile ortak olarak sahip olduğumuz tarihi geçmiş ve kendi Hristiyanlığa bağlılığı zayıf olan, bir çoğu Allah’a dahi inanmayan kişiler içerisinde, yaklaşık 20 milyonluk bir Müslüman nüfus (toplam AB nüfusunun yaklaşık %3,5’u - fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/Manifestations_EN.pdf>) ile Türkiye ne kadar Avrupa Birliği üyesi değildir??
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.