De-mokrasi...
Demokrasi halkın yönetime katılımı olarak tanımlansa da ancak günümüzde; milyonlarla ölçülebilecek çoğunluğun seçtiği birkaç yüz kişilik topluluğun kendilerini seçenlerle birlikte, yine milyonlarla ölçülebilecek ancak kendi içinde atomlarına ayrıldıkları için çoğunluk karşısında azınlık durumuna düşmüş kişileri de yönetmesi şeklini almıştır. Eskilerin “bir insanı tanımak için ona yetki ve makam vereceksin” sözüyle ne demek istedikleri; seçilene kadar neredeyse kapı kapı dolaşıp oy dilendiklerini söyleyebileceğimiz kadar görev düşkünü olan bu temsilcilerin, seçildikten sonra kendilerini firavunvari şekilde putlaştırmaları, ulaşılamaz kılmaları ve erklerini yine bu erki kendilerine verenlere dahi ayasızca göstermeleri ile daha iyi anlaşılabilmektedir. Demokrasinin nasıl bir yönetim hali alabileceğine eskilerin deyişiyle birlikte “bütün despotizmler içerisinde demokrasi, en az dayanıklısı olmakla birlikte en kötüsüdür” sözüyle Fisher Ames de işaret etmektedir. Yasayı kendilerine göre yorumlayıp, değiştirip, uygulayıp, demokrasi kavramını da arkalarına alarak yaptıklarımız bizi seçenlerin iradeleridir diyebilecek kadar da cüretkârdırlar. "Demokrasi çoğunluğun kanunu değil, azınlığın saygısıdır" diyen Albert Camus’ un bu sözünün tersine, günümüz hayat koşullarında atomlarına ayrılmış azınlıkların gerek gördüğü baskılarla gerekse önlerine sunulan fırsatlarla oyalandırılmaları ve tüketim toplumunun birer üyeleri haline dönüştürülerek kaybettirilen gerçek saygınlıkları, despotizmin elindeki güçle neler yapabileceğinin acı bir göstergesidir.
“Demokrasilerde bir seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikedir.” John F.Kennedy
YORUMLAR
Neden cahil kelimesinin her geçtiği yerde ilk Anadolu insanı akla geliyor. Ben, kendim şunu söyleyebilirim ki Anadolu'dan daha çok okumuş, aydın insan çıkmaktadır. Yine de buradaki cahil kelimesinin okumamış kişi anlamında olmadığını belirtmek isterim. Cahil ile bilgili arasında da çoğu zaman fark olmayabilir. Bilgili bazen sadece bildiğini sanabilir, cahil ise aynı cahildir. Buradaki cahillik yaşadıklarının, gördüklerinin, duyduklarının üzerine düşünememek, yorumlayamamak, farkındalığa varıp ders çıkaramamaktır.
serkans tarafından 8/11/2011 2:16:43 PM zamanında düzenlenmiştir.
Demokrasi nedir iyicene öğrendik de efendim, amaç neydi yani onu anlayamadım şahsen?
Demokrasi kötü bir şey olduğuysa, cahil ile bilgili arasında ki esas farkı araştırmak gerekir...
Eğer bizim ülkemiz için geçerli eylemek için bunu uygulamak istiyorsak, yanılırız...
Bizim Anadolo saflığı, okumuşun ruhundan da, düşüncesinden de bin kat daha akildir...
Okumuşlar ülkeyi bu hale getirdi, bıraksınlar ülkede demokrasi olsun da, halk saflığı yaşansın...
Aykırı düşünce de olabilirsiniz, ama gerçeğin farklı bir şey olacağını kanıtlamak maalesef kültürün tecelli edişine küstahlık olur...
Düşündürücü bir konu..
Hürmetle..