- 600 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
DİLİMİZE SAHİP OLALIM
Türkçe, bizim en önemli kültür değerimiz, insanı insan, kültürü kültür yapan değerin başında dil gelir. Dil olmazsa ne insan ne millet ne de uygarlık olabilir
Türkiyeden Çine kadar olan yol üzerinde en çok konuşulan dil Türkçe ama biz ne yapıyoruz? gene de yabancı dillere merak salıyoruz,onları güzel Türkçemizden daha çok benimsiyoruz.
Şimdi size çok da bilmediğimiz,küçük bir bilgi ve son derece çarpıcı :
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalının yıllardır süren çalışmaları Türkçe’nin dünyada sık kullanılan diller arasında olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre yeryüzünde toplam 6 bin 912 dil konuşuluyor ve Türkçe bu diller arasında dünya üzerinde kullanılan, ilk 5 dil arasında yer alıyor.
En çok konuşulan diller ise şöyle sıralanıyor: 1 milyar 30 milyon kişi Çince konuşuyor . İngilizce ise ikinci sırada. Onu İspanyolca, Hintçe Urduca ve Türkçe izliyor.
Konuyu araştırdığımda ulaştığım rakamsal sonuçlar ,beni oldukça şaşırttı.
Türk dilinin tarihi gelişimine, Dil Yanlışlarının yazarı Osman Aksoy’u takip ederek bakarsak; Orta Asya’da gelişmiş ve saf bir dil olan Türkçe, göçler sonucu ayrı dallara bölünmüş, sonrasında Arap ve Fars kültüründen etkilenmiş, Tanzimat’la birlikte Fransızca’nın, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanca’nın ve günümüze gelindiğinde ise İngilizce’nin etkisi altına girmiştir.
Bilinçli ya da bilinçsiz yabancı kelime kullanma hastalığından kendimizi kurtaramadık, günlük konuşmalarda pek çok kelimenin Türkçesi yerine yabancı dildeki karşılığının kullanıldığını; `evet`in yerini `yes`ler ve `okey`ler aldı, vedalaşmalar ise `bye bye`lar oldu.
biz çocuklarımıza elektrikten sudan tasarrufu öğretemezken;çoluk çocuk hep birlikte kelimelerden tasarruf yapmayı öğrendik.
’V yerine W
teşekkür etmek yerine tşk etmk ,
selam yerine slm
merhaba yerine mrblaşır olduk.
Ne zaman Amerika’ya özenme hevesimiz bitecek bizim de Türkçemiz o zaman gelişecek .
Ya da Türkçemize sahip çıkıp, dilimizi yoksullaştırmadan,yozlaştırmadan,bozmadan kullanacağız ,yanı sırada diğer dilleri öğrenerek kendimizi geliştireceğiz. .Tabii, bunu başarmak daha zordur ve daha havalıdır.
Ancak ülkemiz de her şeye rağmen Türkçemize sahip çıkmak adına bölge olarak emek veren insanlarımızı var.
Türkiye genelinde birçok Belediye, meclislerinde işyerlerine Türkçe isim verilmesi yolunda karar almasına karşın yeteri kadar başarılı olamazken, karaman bu konuda gösterdiği titizlikle örnek il oldu.
Karaman Belediye Başkanı Halil İbrahim Gülcan Karamanoğlu Mehmet bey’in torunlarının yaşadığı karaman’da, 6 yıl önce belediyenin aldığı kararla işyerlerine Türkçe isim verilme zorunluluğunun getirildiğini bildirdi.
karamanlılar, 6 yıl önce alınan bu karara sahip çıktılar. Şu anda ismi Türkçe olmayan bir işyeri dahi bulunmuyor. Yabancı markaların satıldığı mağazalarda ise sorunu marka isminin yanında daha büyük puntolarla yazılmış Türkçe isimli tabelalar astırarak gideriliyor Karaman ilini aynı amaçla Beypazarı ve Eskişehir izliyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Başkan Büyükerşen’in teklifiyle, Türkçe’yi yabancı dillerin işgalinden kurtarmak amacıyla, işyerlerine Türkçe isim verilmesinin zorunluluğu getirilmiştir.Bu bölgelerimizde ki uygulamaların diğer bölgelerde de yaygınlaşacağı inancındayım.Bir yandan da kullanılan her bir yabancı kelimenin 2 Türkçe kelimeyi yok ettiğini unutmayalım.
Esenlikler.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.