- 2401 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Trabzon Papatyası ve Ali Çankaya
Bu sabah yine erken uyandım ve yola koyuldum. Hergün yürüdüğüm yolumu değiştirip haziran ayının bu yıl pek az gösterdiği güneşli günün tadına varmak istedim. Yolu biraz uzatarak Yeşiltepe’den Yavuz Selim Bulvârı’na kadar indim.
150 Metre kadar yürüdüm ki, karşıma bir güzel dost insan Ali Çankaya bey çıktı. 3-5 metre kala fark ettiğim dostumu o an öyle bir yerde duraklayıp karşıladım ki, kaldırımın sağ yanında ve yola sarkık zakkum çiçeklerinin önünde; âniden durakladım ve Selâm vermeden önce, dost insanı çiçeklerin yanında karşılamak istediğim için burada durdum, dedim. Tabîi, ben söze atılınca, gönül dostum bu fırsatı değerlendirip önce O Selâm verdi.
Selâmı aldıktan sonra niyetimi söyledim: Şurada bir top Papatya Çiçeği gördüm, resmini çekeyim mi, diye düşündüm ve Sizi bu çiçekler arasında görmek istediğimi ifâde edince; Ali Çankaya bey, söze atıldı:
-“O Gördüğün top hâlindeki çiçeğin adı nedir biliyor musun?” diye sordu.
– Papatya Çiçeği, dedim.
– “Evet. Papatya ancak, bu Papatya Trabzon’un adı ile anılan üç şeyden biri; Trabzon Papatyası’dır” dedi ve ekledi:
– ”Trabzon, üç şeyi ile dünyâda anılır; Trabzonspor’u, Trabzon Hurması ve Trabzon Papatyası ile”
Şaşkınlığım geçmemişti ki, bel kemerimde taşıdığım, çantası içinden makinemi çıkartıp fotoğraflarını çekmeye başladım ve dedim ki;
Trabzon Hurması’nı her hâlde çokça tanıttım… dur, bu çiçeğe çektiğim fotoğraf eşliğinde bir yazı yazarak, hem sizin bu bilginizi hem de çiçeğin tanıtımını yapan bir yazı yazayım. Bu sözüme memnun kaldığını, her vakit olduğundan daha da güleç olmasından anlamak o kadar kolaydı ki.
Ali Çankaya bey, Trabzon Tarım İl Müdürlüğü yapmış ve çok faal olarak televizyon proğramlarında, yaptığı çalışmaları halka anlatmakta usta bir gönüllüdür. O gülen yüzünü gören zâten bütün gönül kapılarını açıyor…
Türk Halk Müziği’nde de bir başka insan; ben, hayâtımda İl müdürü olup da bunca mârifetini çekinmeden sergileyen insan tanımadım…
Bir defasında, sahnede engelli çocukları coşturmak için yaptığı hareketleri, hiçbir müdürlük yapan insan yapamaz, diye kanaat getirdim… öyle içten ve özverili ki, anlatamam.
Bu yazıyı, Ali Çankaya beyi övmek için yazmadım. Bilâkis, bilgisini Siz okuyucularımla paylaşmak istedim. Öyle ki, konuştuğumuz vaktin tam yarım saat sonrasında yazmaya başladım. Dün akşam; Mî’rac Kandili Gecesi idi… bu Mübârek Gece’nin sabâhında yaşadıklarımı paylaşmak istedim.
Bu yazı, Trabzon Gönüllüsünün gönül ifâdesidir… kâh şiirle dışa akar, kâh birkaç satır yazıyla.
Evet. Tekrâr ediyorum: Trabzon’un üç şeyi meşhurdur;
1- Trabzonspor’u,
2- Trabzon Hurması,
3- Trabzon Papatyası.
Aldığımı sattım… benceğez, yine, yeni günüme döneyim, Sizler de iyi geçmesi dileğimle, gününüze;
Sağlıcakla kalınız, Efendim.
Kadir Yeter.
29.6.2011 Çarşamba günü sabahı, saat: 08.21- TRABZON.
YORUMLAR
Ali Çankaya'yı birkaç gün önce, her vakit olduğu gibi; sevecen bir yüz ifâdesi ile Atapark otobüs durağında otobüs beklerken gördüm. Selâmlaştık.
Yanındaki kız çocuğunu el işâreti ile göstererek bana: "İşte, benim Trabzon Papatya'm bu" dedi. Gülüştük...
Trabzon ismi ile öyle içten yaşıyor ki; en sevdiğine, Trabzon Papatyam diyebiliyor.
Bir İnsanın, yaşadığı yeri bu kadar sevmesi ne çok hoş şey...
Sizlerle paylaşmak da benim için o güzellikte.
Sağlıcakla kalınız.
kadiryeter
25.5.2012- TRABZON.
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=79896
Trabzon Papatyası ve Ali Çankaya
...............................................
Ek not: Yukarıdaki bilgiyi yazdıktan sonra, asıl yazıyı bir kere daha okudum... yazının sonundaki yazım târihi dikkatimi bir daha çekti; şu anda içinde bulunduğumuz gece de kandil gecesi ve bu satırları yazıyorum. Tek farkı, Mi'ac değil de Regâib Kandili gecesi olması. Yâni, iki yazı da Kandil günü ya da gecesi yazılması.
Şu anda saat: 03.27
Allah'a Şükürler Olsun...
kadiryeter
kadiryeter tarafından 5/25/2012 3:29:17 AM zamanında düzenlenmiştir.