- 869 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Gün Üzerine
Günün 24 saat olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Haftanın da yedi gün olduğunu bilmeyenimiz olmadığı gibi şimdi bu günlerin anlamı ve haftanın analamının nerden geldiğini hiç düşündünüz mü?
Hangi Günün birinci gün olduğunu ispatlamak için dil ve kelimelerin anlamına baş vurarak izah etmeye çalışacağım. Şimdi kürçede ve farçcada
birin yek
ikinin dü
üçün se
dördün çar
beşin penc
altının şeş
yedi heft
olduğudur. buradan hareketle toplam yedi günlük dileme yani yedi güne hafta olduğudur bu hafta kelimesinin yediden (heft) geldiğini hiç düşündünüz mü? Yani heft hefta olmuş halidir Bunu kürçe bilenler daha iyi anlayacaklardır. Hefta Türkçe ye hafta olarak geçmesidir.
İkinci gerçekte şu
Dü-şam-ı Pazartesi dü iki anlamında şam gün anlamında ı bağlama eki dü şamı ikinci gün anlamında kullanıldığıdır.
Se-şam-ı Salı se üç anlamında şam gün anlamında ı bağlama eki seşamı üçüncü gün anlamında kullanıldığıdır.
Çar-şam-ı Çarşamba çar dört anlamında şam gün anlamında ı bağlama eki çarşamı dördüncü gün anlamında kullanıldığıdır.
Pen-şam-ı Perşeşembe penc beş anlamında şam gün anlamında ı bağlama eki perşembe beşinci gün anlamında kullanıldığıdır. (c harfi arada yutulmuş)
ini Cuma anlamında kullanılıyor fakat Cema Cuma kelime anlamı bakımından cem olma anlamında kullanıldığı açıktır. İnsanlığın İslamiyet le tanışmasından sonra Yahudilerin cumartesi günü hırıstiyanların Pazar günü toplanıp ibadet etmeleri Müslümanlarından Cuma günü toplanmaları bu da cem olma ile kültürümüze girmiştir.
Paş-ini Cumartesi paşşini paş kelimesi son anlamında ini cuma idi paşini cumanın arkası anlamındaır.yine paşini son gün ve gece anlamında olduğu ayrıca hüzün elem yitik bitmiş anlamıda vardır. Cumartesi kısaca günlerin sonuncusu anlamında Türkçede de cumanın arkası anlamında olduğunu bilmeyen yoktur herhalde.
Yani haftanın ilk birinci günü Pazar olduğu ortaya çıkıyor diger kaynaklara bakıldığındada pazar günü şamı olduğudur şamı gün anlamına geldiğinden yek şamı değil tekil olduğundan ilk oldğundan şsmi olarak kullanılıyor insanlık tarihi ile pazar olarak anılması dinlerin etkisiyle oluyor. insanlık tarihi böylece haftanın yani yedi günlük dilimin haft (yedi) den geldiği ilk birinci günü Pazar olduğudur. Dil bilimcilerin bütün dillerdeki pazarın kelime kökünün nereye dayandığını araştırma konusu olabilir. Bu öne sürmüş olduğum konu beklide hiçbir akademi çevresinde kimsenin aklına bile gelmemiştir. Bu bir tez konusu da olabilir. Dil biliminin tarihide bir parçası olduğu gerçeğini bir daha ortaya koyduğudur
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.