IŞIK SAÇAN HIZIR GİBİ BİR ŞAİR ZİYA HIZIROĞLU
IŞIK SAÇAN HIZIR GİBİ
BİR ŞAİR ZİYA HIZIROĞLU
Mimarlar, seramik,ahşap,metal ve demiri kullanarak,ressamlar, tuvali boya ve renklerle donatarak, müzisyenler, sesleri notaya,ezgiye ve nağmeye,şairler de duygu e düşüncelerini derin ve geniş yorumlara açık sözcüklerle dizelere aktarır sanat eserleri yaratırlar.
Bozkırda yetişen her şey ve insanlar bozkır bölgesi iklimiyle,kültürüyle,geleneğiyle,Havasıyla,suyuyla ve gıdası ile şekillenir, ruh ve anlam kazanarak yoğrulur.
İnsanın ve coğrafyanın bu özelliklerini ve güzelliklerini en güzel ve anlamlı şekilde anlatanlar sanatçılardır. Bunlar arasında söz sanatı erleri şairlerin özgün bir yeri bulunmaktadır.
Sorgun Alcı Köyü’nde (1936’da) doğan ve insanlarla yakından ilgisi bulunan nüfus işlerinde uzun yıllar görev alan ve en son Çankaya Nüfus Müdürlüğü görevinden emekli olan dostumuz ve hemşerimiz Ziya Hızıroğlu, yıllardır kendisini şiire adamıştır.
Adı gibi ışık saçan ve Hızır gibi sosyal,siyasal,kültürel ve toplumsal konulara yetişerek kılıçtan keskin ,sanat ve edebiyat harikası kalemini bu alanda kullanan Ziya Hızıroğlu’nun edebiyatımıza katkılarından kısa örnekler vermek istiyorum.
-Doğasal Sevgi mi.Tanrısal Korku mu ?
-Azabın Oğlu ve Anıları
-O’nun Gözüyle Mercek
-Kalemlr Susmasın
-Çığlık
-Karanlığın Sesi
-Sapan Taşı
Şiir,anı,roman,tiyatro dallarında eserleri incelendiği zaman Hızıroğlu’nun zengin halk kültürü dünyasına ulaşmaktasınız. Yıllardır halka ve halk kültürüne yakın olan şair- yazar Ziya Hızıroğlu, derin bir ufukla algılama,özümseme,kurgulama,yorumlama ve anlatma gücüne sahip bulunaktadır. Bunun en büyük kanıtı eserleridir.
İnançlar konusunda kutsal kitapları inceleyerek akıl ve mantık süzgecinde yorumlar geliştirmiş bir eserinde. Evreni,insanı ve Tanrıyı belgeler ışığında aklın ve mantığın süzgecinden yorumlamış.
Yazar,şair ve Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Sayın Yekta Güngör Özden,şiir kitabına yazdığı yazıda Hızıroğlu’nu eserini “şiir bahçesi” olarak niteleyerek duygu yoğunluğu, doyurucu tadı,sevgiyi,hoş görüyü,çağdaşlığı ve haksızlığa karşı çıkışını dile getirmiş.
Başkent Üniversitesi Atatürk Araştırmaları Merkezi Müdürü ve öğretim üyesi Prof.Dr<Ünsal Yavuz’da itaba yazdığı yazıda ,şair ve yazar Hızıroğlu’nun Atatürk sevgisini dile getirmiş.
Atatürk’ün 10.Yıl Söylevini benzer sesiyle TV de seslendiren şairin çağdaşlık dolu benliği eserlerine de yansımıştır.
Aklın Yolu şiirinde kendisini en iyi anlatan dörtlükte şöyle diyor şair:
“Ziya” Söyler misin,sitemi kime
Yıllarca söylendin,kendi kendine
En ağır darbeler,inse tepene
Doğruyu söylerim, dilim durmaz ki.”
Ankara’da yaşayan, kalemi ve gönlü coşkuyla dolu şair dostumuza uzun ömürler ve başarılar dilerim. O’nun edebiyata,kültüre ve sanat katkıları bir köşe yazısına sığmaz.Uzun ve ayrıntılı araştırmalarla kitaplara geçecek çalışmaları vardır.Dilerim bir gün oda yapılıcaktır.
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.