- 1133 Okunma
- 17 Yorum
- 0 Beğeni
YORUMLAR
BU SİTEDE KULLANICILARIN BAŞKA KULLANICILARI ENGELLEME MEKANİZMASI VAR.
KULLANICILAR BAZI KİŞİLERİN DÜŞÜNCELERİNİ VEYA BAZI DÜŞÜNCELERİ KENDİ ESERLERİNİN ALTINDA GÖRMEK İSTEMEYEBİLİRLER.
OLABİLİR.
ANCAK, BİRİNİ HEM ENGELLEYİP HEM DE ENGELLEDİĞİNİZ KİŞİNİN YORUMLARINI ALIP EDİTLEYEREK VE CIMBIZLAYARAK İŞİNİNE GELENLERİ KENDİ İLETİNİZ ALTINDA SIRALAMAK SURETİ İLE MEKANİZMANIN BU ŞEKİLDE KULLANILMASI YAZIN SANATI VE İLETİŞİMİNİN AHLAKINA DA, ERKANINA DA HEM SIĞMAZ HEM DE YAKIŞMAZ.
BUNUN BU ŞEKİLDE UYGULANMASI, BUNA SEYİRCİ KALINMASI...
...
YAZIN ADABININ BU DERECE SUİSTİMAL EDİLMEBİLECEĞİ AKLIMA GELMEZDİ.
BİR ORTAMI YANSITAN ÜYELERİDİR, BİR ÜYEYİ YANSITAN ORTAMDIR.
DÜŞÜNCE VE FİKİRLERİN EMEK HALİNE DÖNÜŞTÜĞÜ BU ORTAMLARDA İNSANLARIN YAZILARINI HEM ALIP KIRPACAK DEĞİŞTİRECEKSİN HEM DE GÜNÜN YAZISINI YAZMIŞ OLARAK ÖDÜLLENDİRİLECEKSİN.
BANA GELMEZ BÖYLE İŞLER.
HOŞÇAKALIN.
noa tarafından 5/1/2008 12:46:56 AM zamanında düzenlenmiştir.
Gökdeniz " bu bizdenmiş destekleyelim " fikri daha çok sizin cemaatte yaygındır..bizim camiada bu duygu daha azdır..bunun böyle oldugu net bilinir ..:)
kaldı ki burada bu yazıyı günün yazısı seçen arkadaşların ben kim oldugunu bile bilmiyorum.
bu sitede editoryaldan tanıdıgım bir kişi bile yoktur.
yani bu yazıya oy vereni de ben tayin etmiyorum..
herkes hür iradesiyle oy veriyor bildiğim kadarı ile,
ve tabii yazıyı dogru anlayarak..
haydi bir an için hepsini geçtim ,
velev ki ben yanlış anladım desek bir an için ; yani bir an için sizin dogru benim yanlış algıladıgımı düşünelim bu demeci..de ki öyle bir an için ..ki bana göre dogru anlayan benim.
bu çok şey değiştirir mi?
ABD bizi kara kaşımız için mi sever...ha ulus devlet istemiş ha istememiş..çok mu farkeder..amacı zaten hep belli değil mi...böl ve yut taktiğini artık sokaktaki çocuklar ögrendi be kardeşim..
yani bence etmez....neyse fazla uzadı bak işler var yapacak..:)
daha fazla yazmayacağım..zira saptırma ve demagoji gırla gitmeye başlamış..
konuyu değil direkt adam adama markajı devreye koymusşunuz:)
olumlu olumsuz fikirleriyle katıldıgı için herkese teşekkür ederim.
Yahu Fadıl dost, bir de "Arkadaşlar eklediğim yazıya mesnet olan görüşleri yanlış algılamışım, o yanlışın üzerine yazı inşa ederek sizleri de yanıltmışım, hatta ikinci kez kaynak diye verdiğim adresteki yazıyı da tam okumamışım, meğer benim anladığımın tersini söylüyormuş adam, yanıltıp yazım üzerinde kafa patlatan arkadaşlardan, övgüye değer bulup beni puanlayan arkadaşlardan özür dilerim" desen de kimsenin hakkı üzerinde kalmasa olmaz mı?
:)
beğenmediğim arkadaşların değil, körükörüne bir kişiye ya da bir fikre iman edip sorgulamayanlar,araştırmayanlar, peşin kabul ile "aa bu bizden destekleyelim bari" düşüncesiyle hareket edenler sadece:)
Nikim Akdeniz, adım FATİH! Bir tıklamayla görülecek yakınlıkta...
İyice ajite ettiniz, iyice suyunu çıkardınız, okuyan okudu yorumlar yapıldı herkes anlayacağını anladı. Bana ABD savunuyor, dinle ilgili birşeyler vs,,, hiç bahsetmediğim, tamamen sanal ithamlarda bulunamazsınız! Burada bitsin diyorum, bu tartışmaya girmiş olmaktan mutlu değilim, yanlış - yalan bilgilerin ortaya çıkışına vesile olmaktansa sonsuz mutluyum...
HACI ALİ BEY
Bu gidişle biğz "tayyibi mekan" ı falan göremeyeceğiz, başka gezegenlere gidene yerleşene kadar burada insanlık birbirini yiyip bitirecek.çünkü artık çıkacak olan bir büyük savaş insanları milyonlarla ifade edilen toplu ölümlere ve kıyımlara götürecek belki de uygarlık büyük yara kalacak ya da yok olacağız.Umarım dedikleriniz bir an önce olur.Artık işınlanırmıyız kendimiz mi gideriz hangisi olursa..yeter ki olsun bir an önce ama bu işlere savaş bütçelerine ayrılan paraların çeyreği ayrılmıyor maalesef.
GÖKDENİZ;
hayret, demek ki benim yazıma oy veren arkadalşları beğenmiyorsun.. ..ne diyeyim...Sen anladın onu şimdi..Yani çoğunlk her zaman haklı değildir diyorsun:)
Konu ile ilgili dediğin gibi de ki fikir jimnastiği yaptık ..Evet, daha fazla yazmayacağım zira konu kısır döngüye girdi..
Son lafım da AKDENİZCE 'ye
sadece nikin var, adını göremiyorum kardeşim..senin kim oldugunu araştıracak uğraşacak vaktim de yok...adını bağışlarsan bağırmana gerek kalmayacak..
bir de saptırıp durma konuyu, kişiye suçlama getiren yani siyasi ve genele yazılmış bir yazıyı şahıslara indirgeyip kilk suçlama getiren sensin..benim yazım orada senin ilk yanıtın orada..leke meke diye konuyu açan ve suçlayan ben miyim sen misin? Haliyle ben de kendimi savunacağım ..
yukardan aşağıya bir daha okursan bunun böyle oldugunu görürsün..
"Daha net konuşun.ABD'yi savunmanız da göz yaşartıcı hani neredeyse "ABD eğer Türkiye ulus devlet yolunda zayıflarsa çok üzülüp hüzünlenecek" demeye getirmeniz de çok ilginç...Hele bir Devam edelim bakalım." diyorsunuz. Ben de diyorum ki:
ÜSLUBUNUZ GİDEREK DAHA DA ÇİRKİNLEŞİYOR... HOOOOP DİYORUM!!!!! HOOOOOOP!!! YAVAŞŞŞŞ!!! AĞZIMI AÇTIRMAYIN BENİM! ÖNCE BİR ARAŞTIRIN!
ÖNCE BİR ADIMA BAKIN ADIMA!!!
YÜCE TÜRK MİLLETİNİ VE BÜYÜK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'Nİ BİZLERE ÖĞRETECEK DEĞİLSİNİZ BEYFENDİ! ATATÜRK CUMHURİYETİ'Nİ BİZE ÖĞRETECEK DEĞİLSİNİZ! KARŞIMA ÇIKTINIZ DİYE SİZE İMAN TAZELEMEM GEREKMİYOR! DESTURLU GELİN! ADIMI ANMAYIN BİR DAHA! BU KADAR İTHAM FAZLA ZİRA! GÜNDEME GELDİNİZ. BRAVO. GERİSİ KALSIN. YETER!
akdenizce tarafından 11/25/2007 11:59:57 PM zamanında düzenlenmiştir.
akdenizce tarafından 11/26/2007 12:15:09 AM zamanında düzenlenmiştir.
Asyada ulus devletlerin ayakta kalmasını tehdit olarak görmüyor Fadıl, aynı cümle de asya ile birlikte abd ve rusyayıda zikrediyor gözünden kaçtı sanırım..Yani senin mantığına göre rusya ve abd de ulus devletin ayakta kalmasını tehdit görüyor olması lazım..Oysa abd yönetimini etkileyen isimlerden diye bahsetmiştin Kissinger hakkında?
O cümleden Avrupada ulus devletlerin zayıfladığını tehdit olarak göstermekten başka nasıl anlam çıkarılabilir bilemiyorum:) Son Belçikanın dağılma süreci ile ilgi gelişmeler de böyle düşünmesine neden olmuş olabilir zannımca...
kaldı ki kaynak diye belirttiğin CNN sayfasında da kalın harflerle aynen şu cümle var yazının başında;
"Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikası üzerinde en etkili isimlerinden biri olan Henry Kissinger, jeopolitik atmosferin değişmekte olduğunu söyledi. Ulus devlet sisteminin çöktüğünü belirten Kissinger, bunun bir tehdit olduğunu ifade etti."
başka izaha gerek var mı bilmiyorum...İstersen fazla ısrar etme:)
Bir günde iki kez yanıltılma hepimize fazla gelecek zira..
Bu durumda Kissinger ile paralel mi düşünmüş oluyorsunuz?
ABD için yazmış olduğun herşeyin tersini bir anlamda kendi kendine ispat etmiş olmuyor musun?ABD bu durumda ulus devletleri destekliyor olmalı değil mi?
Hayal kırıklığı mı?
Abd yönetimi ve politikaları üzerinde etkileri olduğundan bahsetmiştin ana yazında sanırım...
Aslına bakarsan ben de Kissingerin o yazısını daha önce okumamıştım, yazdığında yanıltma olabileceğini aklıma getirmemiş ve itiraf edeyim internette de doğruluğunu araştırmamış idim...
Neyse fikir jimnastiği yapmış olduk sayende hiç değilse...
Bir parantez de konuyu, doğruyu /yanlışı anlamadan, hatır gönül işleri ile sadece yazana yakınlıktan dolayı bilinçsizce biryerlere taşımış olmaya açmak gerekiyor...
BU yazıya puan verip günün yazısına taşıyan arkadaşlar, edebi yazım tekniğine mi, usluba mı yoksa içeriğe mi puan verdiler acaba kendilerini sorgulamaları gerekir sanırım...
erolbasci tarafından 11/25/2007 9:33:38 PM zamanında düzenlenmiştir.
Aşağıda CNNTurk sayfasından yaptıgım alıntı yani Gökdeniz'in deyimiyle KAYNAK.
"ABD'nin bir sonraki başkanı kim olursa olsun, yeni yönetim, sırf başkanın adı değişti diyen, ilişkilerin düzeleceğine inanırsa büyük hayal kırıklığına uğrar" diyen
Kissinger, dünyada 300 yıldır bilinen ulus devlete dayalı sistemin çöktüğünü ifade etti.”
Kissinger, "Avrupa'da ulus devlet zayıflıyor. Sadece Rusya, ABD ve Asya'da klasik formunu koruyor. Bu da uluslararası istikrar için Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği'nden daha büyük tehdit" dedi.
1-Yani burada Kissinger " dünyada ulus devletlerin zayıflamasını bir tehdit olarak algılamıyor"..DEVAMINI İYİ OKUYUNUZ !
Yani devamında diyor ki ; Avrupa da ulus devletler zayıflarken Asya'da ulus devletlerin ayakta kalmasını uluslararası istikrar açısından büyük tehdit olarak görüyor.
2- Editoryala ne diye şikayet ediliyor anlamadım.Günün yazısını editoryal seçmiyor.Günün yazısı üyelerin oyları ile seçiliyor.Yani bu feveranınız yersiz ve gereksiz. .
3-Ne lekesi sürmeye çalışmışım ben? Bune biçim laf ? Ben önemli bir yazı okudum ve bu ülke için kendimce beğenirsin veya beğenmezsin bir yorum yaptım. Türkiye’nin bütünlüğüne sahip çıkmam ve görüşlerimi söylemem mi size "leke" gibi geldi? Nedir buradaki "leke".?
Hele bir serin gelin bakalım da anlayalım.Daha net konuşun.ABD'yi savunmanız da göz yaşartıcı hani neredeyse "ABD eğer Türkiye ulus devlet yolunda zayıflarsa çok üzülüp hüzünlenecek" demeye getirmeniz de çok ilginç...Hele bir Devam edelim bakalım.
Fadıl Bey,
1. Bir kere düşüncelerinizi bina etmeye çalıştığınız giriş kısmı yanlış. Siz bu yanlışı kabul edeceğinize -burada pek çok veciz sözle örneklendirebileceğim ama istemediğim- tarzda yanlışta ısrara devam ediyorsunuz.
2. "medyamız bu önemli açıklamayı görmezden gelerek halktan gizleme yoluna gitmiştir." diyerek yine kendi kendinizi çürütüyorsunuz, zira yorumunuzda "Ben tüm basın gizledi demedim" yazmaktasınız!
3. "Kimseye -bilinçli veya bilinçsiz-yanlış bir bilgi verdiğimi düşünmüyorum." Bu da ayrı bir gülünçlük, her şey ortadayken!
4. Diyorsunuz ki "benim tahminim siz benim siyasi görüşlerimi beğenmiyorsunuz." Siyasi görüşleriniz beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Bakın 'görüşleriniz' diyorum, yani SİZE ait görüşleriniz!
5. "Dini duygularınız güçlü olup benim siyasi bakış açımı beğenmeyebilir hatta ulus-devletlerin yok olması fikrini de savunabilirsiniz"... Buna sırtından hançerleme çabası denir! Ama yine tutturamadınız! Siyasi bakış açınızın 'dini duyguların güçlü olmasıyla' tezat teşkil ettiğini niçin itiraf ettiğinizi ise anlayamadım!
6. Sürmeye çalıştığınız tüm lekeler elinizde kalacaktır!
7. Yanlışta ısrarınız karşılığında bu yazının hâlâ günün yazısı olarak bulundurulması 'editoryal ekibi' de yıpratır!
8. Bilinçli ve kasıtlı yanlışınızla örgülediğiniz bu tartışmanın -yalan haber dışında- hiç bir tarafında yokum!
Sevgili Fadıl sen yazında Kissinger için "ulus devlet bitmiştir, bırakın artık bu işleri" demeye getiriyor tarzında algılayıp yazını o düşünce üzerine inşa etmişsin...
Oysa Akdenizce arkadaşın eklediği açıklamalara da baktığımızda öyle değil de "ulus devlet kavramının çökmesinin büyük bir tehdit olduğu" nun vurgulandığı görülüyor...Sonraki cevabından da anlaşılacağı üzere Kissingerin söylediklerini sen farklı algılmaya devam ediyorsun, diğer eklenen medya detaylarına göre de Kissinger senin söylediğinin tam tersini savunuyor görünüyor...Senin kaynağın ne idi bilgilendirirsen seviniriz...
Bana verdiğin cevapla ilgili olarak da;
Bahsi geçen ülkeler 2 tane cihan harbi yaşadılar, yani anlatmaya çalıştığın bu savaşlarda sermayelerinin bir kısmını kenara ayırıp savaştan sonra işimize bakalım mı dediler?
:)))
Taş üstünde taş kalmadı o ülkelerin çoğunda, japonya 2 atom bombası yedi, en basit savaşlarda dahi en önemli zayiat ülkelerin altyapılarına yatırımlarına sabit varlıklarına verdiriliyor insandan daha çok, bellerini daha çabuk bükebilmek için..İspanya ve portekiz sömürgecilik denince ilk akla gelen ülkeler olmasına rağmen ve çok değil 20-25 yıl önce sermayesizdi bu izahla , bizden daha geri refah düzeyindeyken... Güney kore, Taiwan vs gibi ülkelerin de mi sömürgeleri vardı acaba? Biraz mantıksız ve tutarsız geldi bana "sermayenin hepsini yemediler" izahı...
Ben milli devlet demeyi tercih ediyorum, milli devletten yanayım..Cevabi yazından Türkiyeyi ulus devlet olarak gördüğün anlaşılıyor..O zaman şu sorunun cevabını vermek gerekecek...Ulus devlet olmak niye muasır medeniyetler seviyesine çıkmamıza yetmedi? Diğer gelişmiş devletlerin yaşadıkları süreçlere bakıldığında yeteri kadar hatta daha da fazla zaman da geçmiş oysa ulus devlet sürecimizde...
Bunun cevabı, "gerçek ulus devlet olamamamız, bu kavramların ikbal ve iktidarlarını sürdürmeye azimli çevrelerce sulandırılılması, bir iktidar aracı olarak görülmesi" olabilir mi?
Refahı ve halkının yaşam kalitesi her anlamda yükselmiş, muasır diyerek örnek almamız gereken ülkeler bizden neyi farklı yaptılar bu süreçte?
Fransa ve Almanya örnekleriyle bizde süregelen ulus devlet örtüşüyor mu birbiriyle?Almanya sadece Hitler döneminde ulus devletti, şimdi vatndaşlarına sağladıkları hak ve özgürlüklerle kıyaslanabilir mi? Irak örneğini vermen de ilginç olmuş:) Orada da onyıllardır süren arap baasçılığı rejimi vardı ve şeriat falan yoktu, zannettiğin gibi din birliği üzerine kurulmuş bir devlet değildi...
Asıl sorun zannımca ne din ne dil ne de diğer etkenler...
Halkının refah ve mutluluğu için değil, iktidar gücünü elden bırakmamak için yönetmeye çalışmakta ve bunun için de kavramların içini boşlatmakta sorun sanki...
erolbasci tarafından 11/25/2007 12:02:55 PM zamanında düzenlenmiştir.
erolbasci tarafından 11/25/2007 12:05:45 PM zamanında düzenlenmiştir.
Güzel bir konuya parmak basmışsınız.Yazınızda, kasıt olmasa da saptırma olduğu bir gerçek.Demekki bilgi verilirken konuya esas haberin net verilmesinde yarar var.
neyse ki,Akdenizce'nin çabalarıyla konu aydınlanıyor.
............benim esas değinmek istediğin dinin çimento görevi yapamayacağına dair görüşünüz.Bu tarihi inkar sayılır.geleceği okumanın yegane yolu olan tarih,sizi yalanlıyor.Dil,din ve ırk üçgeni toplumların üçayağı,sayacağıdır.Bu üçlüye çağın teknolojik üstünlüklerini ,siyasetle birleştirip ekleyebilen ülkeler çağlarının liderliğini üslenen milletler olmuşlardır.
.................Bu gün abd yöneticilerinin motivasyonunun da din olduğunu unutmamak gerekir.Bu globalleşme furyasının dalgaları kıyıya vurduğunda tepkisini görecektir.
.................Çok kısa diyebileceğimiz bir sürede,islam dünyası,rusya ve çin bir blok oluşturarak bu yayılmanın ve çağdaş emperyalizmin önüne geçecek,belkide beklenen üçüncü dünya şavaşıyla yeni bir düzen kurulacaktır.Yeni düzende sosyal adalete ve islam prensiplerine ,bu güne kadar görülmemiş biçimde yer verilecektir.
..................insanlığın sıkışıp kaldığı , artık sakinlerine küçük gelen dünyamızdan,ölçüsüz büyüklükteki evrende bulunacak yeni yerleşim yerleri için ortak çalışmaların önü açılacaktır.
:::::::::::::::::::Bulunacak yeni dünyalara ışık hızını aşan (tayyı mekan-ışınlama) yötemleriyle yolculuklar yapılarak kaynak sorunu,gelecek korkusu aşılacaktır.
...................Türkiyenin durumuna gelince;Rahat yaşamak ve bölünme parçalanma korkularından kurtulmak için biraz daha yabancı sermaye girişine ihtiyaç vardır.Batılıların menfaatlerinin arttığı ülkeler akıllı yönetilirse huzur adası olabilirler.Çünkü huZursuzluğun kaynağında hep batının parmağı vardır.Batılılar Veli tayin edilecek karektere sahip değillerdir.Onlarla her türlü ilişkiye girebilirsiniz ancak işlerinizi onlara havale edemezsiniz.Onları koruyucunuz, vekiliniz ittihaz edemezsiniz.Çünkü emanet duyguları ve adalet duyguları gelişmemiş,yalnız kendi milletleri ve dindaşlarıyla sınırlı kalmıştır.Bu günlerde gündeme düşen AYET'TE de bu konu işlenmektedir.Dost edinmeyin diye çevrilen kelime veli kelimesidirki,ebeveyn,koruyucu anlamındadır.Dost kelimesinin arapçadaki karşılığı Vedut tur.
...................On yıl önceki ab.söylemleri ile şimdikileri karşılaştırırsanız,batılı sermaye ile doğru orantılı olarak değiştiğini görürsünüz.
...................Bu arada henüz kamu oyuna malolmamış bilgiler var ki Türk insanının kendine gelmesini sağlayacak niteliktedir.Göklerde olup bitmiş ancak beşeriyete henüz intikal etmemişleri de cabası.Saygılarımla.
Akdenizce nikli arkadaşımızın yorumu üzerine;
1-Ben tüm basın gizledi demedim, öyle olsa zaten bunu ben de duyamazdım."Büyük bir kısmının" konu üzerinde durmadığını belirttim.Yani burada ben haberin az verildiğini ve özellikle börtü böceğe ota yaprağa kıytırık laflara çok önem verip çok büyük bir laf söylenmiş gibi köşelerinde çarşaf çarşaf yorum yapan birçok köşecinin ve medya kuruluşunun konuyu es geçtiğini belirttim.
Kimseye -bilinçli veya bilinçsiz-yanlış bir bilgi verdiğimi düşünmüyorum.
2-Bu konu haricinde başka da bir eleştiriniz yok ama "yazımı baştan sona yanlış bilgilerle yanlış yönlendirme" oldugunu söylüyorsunuz.
Oysa ki başka hiçbir konuda hangi yanlışlıklar var bir şey dememişiniz.
Başka nerede "yanlış bilgilendirme ve yönlendirme" yapıyorum?
3-Geleyim esas söylemek istediğime ; benim tahminim siz benim siyasi görüşlerimi beğenmiyorsunuz.Dini duygularınız güçlü olup benim siyasi bakış açımı beğenmeyebilir hatta ulus-devletlerin yok olması fikrini de savunabilirsiniz.Bu olabilir.Ancak lütfen söylenen ve yazılan konu üzerinden fiikir belirtiniz ki tartışacaksak tartışabilelim.Belki benim bilmediğim birşey vardır ve siz bana ögretirsiniz.Bilmemek değil ögrenmemek ayıp.
Daha yorumunuza başlamadan yaptıgınız giriş bunu biraz ümitsiz duruma da düşürmüyor değil.
Sevgili Fadıl Oktay; ne yazık ki yazınız baştan sona yanlış bilgilerle dolu...
İlgili kişinin söylediklerini hangi kaynaktan okudunuz bilmem. Ama, 'basının gizlediğini' söylediğiniz haber hemen tüm ajanslarca -tabii ki yazdığınız şekliyle değil!- çarşaf çarşaf verildi.
Bugün Gazetesi:
"Ulus devlet sisteminin çöktüğünü belirten Kissinger, bunun bir tehdit olduğunu ifade etti... “ABD'nin yeni başkanı kim olursa olsun, yeni yönetim, ilişkilerin düzeleceğine inanırsa büyük hayal kırıklığına uğrar" diyen Kissinger, dünyada 300 yıldır bilinen ulus devlete dayalı sistemin çöktüğünü ifade etti. Kissinger, "Avrupa'da ulus devlet zayıflıyor. Rusya, ABD ve Asya'da klasik formunu koruyor. Bu da uluslararası istikrar için Hitler ve Sovyetler Birliği'nden daha büyük tehdit" dedi."
CNN TÜRK:
Amerika Birleşik Devletleri'nin dış politikası üzerinde en etkili isimlerinden biri olan Henry Kissinger, jeopolitik atmosferin değişmekte olduğunu söyledi. Ulus devlet sisteminin çöktüğünü belirten Kissinger, bunun bir tehdit olduğunu ifade etti.
Aktifhaber:
“ABD'nin yeni başkanı kim olursa olsun, yeni yönetim, ilişkilerin düzeleceğine inanırsa büyük hayal kırıklığına uğrar" diyen Kissinger, dünyada 300 yıldır bilinen ulus devlete dayalı sistemin çöktüğünü ifade etti. Kissinger, "Avrupa'da ulus devlet zayıflıyor. Rusya, ABD ve Asya'da klasik formunu koruyor. Bu da uluslararası istikrar için Hitler ve Sovyetler Birliği'nden daha büyük tehdit" dedi.
Ulusalkanal:
Amerika'nın dış politikası üzerinde en etkili isimlerinden Henry Kissinger, Ulus devlet modelinin çökmesinin dünya için bir tehdit olduğunu söyledi. Jeopolitik atmosferin değişmekte olduğunu belirten Kissinger, ABD ile Avrupa arasında felsefi farklılıklar oluşmaya başladığını söyledi.
Araştırmadan yazmanız okuyucuları da yanıltmış ve ibretlik bir günün yazısı ortaya çıkmış...
akdenizce tarafından 11/25/2007 1:16:48 AM zamanında düzenlenmiştir.
özetle anlatmak gerekirse konuyu;
''minimalize ederek yok etmek''
zaten bilinenin dile gelimi olmuş derim
abartacak bir durum yok:)
...
ne mi yapmayı düşünüyoruz?
bizler düşünene, karar verene yahut yere yapışmış o yağlı vücut parçamızı kımıldatana kadar elin ülkesi riskleri ortaya koyup tartıştı, yapacağını planladı ve planladıklarının doğrultusunda gerekli tuşlara dokunup meyvalarını toparlamaya başladı bile...
kardeşlerim
uyanın!...
uyanalım!...
da, duyan var mı beni?
yalnız değiliz diye kendimi mi avutuyorum yoksa?
...
sevgimle kalın...
Gökdeniz senin sorualrın işin daha ziyade ekonomik yönünde oysa ben siyasi portreyi çizmeye çalışmıştım ama peki dediklerine kısa bir yanıtım olacak.
Bu refaha erişmiş ulusların sermayesi bir günde gökten inmemiştir.Bu sermaye adamalra savaşa girse de çıksa da ( ABD-Hollanda-fransa -Almanya-italya-japonya vs vs vs) yıllardan beri süregelen sömürge politikaları gereği gittikleri tüm ülkelerin yıllar yılı özkaynakalrın ıyiye yiye şişmişlerdir.
Osmanlı bunu yaptı mı? Türk sermayesi var mıydı?Osmanlı hangi ülkenin altın madenini işletti? Osmanlı hangi ülkenin bakırını kullandı?Osmanlı hangi ülkenin madenlerini iç eti?Osmanlı kalkınmak için hangi ülkelerin kölelerini kullandı?Kaldı ki Osmanlıda Türklerin rolu neydi ki nereden özsermaye birikimleri ve zenginleri kodamanalrı olsun?Osmanlı hangi ülkenin petrolünü çaldı?
Para ve kalkınma öyle gökten birden gelmez.Temelinde bir birikim yatar.Söylemeye çalıştıgım odur.
Yani senin soruların daha başka bir tartışma konusu.Konuyu saptırmadan gidersek daha iyi olur.
Türkiye bir ulus-devlet değildir ve dolayısı ile Türkiyeyi bu bağlamda değerlendirirsen yanlış olur demeye mi getiriyorsun? Ben öyle anladım?
Türkleri sende mi "zoraki yaratılan bir ulus " olarak görüyorsun:?:)
Biz mozaikiz de bizim haberimiz mi yok , o zaman bu 301 'i kaldırsınlar gitsin ve Türklüğe hakaret serbest olunca kıçına ilk kınayı yakacak tosuna bizden gozoz ağbi:)
Biz bir ulus devlet değil miyiz Gökdeniz? neyiz?
(Kürt kökenli vatandaşları mı kastediyorsun?De ki % 10-15 i Türk değil ülkenin bu ulus-devlet olmamızı engelliyor mu ? Almanyada da 10 milyon yabancı var?Ha keza Fransa da da 8-10 milyon ama onlar ulus devleti ve dillerini ( bak DİNLERİNİ demiyorum çünkü onla ilgilenmiyorlar bile, bu sana bir şey anlatıyor mu ? Bana şunu anlatıyor " Din bir çimento değildir, devletleri ayakta tutan ulusal kimlikleri ve dilleridir".Örnek de veriyorum sana,işte Irak 99 % müslüman.işte Afganistan 99 % müslüman,ama bu ülkeler kürdüyle şiisiyle sünnisiyle türkmeniyle arabıyla afganıyla taciği ile tam da ağzılara layık bir mozaik! ve kolayca yutuldular. !) korumak için kanun üstüne kanun çıkarıyorlar, okuyor musun?Neden acaba?
)
Soruları cevaplandırmadan önce kendimize şu soruyu sormalıyız;
Biz ulus devlet miyiz?
Ulus devlet isek yazıda bahsi geçen tehlikeler ile karşı karşıyayız demektir o zaman..Şayet ulus devlet değilsek zaten yazılıp çizilenlerin bizi etkilememesi lazım...
Dünyadaki zengin, refah içerisinde yaşayan devletlerin geçmişleri bizim geçmişimizden çok fazla eski değil, hatta bir çoğu bizden çok daha yeni toplumlar...
Vatandaşlarının gelir seviyeleri, yaşam standartları, insanca yaşama şartları, hak ve özgürlüklerin en yüksek olduğu ülkeler abd, hemen hemen bütün avrupa ülkeleri,bir kaç da gelişimini tamamlayabilmiş uzakdoğu ülkesi olarak karşımıza çıkıyor..Hukuk ve adalet sistemlerinin -kendi vatandaşları için-en güzel çalıştığı ülkeler de genelde bu ülkeler...
Nasıl oluyor da bu "muasır medeniyetler" diye de tarif edilmiş olan ülkeler hem kendi vatandaşlarına çağın gerektirdiği en ileri refah ve hakları sağlarken biz ve bizim gibi ülkeler o düzeye çıkmakta zorlanmaktalar, bir türlü kendilerini geliştirememekteler?Üstelik de mevcut durumlarını dahi korumak anlamında yazıda da bahsi geçen tehlikelere maruz kalabilmekteler?
Dünyada ayarlanmış bir kontenjan mı var? Şu şu ülkeler halkı refah içerisinde yaşayan ülkeler, şunlar şunlar da sömürülmeye müstehak ülkeler..Birinden diğerine geçiş yok mudur?
Bahsi geçen medeniyetler bizim karşılaştığımız sömürü saldırılarıyla niye karşılaşmamaktalar? Niye her zaman sömüren tarafta kalabiliyorlar?
Bizden çok daha kötü şartlarda, yıkım mertebesinde neredeyse yarışa başlayıp da bizi fersah fersah geçen ülkeler(almanya, japonya, italya vb) bu tehlikelerle karşılaşmamış mı, karşılaşmışsa nasıl oluyor da kısa sürede bu aşamaları katedebilmişler?Yunanistan, İspanya, Portekiz son 20 yılda nasıl bizi her anlamda geçebilmişler, öncesinde bizden daha kötü durumda olmalarına rağmen? Ömrümüz olursa görmeye, bir on yıl sonra Bulgaristan Romanya bizi nasıl geçecektir?
Bu noktada yorumun başına dönersek aynı soruyu tekrarlayalım;
Biz ulus devlet miyiz?