Her sorun bitti, bir tek sigara kaldı!
Sigara yasağının kapsamını genişletecek yasa teklifi, Meclis’te komisyonlarda görüşülüyor.
Tasarı kabul edilirseee… Vay tiryakilerin hâline.
Tiryaki deyip de geçmeyin hani. Son araştırmalara göre Türkiye’nin yüzde 41’i sigara tiryakisi.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in bile isyan edip “Milletin bir tek sigarası kalmıştı, teklif onu da ellerinden alacak” dediği yeni düzenlemeye göre; kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Taksiler dahil, kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçlarında sigara içmek yasak olacak.
Başka?
Üfff, daha nerelerde yasaklanacak bir bilseniz…
Dershaneler dahil ilk ve ortaöğrenim kurumlarının, 18`ini doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Açık havada spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde de tütün ürünü kullanılamayacak. Sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanında olacak. Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Tüketen müşteriler sadece kendilerine tahsis edilen kısımlarda kalacak.
Sonra?
Tütün ürünlerinin ismi, logo veya amblemleri kullanılarak bildirim yapılamayacak, basın-yayın organlarına ilan verilemeyecek. TV`deki program, film ve dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.
Yetkili satıcı olan yerlerin dışında, otomatik makinelerle, telefon, TV ve internet gibi elektronik ortamlarda satılamayacak.
Velhasıl… Nerde, ne zaman olursa olsun sigara içmek “yassah” kısaca…
İlle de içeceksen, bir dağ başına çıkıp, 1 kilometre kare çevrende kimse olmadığından emin olursan, şikayet edilme imkanının da olmadığına kanaat getirirsen, iki fırt çekip, işine gücüne dönebilirsin.
Peki ya, bu yasaklara uymayanlara verilecek cezalar?
Yasağın bulunduğu yererde sigara içenlere özel bölümler oluşturmayanlara 500 YTL`den 5 bin YTL`ye kadar para cezası verilebilecek. Yasak olan yerlerde sigara içenlere çevreye izmarit, paket benzeri atıkları atanlara 50 YTL para cezası verilecek.
Sigara yasağına aykırı yayın yapan kuruluşlar, 1000 YTL`den 100 bin YTL`ye kadar para cezasına çarptırılacak. Yasak olan yerlerde sigara satanlar 1000 YTL, 18 yaşından küçük çocuklara sigara satanlar altı aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaklar. Tek tek sigara satanlara 250 YTL para cezası verilebilecek.
Sigarayı işletme dışında görülebilecek şekilde satanlara 1000-10 bin YTL para cezası verilebilecek. Yasaklara uymayan tütün üreticileri 50 bin YTL`den 250 bin YTL`ye kadar para cezasına çaptırılabilecek.
Bir yasağın bu denli katı kurallara bağlandığı hiçbir alan yok. Uyuşturucu kullanmak bile, sigara içmekten daha kolay..
Kaba bir rakamla, 30 milyon insanın tiryaki olduğu bir ülkede, bu kadar katı yasakların nedeni ne? Sadece içmeyenlerin sağlığı mı? İçmeyenlere saygı gözetilirken, içenlere saygı n’olacak?
Peki uygulanabilir mi bu yasaklar? Bence mümkün değil. İnsanları isyan noktasına getirir.
Atıklar, hormonlu gıdalar, hava kirliliği, kimyasal bileşimler konusunda gıkı çıkmayan yasa koyucular; her yasaya kurala kuzu gibi uyan insanlara sigara yasağı koyarak mı, insanların sağlığını koruyacak?
Her şeyin bir mantığı olur, Bu yasa teklifi, mantıkla değil; bencillikle hazırlanmış, saygısızlıkla hazırlanmış. Çünkü bebekleri ve çok yaşlıları nüfustan çıkarırsanız, Türkiye’nin yarıdan çok fazlası sigara içiyor.
İnsanın aklına başka şeyler geliyor bu kadar mantıksız bir teklif görünce… “Nikotin yok, katran yok, karbon monoksit yok, zifir yok, ateş yok, kül yok, kirlilik yok” diye bugünlerde sıkça “nikotinsiz sigara” reklamı yapılıyor.
Yasa düzenlemecilerin bu sektörle bir ilgisi mi var ki?
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.