Bir adım her adım
Engelli/özürlü :Günlük hayatta yaş, zeka ve performans yönünden kendisinden beklenilen davranışı gösteremeyen kişidir.
Öğrenemediğiniz ders , engelli olduğunuzu mu gösterir! Diğer dersleri öğrenmeniz sizin dahi olduğunuzu da göstermez… öğrenemediğiniz ders de engelli olduğunuzu söylemez. Önemli olan toplumda kabul düzeyinizdir. Toplumun kabul düzeyi nedir? Okuryazarlık mı, günlük yaşam becerilerini yerine getirebilme mi? Toplumun kabul düzeyi o ülke/şehir/ yerin eğitim kalitesi (okullaşma oranı değil) ile doğrudan ilişkilidir. Şehirlerin eğitim düzeyi de engellilerine vermiş olduğu değeri gösterir. Bu da nerden çıktı !!! Gelişmiş dediğimiz toplumlarda eğitim herkesin hakkıdır. Bizde de öyle… Okullaşma oranları sözde değil uygulamadadır. Bizde de böyle… Okullar da yapılış yerleri açısından ele alınırsa…. Engellilere yönelik okulların birçoğu şehirlerin dışında/kenar mahallelerindedir. Bu bizde böyle…
Okulları şehrin merkezine yaptık. Fakat yine bir sonuç alamıyoruz. Diyorsanız, yanılırsınız. Papatyanın en güzel kısmı ortadaki tomurcuk olan yeri midir? Okullarımızda böyledir. Papatyaya güzellik katan yapraklarının varlığıdır. Okula güzellik katanda toplumun kendisidir. Bu durumda okullarımız ne yapmalı?
Okullarımız geleceğin ışığı olan çocuklarımıza ve onların birinci derecede ebeveynine eğitim sağlamalıdır. Eğitimin aile ve çocuğa katkısı; uzun vadeli problemlerin kısa vadede çözümüdür. Okullarımız sınıf sınıf uygulamalı eğitime tabi tutulmalıdır. Hangi okulun ders programında engellilerin eğitimi diye bir ders var acaba? Eğitim dersin içinde bir konu değil. Dersin kendisi olmalıdır. Sınıflarımız engelliler okullarına, sakatlar/engelliler haftasında (10-16 Mayıs) ziyaret düzenleyebilir. Siz yeter ki isteyin bir şeyler yapmayı. Engeller bir bir kalkar. Engellileri okullara doldurarak değil tanıyarak devam etmeli süreç. Engeli yerinde tanımalı ne tür zorluklarla/ engellerle karşılaştığı görülmeli… zihinsel, işitme, görme ve ortapedik engelli bireyin yaşadığı problemler öğrencilere uygulamalı olarak yaptırmalı ve onun bu duyguyu hissetmesini sağlamalı. “Senden istediğim bana yardım etmen değil yanımda olduğunu bana hissettirmen.” Onları tanımalı, toplumda yardıma muhtaç kimseler değil toplumda yaşayan bireyler olarak görmeli. Elinden tutarak değil el ele oynayarak tanımalı.
Almanya da meslek liselerinin diğer liselere oranı %70’dir. Veya 10 dersin 7’si uygulama olmalıdır. Yine gelişmiş dediğimiz ülkelerde engelli bireylerin iş eğitimine yerleştirilmesinde bu öğrencilerin kısmi zamanlı paketleme işlerinde çalışmaları sağlanmaktadır. Böylece engelli birey üretimin etkin elamanı olarak üretimin içinde yer almaktadır. Kendi kazanmış olduğu emeğini tüketmektedir. Kazanmanın vermiş olduğu hazzı yaşamaktadır. Engelli bireyler için açılan okulların ve iş eğitim merkezlerinin önemi burada başlıyor. Siz işe yerleşen kaç engelli birey tanıyorsunuz Türkiye de? Kısa süreli çalışmalarla da olsa bu bireyler toplumun normal kabul ettiği düzeye gelebilir. Sürekli tüketerek değil üretime katılarak yapılabilir. Üreten bireyler toplumda mutlu olur.
Gelelim engellilerin eğitimine. Engellilerin eğitiminde asılolan aile rehberliğidir. Yani Aile eğitimi. Aileler en azında kurs düzeyinde aile eğitimi almaları teşvik edilmeli. Eğitim bireyin isteğine bırakılamaz. Engelli bireye sahip aileler de çalıştığı iş kurumundan ayrı olarak mesai saatleri içerisinde (izinli olarak) aile eğitimi uzmanları tarafından zorunlu aile eğitimine tabi tutulmalıdır. Birden fazla engelli bireye sahip ailelerin ilk bireyinde aileye eğitim verildiğinde yani teşhis ve tedavi uygulandığında sonraki doğacak bireylerde engeli önlemiş veya azaltmış olursunuz. Eğitimin uzun soluklu bir süreç olduğu düşünülürse bütün bu kısa eğitimler geleceğimizin inşa eğitimleridir. Burada öncelik engelin önlenebilir veya azaltılabilir etkileri için erken yaştaki (0-6 yaş) çocukların eğitimi göz önüne alınmalıdır. Eğitimde kritik dönem dikkate alınmalıdır. Bu da erken teşhis erken tedavidir.
Eğitim her engeli aşar. Evet doğru. Ama önyargıları kırma konusunda biraz geç kalır. İşte bu sebepten dolayı öğrencilerimizde önyargı oluşmadan önfikirler oluşturmalı. Toplumun erken eğitim alması hemen sağlanmalıdır. 7 çok geç derken eğitimin yaşı değil eğitimde erken eğitimin önemine vurgu yapılmıştı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.