- 721 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Gaziosmanpaşa Üniversitesi işletme 3. sınıf öğrencilerinin sorularını cevaplarken
TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME 3. SINIF GÜNDÜZ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SORULARINI CEVAPLARKEN
SORU- İnsan neden hep hayatın kolay yönünü seçmek ister? ( Abdurrahman BİLGİÇ-Adıyaman)
CEVAP- İnsanlar her zaman her işin kolay yönünü seçmek ister. İnsan çalışmayı sevmezse her şey kolay yoldan zahmetsizce kendisini bulsun ister. Bu insanın çevre , eğitim, anne ve babadan aldığı eğitim ve kendini hayata hazırlaması ile ilgili. İnsan zorlukları aşmada kendisine yardım edildiğini gördükçe hayatın zorluklarını da kolay olduğunu görür.
Bende zamanında her şeyi zor zanneder ve kolaya kaçardım. Ama zorlukları aşmayı öğrendikçe artık hayat bana zor değil , kolay gelmeye başladı. Engelli bile olsa insan kolayı değil zora alışırsa zorluklar zamanla ona kolay gelmeye başlar.
Bunu aşmak için de zorlukları aşmış insanlar ile arkadaşlıklar kurmak ve onların zorlukları nasıl aştıklarına sık sık şahit olmak insanın da zorlukları aşacağına dair inançlarını pekiştirebilir.
SORU-Bu yaşam sevincini var oldukça kaybedeceğiniz şeyler olacak mıdır ? (Mesut Demircan)
CEVAP- İnsanın yaşama sevincini edinmesi öyle kolay olmaz ama sabrettikçe bu sevinç insanın kalbine yerleşmekte ve insan bu sevinci yaşayama başladıktan ve bunu devamlı hale getirdikten sonra kaybedeceği hi bir şey olmadığını görmekte ve sevinci daha da çok artmakta . Sağlam olmasına rağmen her şeyden sızlanan insanlara acıyarak bakmaya başlar. Yaşama sevincine ne kadar insanımız sahip olursa hayat onlara o kadar güzel gelecek toplumun mutluluğu da o oranda artacaktır .
SORU- Toplum için başarı mı? “ben odaklı başarı” mı daha önemli ya da daha geçerli? 8Aykut Güler-Edirne)
CEVAP- İnsana önce kendisini iyi geliştirmeye bakmalı ve kendisini özgüven sahibi yapmalı ki, sonrasında başka insanlara en yakın çevresinden başlayarak faydalı olsun. Ama kendini geliştirmemiş ve kendine faydalı olamayan insan başkasına topluma nasıl faydası olsun. Biz bireysel olarak gelişelim ki, sonrasında da toplumumuz gelişsin ne kadar çok insana gelişirse toplumsal refahımız da o oranda gelişmiş olur.
SORU- Teknoloji hayatımızda aktif olmamızı mı sağlamaktadır yoksa pasif olmamızı mı ?
Eğer aktif olmamızı sağlarsa neden bir araştırma yapacakları kütüphaneye değil de , internet başında yapıyor? Eğer pasif ise neden bilgisayarın başına oturduğumuzda bir türlü kalkamıyoruz ?( Abdurrahman Bilgiç -Adıyaman )
CEVAP- Teknoloji bizim hayatımızı kolaylaştırmaya vardır? İnternet dünyayı önümüze getirir. Bakın hayatta nasıl ki bizi öldürecek insanla da bizi zirveye çıkaracak ve bizi sevecek insanla da tanışıyorsak internette de aynısı olur. Bu bizim niyetimizle alakalı. Biz hayatta pasif olmak istersek interneti de pasif olarak kullanırız. Aktif olmak istersek de interneti aktif olarak kullanırız. Bu bizim niyet ve gayretlerimiz ile alakalı sonunda. Siz isterseniz interneti güzel kullanır aktif olursunuz isterseniz internet sizi kullanır ve siz hayattan ne kazanırsanız internetten teknolojiden de o kadar faydalanırsınız .
SORU- Bazen küçük zorluklarda hemen sızlanıyoruz. Sizi tanıdıktan sonra engelin sizde değil, bizim düşüncelerimizde olduğunu düşünüyorum? Ne dersiniz ? ( Köksal Özdemir- Kayseri)
CEVAP- Engeller ve zorluklar hayatta değil ki, kafamızda beynimizde her zaman çalışkan insan hayatta başarılı olurken hiç sızlanmaz ve boş konuşmaz sadece çalışır.Mesela seni sevmeyen insanı davet edersen hemen bahaneler üreterek sana gelmekten kaçar. Seni seven anlayan , senden faydalanan insan hemen sana gelmeye çalıştığı için davetini memnunlukla karşılar. Kimisi zorluklar karşısında hemen pes ederken kimi insanda zor nedir bilmeden çalışarak fırsatları değerlendirerek gelişime devam ederler.
Ben sadece sizlere hayatın gerçeklerini anlatmaktayım. İsteyen ibret alır . Sonrasında devamlı faydalanmak isteyen bizi ziyaret eder, sorular sorar ve faydalanır kimisi de hemen yanı başınızda olan beni dinler geçer. Çarşıda görünce selam verir geçer ve sonra da bize saygı duyduğunu zanneder. Bizden isteyende yanımıza gelerek bizden faydalanır. Hayat bu işte kardeşim.
SORU- Hep bardağın dolu tarafını görmemizi isterler. Bu bizim için avantajdan çok dezavantaja dönüşebilir mi? Yaptıklarımızla yetinmemiz bizim daha çok yapacaklarımızdan da alıkoyarsa ? ( Yasemin Bakışlı-İstanbul)
CEVAP- Bardağın her zaman dolu yanını görmek gerçekten de güzel şey uzun vadede ve çok zaman faydalı şey ama olumsuzluklardan bile olumluluk çıkaran insanlar uzun vadede kazançlı çıkmanın sevincini yaşarlar.
Bazı istisnalar olumsuz olsa bile olumlu şeyleri düşüne düşüne güzellikler bizim hayatımıza da renk ve neşe gelir. Biz olumsuzlukta bile güzellikleri görmeli ve başarısız olduğumuz zaman bile ilerde başarılı olacağımızı düşünerek daha çok çalışmaya ve daha çok güzellikleri görmeye gayret ederek hayatın daha da güzel olmasına sebep olabiliriz. İnsan olumlu düşünerek az güzellikte bile çok mutluluk yaşayabilir.
SORU- İnsanlar yanlış yaptığını bildiği halde neden halen aynı yolda devam ediyor? Alışkanlıklardan ve uyguladıklarından vazgeçmek bu kadar zor mu ? ( Bahar Comart-Tokat)
CEVAP- “hata yapmak önemli değil, önemli olan hatada ısrar etmemek” derler. Marifet hatasını anlamak ve bir daha yapmamak .İnsana hatalardan kaçmak zor gelir. Daha doğrusu zor olduğunu zanneder ve bırakamayacağını zanneder.Ama insan azmeder ve sabrederse nasıl ki kötü alışkanlıklar iyi olursa hatalarda isabetli kararlar olur ama insanlar özellikle gençler kolay kolay alışkanlıklarını bırakamıyor işte ama kesin kararlı olanlar bırakır.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.