ANİ HARABELERİ
Alabildiğine bozkır içersinde tepelerden oluşan dumanlar. Zaten civardaki dağların isimlerini dumanlı dağ olarak koymuşlar. Ani aslında çok büyük bir yer olmasına karşın bir tane bile ağaç olmamasından mı artık yoksa iki ülke arasında olan bir yol olmasından mı bilinmez ama küçük gelmişti. Gezsem sanki 1 dakika da bitecekti e tabi ki hepimiz biliyoruz öyle olmayacağını. Anili yerlilerin (ocaklı köyü) tabiri ile bir tarafta aşotlar (Ermeniler) bir yerde de yerliler( Türkler) iki ülke arasında yüksek dağların arasın da bir çay ve doğal sınır.
Ani harabeleri Kars ilimize bağlı bir antik şehir. Yüz yıllar boyunca istila ve göç almış olan ani bir çok devlet kültürünü de içersinde barındırır. Ermeni kiliseleri hamamları ve evleri. Gürcü kiliseleri ve yine yaşam alanları. Selçuklu yada ilk türk yerleşke noktaları. Örneğin bilir misiniz bilmem ilk Türk camisi buradadır.(ebul menuc-heyr camii)
Sadece şöyle bir yapı içersinden yada kalıntısından bakarak tüm aniyi yüksek bölgesinden izleyerek neler yaşandığını nasıl bir savaş olduğunu, nasıl bir yamalama ve talana maruz kaldığını görmek aslın da çok kolay. Sadece bakmak görmek ve dinlemek.
Ani bizlere Anadolu tarihi, mimarisi, kültürü vermekle kalmıyor. Ani bizlere bir dünyayı veriyor aslın da. Kapılardan ilk girişte insanın içersinde bulunan bir ürperti. Sonraları insanın içini saran kapılardan geçip alabildiğine boşluk ve harap düşmüş yapılar.
Bu harabede bizlerinde aslında suçu çok ama çok fazla yamalanmasına göz yumarak gerekli restorasyon ve arkeolojik kazılara yön vermeyerek.
Tarihimiz her yerde olduğu gibi burada da akıp gidiyor. Şimdilerde herkes bir sevda peşin de. Ama unutmayalım esas olan geçmişindir. Ders bir tek buradan çıkar. Oradan bulunan sikke, toka, küpe vs değerli eşyalar. Şuan da beklide bir yabancının elinde.
Lütfen tarihimize sahip çıkalım çünkü giden bizim tarihimiz. Kültürümüz. Hatta ve hatta vaktimiz olur da, zaman ayırma şansınız olursa gidilebilecek bir yer.
Kars ani harabelerine ulaşım. Eğer uçakla gelip araba kiralayarak gidecekseniz bu çok kolay. Sadece internet üzerinden araba kiralama şirketlerine ulaşıp rezervasyon yaparak. Ben uçakla yada otobüsle geldim ama başka vasıta yok mu kartsan derseniz. Ocaklı köyü durağındaki 2 minibüs veya 100 lira olan ticari taksileri kullana biliriz. Gidiş dönüş şeklinde. Ama kalabalıksak minibüsçü ile anlaşarak gitmek daha kolay.
Ani harabeleri bir kültürün başlangıcı; adına Anadolu verdimiz bir kültürün.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.