- 1000 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beðeni
ÖÐRETMENLÝK VE ÖÐRETMENLER
KAYNAKTAN EDRYAYA
LEBÝDERYA
ÖÐRETMENLÝK VE ÖÐRETMENLER
Öðretmenlik En Kutsal Meslek Öðretmenler En Deðerli Ýnsanlardýr
Öðretmenlik mesleði en kutsal meslektir. Bu mesleði seçenler toplum içindeki en seçkin insanlardýr.
Bilgileri, seviyeleri, davranýþlarý, kaliteleri, karakterleri, ahlaklarý ile örnek insanlar eðitimcilerdir.
Eðitimcilerimiz, öðreticilerimiz içimizden birileridir. Onlar da bizler gibi insandýr. Onlarýnda bir çok problemleri, dertleri, sýkýntýlarý, hastalýklarý, hastalarý bakmakla mükellef olduklarý insanlarý, sorumlu olduklarý insanlar vardýr. Onlar eðitimciliklerini yürütürlerken; dertlerini unutup evlatlarýmýzý kaliteli, bilgili ve ahlaklý yetiþtirmek için gayret ediyorlar.
Okumayý, yazmayý, tarihi, yer yüzü þekillerini, denizleri, aðarlarýn adlarýný, gölleri, kaynaklarý, ürün adlarýný, kollektif çalýþmayý, cumhuriyeti, bayramlarý, anma günlerinin önemini, ecdadýmýza saygýlý davranmayý, bildirge, beyanname düzenlemeyi, acil müdahaleyi, bordro tanzim etmeyi, envanteri, deðerlemeyi, bütçeyi, hukuki düzenlemeyi, yönetim þekillerini, dinler tarihini, meshepleri, dinin gereklerini, ahlaklý toplum olmayý, kaliteli insan olamyý, gökyüzünü, yer altý zenginliklerinin önemini, kültürü, edebiyatý, adabý, edebi, kurallarla yaþamayý, rütbeleri, unvanlarý, islamý, imaný, kutsiyeti, ciddiyeti, seviyeyi, kaliteyi, ahlâki deðerleri, konuþmayý, yürümeyi, karakteri, samimiyeti, yalan söylememeyi bizlere öðreten öðretmendir. Bizler o büyük insanlara karþý hak ettikleri deðerlerini veriyor muyuz?
Onlara saygýlý mýyýz? O insanlara eleþtirilerimizi yaparken ölçülü davranýyor muyuz? Onlara karþý davranýþlarýmýzda takiye yapýyor muyuz? Yürekten deðer verebiliyor muyuz?
Dün bizleri yetiþtiren insanlarýmýzý unutarak vefasýzlýk yapmadýk mý? Tükenmiþ bir devleti yeniden hem de güçlü bir devleti inþa eden devlet büyüklerimizi bile yetiþtiren bu deðerli insanlar ile ilgili eylem ve söylemlerimizde ne kadar insaflý davrandýk? Dünümüzü unutmayalým diye çaba sarfeden bu deðerli insanlarýmýzýn kýymetini bilmek zorundayýz. Onlar bizlere devlet ve millet olmanýn önemini anlatmaya çalýþýrlarken, onlar bizlere hayatýn evrelerini öðretirlerken kendi dertlerini, sorunlarýný, problemleriniþ, hastalýklarýný ve hastalarýný bakmakla mükellef olduklarý insanlarýnýn dertlerini bile görevleri esnasýnda hissettirmeden çalýþmýyorlar mý? Bu kadar deðerli olan bu insanlarýmýza sadece ve sadece insaf ve izan ölçüleri ile davransak o bile yetecektir.
Bir insana yardýmcý olmak isteyen eðitimciyi bile acýmasýzca eleþtirmiyor muyuz?
Bunlarýn da taksitleri var, ev kiralarý var, yol ücretleri var, evlerinin iaþe ihtiyacý var, onlarýn da tv seyretme hakký var, onlarýnda evlerinde elektrikli ev eþyalarý olmasý gerekiyor. Onlar bu eþyalarýný temin edrelerken elbette hepimiz gibi ücretini ödeyip almaktalar. Onlarýnda geçim sýkýntýsý var.
Bir çoðu ailesinden, evladýndan uzaklarda görev yapýyorlar. Ýþlerine gidiþ, dönüþlerinde uzun mesafeli yolculuk yapmak zorunda kalanlarý var. Düzgün ve dürüstçe görevlerini yaparlarken keyfi tutum ve davranýþlara mazur kaldýklarý, haksýzlýða uðradýklarý, iftiraya uðradýklarý oluyor. Her hangi bir eðitimcinin yapmýþ olduðu aþaðýlýk bir davranýþ da bu mesleðin bütün insanlarýna mal edilmesi mümkün deðildir. Sadece þurasý da muhakkak ki; bu meslekte hatalý davranan, haysiyetsiz ve þerefsizce davranan, seviyesiz, karaktersiz, ahlaksýz davranan olunca derhal meslekten ihraç edilmesi gereklidir. Bu karar da o mesleðin fedakâr insanlarýnca alýnabilmiyor. Bu durumda yönetimlerin kararklarýnýn son derece radikal olmasý gerekir ki; bu meslekte görev yapan insanlarýn hepsine mal edilmesi gibi bir hastalýða bulaþýlmasýn. Bir eðitimci bu güzide mesleðin yapýsýna konumuna aykýrý davranýþ gösterince veya böyle bir davranýþa meyledince; derhal meslekle alakasý kesilmelidir. Bunun nedeni gayet basittir. Bizim insanlarýmýz deðerlendirme yaparken bir kiþinin hatasýný bütün bir topluma mal edebiliyor. Bir de; öðretmenlere bizler geleceðimizi güvenerek emanet ediyoruz. Toplumun en saygýn mesleðin deðerli insanlarýný karalamaya, onlarýn kalite ve seviyelerine karakterlerine, þahsiyetlerine gölge düþürmeye hiç kimsenin hakký yoktur.
Böyel bir durum vuku bulduðu zaman bütün velilerin ayaða kalkmasý ve þerefsiz davranan anlaþýlýnca derhal iþten el çektirilmesi saðlanmalýdýr. Bu meslek hata götürmez. Hata yapan olunca da sonuçlarýna katlansýn.
Evlatlarýmýz kendimizden çok öðretmenlere güveniyoruz. Tereddüt etmeden öðretmenlerimize evlat teslim ettiðimize göre bu meslek içinde bulunup da; bu kutsal mesleðe yakýþmayan eylem, söylem, tavbýr, davranýþ içinde bulunan olunca o kalitesiz haretek içinde olanýn meslekten alakasýnýn kesilmesi için tepki göstermemiz en doðal hakkýmýz olur. Bunu bütün deðerli öðretmenlerimiz takdirle karþýlarlar. Hiç deðilse böyle olunca kaliteli karakterli mesleðinin gereði için fedakarca çalýþan cefakar deðerlerimizin kötü anýlmalarý da önlenecek, bir kiþinin yaptýðý hata da bir topluma mal edilemeyecektir.
Peki buraya kadar bu kýymetli insanlarýmýzýn özverili çalýþmalarýndan bahsettik de; bu insanlarýmýza karþý devlet olarak acaba neler yapýlmýþtýr..
1 Su, elektrik ve telefon gibi hizmetlerinde KDV sübvanse uygulamasý olmalýdýr.
2- Ýþlerine gidiþ ve dönüþlerinde kamu araçlarýna ödeyecekleri yol ücretlerinden tenzilatlý faydalandýrlýmalýdýrlar.
3- Tarihi niteliði olan yerlere ziyaretleri esnasýnda ücretsiz faydalanmalýdýrlar.
4- Sosyal güvenlik hizmet sürelerinde yýl bazýýnda 90 gün ek yýpranma hizmet sürelerine eklenmelidir.
5- Meslek tazminatý ve risk tazminatý ile yýlda en az dört kere ikramiye ödeneðinden faydalanmalarý saðlanmalýdýr.
6- Her hangi bir nedenle kredi kullanacaklarý zaman faiz indirimi, fon veya damga vergilerinden muafiyetleri saðlanmalýdýr.
7- Görevlendirmelerde; ailevi durumlarý, sosyal konumlarý dikkate alýnarak yapýlmalýdýr.
8- Ek ders talebinde bulunmayan öðretmene ek ders uygulamasýna son verilmelidir.
9- Ders saatlerinin doluluk oranlarý tamamlandýktan sonra ek ders uygulamasý yapýlmalýdýr.
10- Kreþ, ana okulu ve diðer öðrenimlerde bulunan çocuklarý için; eðitim katkýsýnýn ayný veya nakti olarak uygulanmasý yapýlmalýdýr.
11- Yönetimde bulunanlar; nedeni ne olursa olsun bütün eðitimcilere davranýþlarýnda eþit olmak zorundadýrlar.
12- Öðretmen korkuyor hatalý yapýlan iþlere bile karþý çýkamýyor görüþünün derhal sonunun gelmesi saðlanmalýdýr. Bunu saðlayacaklar yöneticilerdir.
13- Müfredat programýna uygun olmayan uygulamaya karþý çýkan bir öðretmeni kara listeye alma gibi basit olan davranýþlardan derhal vaz geçilmelidir.
14- Eðitimlere de birim amirlerinin katýlýmlarý gerçekleþmeli ve onlarýn katýlýmlarý sonucunda hazýrlanacak olan kitaçýklarla da diðer bütün öðretmenler bilgilendirilmelidirler.
15- Okullarda dönemler için düzenlenen toplantýlar sadece öðretmenin kendi okulunda o da o okulun yötecisi tarafýndan yapýlmalýdýr. Müfredat programýnýn genel hükümler bölümünde bu durum ayný burada denildiði gibidir. Burada müfredat programýna uyulmasý yeterli olacaktýr.
16- Okul aile birliði toplantýlarý okul yönetimi ve okul aile birliði yönetimince yapýlmalýdýr.
17- Okula veliler toplantý dýþýndaki zamanlarda geliyor ise; sadece okul yönetimince görüþmesi saðlamnmalýdýr.
18- Okulda öðretmenin eðitim sýrasýnda sinirlerini gerecek her türlü okul içi, okul bahçesi ve okul bahçesi davranýþlarýn sonunun getirilmesi gerekmektedir. Bunu da saðlayacak okulun yönetimidir.
19- Öðretmen ücretlerinin ayný katagoride deðerlendirilen eþdeðer ücretle çalýþan bir memurun ücretinin en az yüzde 30 daha fazla olmasý için en seri bir þekilde çalýþma baþlatýlarak karar alýnmalýdýr.
20- Ekonomik olarak bir öðretmenin ek bir iþ yapmasý kesinlikle yasaktýr. Bunun tespiti halinde meslekten kesin olarak ihraç edileceði kesin olmasýna raðmen; öðretmene daha fazla ücret ödenerek hiç deðilse ek bir iþ yapmak için de hem yýpranmasýnýn önüne geçilsin, hem daha zinde eðitimciliðini yürütmesi saðlansýn hemde eðitimcilekten arta kalan zamanýnda sorumlu olduðu ailesine daha fazla zaman ayýrmasý saðlanmalýdýr.
BU ZAMANA KADAR YAZILARIMDA BEN EÐÝTÝMCÝLERÝ HEDEF ALMADIM. BÝR ÇOK EÐÝTÝMCÝMÝZ BÝZZAT BANA GELEREK BU MESLEKTE HATA YAPAN VAR ÝSE DERHAL MESLEKTEN ÝHRAÇ EDÝLMESÝ GEREKÝR. bU KUTSAL MESLEÐÝ KARALAMAYA HÝÇ KÝMSENÝN HAKKI YOKTUR. DEMÝÞLERDÝR. bÝZ DE KALÝTESÝZLÝKLER YAPILIYOR BUNLARA SON VERÝLSÝN DÝYEREK ELEÞTÝRÝLERÝMÝZ ÝFADE ETTÝK.
GÖREVLERÝNÝ LÝYAKATLA, FEDAKARCA YERÝNE GETÝREN BÜTÜN ÖÐRETMENLERÝME SAYGILARIMI SUNUYORUM VE ÞUNU DA ÝFADE EDÝYORUM KÝ; KESÝNLÝKLE 2008 YILI BÜTÇELERÝNDE YUKARIDA ÝFADE ETTÝÐÝM AYNI YA DA NAKTÝ ÜCRET ARTIÞLARINA YANSIYACAK ÇALIÞMALARIN TAKÝPÇÝSÝ OLACAÐIMI DA SÝZLERE DUYURURUM.
CAN EVLATLARIMIZIN BAYRAMLARINI KUTLARKEN... BU BAYRAMI DA ÖÐRETEN ÖÐRETMENLERÝMÝZE NE KADAR SAYGI GÖSTERSEN YÝNE DE AZDIR.
SAYGILAR SUNUYORUM.
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.