"günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." halil cibran
Yahyâ Sâlih Altındağ
Yahyâ Sâlih Altındağ

ENE-L HAK.

Yorum

ENE-L HAK.

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1518

Okunma

ENE-L HAK.

ENE-L HAK.



Hallacı Mansurhazretleri,bu talhsiz sözü etmişmidir? Yoksa Hallacı Mansur hazretlerinin dilinden Ene-l Hak sözünü diyen,Hakk’ın kendisimidir? Kimilerine göre bu sözü Hallacı Mansur hazretleri söylemiştir ve canından olmuştur. Halbuki, Ene-l Hak sözünü eden Hallacı Mansur hazretleri,bu sözü ettiğinde ve tövbeye çağrıldığında,bu sözü kim söylediyse o2nu bulup,o’ndan tövbe ettirin deyince,zamanın halifesi olan Cüneyd-i Bağdadi hazretleri,Hallacı Mansur hazretlerinin katlinin vacip olduğu fetvasını verip Hallacı Mansur hazretlerini katlettirmiştir.
Oysaki,Hallacı Mansur hazretleri,bu sözü sekir halindeyken,vecd halindeyken söylemiştir derler."Ene-l Hak" İlmi Tevhit’de bir makamdır. Bu makam "Ene-l Hak" makamıdır. Bu makamın bir adı makam-ı İsa, bir adı makam-ı Ali,bir adı makam-ı kabir,bir adı makam-ı vahdet,bir adı makam-ı akşam namazıdır. Genel adı da,Makam-ı Cem’dir. Makam-ı Cem’de olan saliklerin bir çokları bu makamın cilvelerine düçar olmuşlardır. Çünkü bu makam da Allahü Teala;ben Hakk’ım nidasını savurur bu makam sahiplerinin dilinden. Bu makam Allah’lık makamı olduğundan,makam sahibi kişi/kişiler,kulluk makamı olan Hazretü-l Cem makamına geçemedikleri için,bu makamın cezbesinde kalırlar çok zaman.
Bakınız sevgili kardeşlerim,Allah dostlarından bir dost olan Melâmî erenlerinden Hasan Fehmi Tezdoğan Efendi hazretleri;bu makamın halini bir beyitinde şöyle dile getirmiştir.

Akşam namazını imamla kılan,
Onlardır Allah’ı hem zahir gören,
Hak söyler Ene-l Hak kulun dilinden,
Yalvar kul Allah’a seher vaktinde,
Yalvar kul Mevla’ya bahar vaktinde.

Makam-ı Cem sahibi olan İhvanlarımız,makamın hali gereği,her nereye bakarlarsa baksınlar Hakk görürler. Onların gözlerinde Halk yoktur!. Bu makam sahipleri olan İhvanlarımızın nazarlarında,cümle işlerin faili olan,mevsufu olan tek varlık olarak kabul ettikleri tek Mevcud’u görürler. Artık kesret alemi gitmiş vahdet meydana çıkmıştır bu makamın ehillerine. Niyazi-i Mısri hazretlerinin dediği gibi.

Gitti kesret geldi vahdet,
Oldu halvet dost ile.
Her görünen hep Hakk oldu,
Şehr-ü pazar kalmadı.

Allhü Teala’nın Ayetinde dediği üzere nereye dönerlerse dönsünler hep Hakk’ı müşahade ile zevk ederler.Ayeti Kerime de şöyle buyuruyor:

"Mesrik de Allâh’indir, magrib de. Hangi tarafa dönerseniz, Allah’in yüzü oradadir. Çünkü Allâh Vasi’dir, Alîm’dir" (Bakara s.2 115 nci) Ayet.

Bu ayet makam-ı cemin halini ne kadar da güzel anlatıyor. Bu yüzden Hallacı Mansur hazetlerinde, Makam-ı Cem’in hali ağır bastığından ve o makamın halinden kurtulamadığı için, "ene-l Hak" nidasını savurmuştur. Çünkü;Hallacı Mansur hazretleri Makam-ı Cem salikiydi de diyebiliriz. Ve bu talihsiz söz yüzünden canından olmuştur.
Hakk Mürşidlerin çoğu,ihvanlarını bu çok güzel ama bir o kadar da tehlikeli olan Makam-ı Cem’de tutmazlar ve bir üst makam olan,kulluk makamı denilen Hazretü-l Cem makamına,yani makam-ı fark’a çıkarırlar ki kulluğunu anlayıp yaşayabilsinler.
İşte değerli kardeşlerim;Hallacı Mansur hazretleri de kulluk makamına çıkamadığı ve "Ene-l Hak" makamı olan Cem makamının halinden kurtulamadığından,"Enel Hak" Ben Hakk’ım nidasını savurmuş bu yüzden de bunun bedelini canıyla ödemiştir. Allahü Teala hazretleri; cümle ihvanlarımıza ve cümle Mü’minlere,kulluk makamını zevk etmeyi nasibi müyesser eylesin Amin.

Fakirullahmelâmî.

06/01/2011/Perşembe.


Kaynak: www.fakirullahmelami.com/?Syf=22&Mkl=102252

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Ene-l hak. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Ene-l hak. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ENE-L HAK. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.