SEVGİ ÜZERİNE
Yahya AKSOY
İnsan her yerde insandır ve dünya insanla ve doğayla birlikte anlam kazanır.
İnsanı “ Akıl-ruh ve beden üçgeni” içinde değerlendiren Hz. Mevlâna,
“Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünya kimseye kalmaz” diyerek insanlığa evresel bir mesaj veren ve “Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan,Şer’in evliyasıysa,hâkikatte âsidir,” diyen eşsiz şair Yunus Emre,
“Kur’an’a bak, İncil’e bak
Dört itabın dördü de hak
Hakir görüp ırk ayırmak
Hakikâtte yüz karası,”diyen Âşık Veysel,
“Sevgi, muhabbet kaynar ocağımızda “ve “Gel gidelim dosta gönül” diyerek dostluğu,sevgiyi, hoş görüyü,erdemli olmayı ve insanı yücelten felsefenin temel eksen oluşturduğu Türk kültürünün zenginliğini anlatacak sayısız örnek bulunmaktadır.
Şairler ve ozanlar şiirleriyle ve sazlarıyla sevgiyi bayraklaştırarak yücelere çıkarırlar.
Allah sevgisi,insan sevgisi, canlı cansız tüm varlıklara ve doğaya duyulan sevgiler tarihi,kültürü, sanatı ve insanlığı da yüceltir,onurlandırır.
UNESCO uluslararasında sevgi,hoşgörü-tolerans ve dayanışmanın gelişmesi için “Sevgi Yılı,Hoş Görü Yılı,Kitap ve Çiçek Günü,Anneler Günü gibi günler ve haftalar ilan etmektedir.Dünya barışına katkılarda bulunacak bu etkiliklerin amacı ,insanlığın bilgiden bilince ulaşarak ve ülkeleri aşarak tüm dünya uluslarının ortak insanlık değerlerini paylaşmalarını sağlamaktır.
Hoş Görü Yılı’nda 10-12 Haziran 1995 tarihlerinde Antalya’da Kültür Bakanlığı olarak düzenlediğimiz “Uluslararası Hoş Yıl Kongresi’nde dünyaya duyurulan sonuç bildirgesinde şu cümle yer almıştı:
“Aslında dinler,siyasi rejimler,ideolojiler,insanlığın mutluluğunu,evrensel barış içinde yaşamasını öngörür,….bunlar arasındaki çatışmaların temelinde HOŞGÖRÜ eksikliği vardır.”
“İncinsin de incitme” diyen Hacı Bektaş Veli hoşgörü sembolüdür.
Hoş görü sevgiyi besler v e geliştirir, sevginin filizlenmesine ve çiçek açarak meyve vermesine ortam hazırlar.Sevdiği toprağa düşen çiçek nasıl açarsa,hoşgörüde sevgiyi büyütür.
Âşık Beyani’nin dediği gibi:
“Bayramda seyranda bu ana yurtta
İnsan birbirine sarılır oğul
Barışıp birleşir sevinçte dertte
Taş taşın üstüne örülür oğlu...”
Ünlü şair Emrah, sevgiyi,aşkı lalelerle eşleştirir dizelerinde:
“Karlı dağ başında laleler biter
Gönül aşk oduyla kül olup tüter…”
Yeryüzünün harikaları çiçekler, sevginin sembolleri olmuşlar tarih boyunca.Sevgi için açmışlar,bülbülü dillendirmişler ve de sevgi uğruna sararıp solmuşlar.Bunları ünlü şairlerimizin dizelerinde çok anlamlı bir şekilde görmekteyiz.
Ankara Gölbaşı’nda en güzel örnekleri bulunan sevgi çiçekleri, bir gazete haberine göre yok olmaya yüz tutmuşlar. İnsanların sevgisizliğine kızmış olmalılar ki sararıp solmuşlar ve yok olma yolunu tutmuşlar. Doğaya kıyan,çiçekleri anlamayan insanlar,insanları da anlamayacaklar ve sevgilerinin sembolleri çiçekleri de bulamayacaklar.
Seçkin,saygın ve özgün hece şairi Asiye Alev Akboğa hanımefendi “GÜL AĞLADI” şiirinde dizelerle çok güzel anlatmakta bu gerçeği:
“Derinden bir ah çekerek gözümden yaşlar damladı
Göz yaşıma sitem edip bana baktı gül ağladı…”
Sanatı ,sanatçıyı ve zanaatkârı yaratan sevgidir.Sevgi tutku olur aşka dönüşür,Mevlâna’yı,Yunus’u,Karacaoğlan’ı, Veysel’i,Kerem’i,Leyla’yı,Venüs’ü, Artemis’i yaratır,Mitolojiye, tarihe,edebiyata, şiire, romana,resme, türküye, şarkıya,musikiye, mimariye,hat ve tezhip’e geçerek damgasını vurur. Şiirlerde duyguların seli şarkılarda nâğme, türkülerde ezgi simgesi olarak yaşam bulur.
Akşehirli ünlü şair Şevki Akar’ın dediği gibi:
“Aşk, uçurum ve özveri
Üç harfle kurulmuş bir görkem
Çiçek demetlerine yakışan
Tunç levhalara yazılan…” bu felsefe hayatın özü ve sözü olur.
14 Şubat Sevgililer Günü’nde, şiirimizden örnekler vererek insana duyulacak sevginin doğaya duyulan sevgi ile başlayarak gelişmesi ve beslenmesi gerektiğine dikkatleri çekerek ve de bir gün değil her gün 14 şubat dileyerek bu özel günü kutlamak istedim. Çiçek olmasa sevgi nasıl anlatılırdı ve sevgi sembolü ne olurdu acaba..? Şairler olmasa sevgiyi kim dizelere dökebilirdi acaba…? Tüm sanatçılar ve sanatkârlar olmasaydı yüreklerdeki sevgiyi Halıya,kilime, tabloya, ezgiye,taşa ,tahtaya,tuvale,gümüşe ve bakıra kim işleyebilirdi acaba..?
Sevgi paylaşıldıkça büyür,yücelir ve insanı insan yapar.Sevgi dolu bir dünya dileklerimle..
YORUMLAR
siz çok başka bir kalemsiniz çok başka sayın Yahya AKSOY
yine çok değerli bir yazı okudum sayfanızdan. hem yazıda hem şiirde son derece başarılı bir kalemsiniz.
ayrıca yazınızda benim şiirime de yer vermeniz beni inanılmaz mutlu ve inanılmaz onure etti. böyle değerli bir kalem tarafından değer görmek mutlulukların en yücesidir. bu güzel yazınızı tekrar tekrar kutluyorum.
sonsuz hürmetlerimle ve sonsuz saygılarımla.
ipekyolu
yazdığım onuya en uygun şiirlerden birisi de size ait.
ilgive anlamlı yorumunuz ben son derce mutlu etti,teşvik etti.
selamlar,saygılar, başarılar.
Harika bir anlatım, sevgi dolu bir konu ve inanılmaz güzel bir fotoğraf. Bana da kutlamak düştü. Saygılarımla..
ipekyolu
selamlar, saygılar, başarılar...