ANORMAL KİŞİLİK
Kur’an’a göre normal ( ideal ) kişiliğe sahip bireyler ruh sağlığı yerinde, öz güveni gelişmiş, dünya ve içindekilerin geçici olup, baki olanın yüce Allah olduğunu kavrayabilmiş kimselerdir.Anormal kişilik yapısına sahip bireyler ise, bunların tam aksine olumsuz özellliklerle donanmış, doğallık ve samimiyetten yoksun, kendisi ve çevresiyle sorunlu ve çatışmalı bireylerdir.
CİMRİLİK:Kur’an cimriliği dünyaya bağlılık işareti ve bu çerçevede olumsuz bir kişilik özelliği olarak ortaya koyar.Dünya ve ahiret hayatındaki sonuçlarını olumsuzluklarına dikkat çeker.
KISKANÇLIK: Kıskançlık, başkalarının sahip oldukları çeşitli güzel hasletlerin ve maddi imkan ve özelliklern,o kimseden uzaklaşmasını istemek demektir.Bu özellik başkalarındaki güzel ve iyi niyetlere sahip olmayı, onun aleyhine olmaksızın istemek demek olan gıpta etmek yahut imrenmek denilen şeyden farklıdır.Bu açıdan bakıldığında problemli yahut anormal kişiliği özelliği kıskançlık yahut hased denilen özelliktir.Kur’an bu özelliğide olumsuz olarak niteler ve müminleri bu olumsuz yönelim ve kişilik özelliğinden uzak durma konusunda uyarır.
KİBİRLİLİK: Kur’an’ın belirttiğine göre Yüce Allah’ın en hoşlanmadığı kişilik özelliklerinden biri olan kibirli olmak,kendini üstün görmek,başkalarını hor görmektir.Kibirli insan,doğal ve samimi değildir.Kendini ve başkalarını, olduğundan farklı ve bir aldanma ile algılar.Bu çerçevede Kur’an kibirli insanı normal olarak değil sorunlu bir kişilik olarak görür ve onu alçakgönüllü ve doğal davranmaya davet eder.
GIYBET ETME : Bir kimsenin, kendisiyle ilgili olarak duymaktan hoşlanmayacağı şeyleri arkasından konuşmak ’’gıybet’’ diye tanımlanır.Açık ve dürüst olan kişiler, övgü ve yergilerni, eleştiri ve taktirlerini muhataplarının yüzüne karşı da söyleyebilirler.Özellikle eleştirmek insanların pek hoşuna gitmediğinden dolayı,bulunmadıkları ortamlarda yapılabilmektedir.Bu, bir tür insanlar arası temel güven yoksunluğu ve sanal ilişkileri doğurarak, doğal ve samimi olmayı yok eden bir davranış olarak görülmektedir.Bu nedenlede, insanların doğal ve samimi davranarak,güvenilen ve güvenen bireyler olmalarını hedefleyen Kur’an, başkalarının dedikodusunu yapmayı,normal bir kişive ideal bir mümin için doğru bulmaz.
İKİYÜZLÜLÜK: Kur’an’a göre ikiyüzlü olmak münafıklıktır. Yani Kur’an bu özelliği ,Müslüman kişiliği ile asla bir araya getirmediği gibi,ikiyüzlü kişilik üzerine de çokça durarak,ikiyüzlülüğün insanı ne tür bir olumsuz psikoloji içine ittiğini sıkça gösterir.Dünya ve ahiret hayatının, en zararda olan bireyleri olarak bu insanları görmek,Kur’an’a göre pek de yanlış olmayacaktır.Çünki münafıkların ahiretteki cezaları hakkında uyarılar yapan Kur’an, dünya hayatların da analiz ederken, onların ne kadar sorunlu ve korkak bir kişilik yapısına sahip olduklarını belirtir.
Sevgiyle kalın .Kur’an ışığın da yaşayın.
YORUMLAR
Kur''an''a göre ikiyüzlü olmak münafıklıktır. Yani Kur''an bu özelliği ,Müslüman kişiliği ile asla bir araya getirmediği gibi,ikiyüzlü kişilik üzerine de çokça durarak,ikiyüzlülüğün insanı ne tür bir olumsuz psikoloji içine ittiğini sıkça gösterir
Öncelikle bu güzel yazıyı hazırladığınızdan için en kalbi muhabbetlerimi bildirim efendim.Allah razı osun.İnşallah bir çok insan okur ve kendine düşen payı alır.
saygıdeğer,yazar şair kardeşim! Kuranı ve hadisi baz alarak ve de çağdaş psikolojik verilerin ışığnda buyurduğunuz gayet mantıklı ve hakıkat payı olan durumlar.Rabbim bu olumsuz şahsiyetlerden bizi korusun ve islami kişiliğe büründürsün.İnsan gibi insan yapsın.
Tebrik,takdir ve sekamlarımla nice güzel yazılara efendim..