- 741 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Demokrasimi dinci rejimler mi ?
Kuzey Afrika ve Orta doğu da olan sosyoekonomik temelli değişiklikler siyasi acıdan Yeniden şekillenen bu coğrafyada, oluşacak yeni siyasi rejimler daha demokratik daha insan haklarına dayılı çağdaş birer rejim olacağını kimse iddia edemez Binlerce yıldır İslam adına İslamcı kurallarının hüküm sürdüğü bu coğrafyada mevcuttan daha koyu İslamcı şeriat rejimlerinin gelmesi daha çok olasılık dahilindedir. Demokrasi kurallarına dayalı özgür ve demokratik bir düzene geçme böyle bir rejimi kağıt üzerinde getirmekle olmuyor.Demokrasi ve özgürlük içselleştirilmiş rejim türüdür. Bu bölge insanı Yıllarca İslam diye İslamcı gurupların din adına daha fanatik, bağnaz, çağ dışı kurallar getirdiği, din adına fanatizmin sınırsız olduğu, ne kadar fanatikse kendisini o kadar İslama yakın hisseden İslamcı şeriat çetelerinin yaptıkları ortada . Öreğin : Afganistan , Irak, İran, Pakistan, Hindistan vs. Kendi ırkından kendi dinin farklı mezheplerine mensup insanlarına defalarca acımasızca ibadetlerini yerine getirirken dahi toplu katliamlara girişmediler mi? Bu mentalitedeki insan yada insan gruplarının çağdaş bir demokrasi getirmeyeceği açıktır. İslam adına yeni Molla rejimlerini kuracaklarıdır. Bu rejim de erkek üstünlüğüne dayalı, dogmaların yer aldığı kadın ve çocukların haklarının olmadığı yeni dinci yapılanmalara gidecektir.Yani sadece makamlar el değiştirecek,İslamiyet adına hangi mezhebe göre bir anlayış, yaşam tarzı, hukuk sistemi oluşturacakalar ki bunuda sadece kendilerinin algıladığı (islam adına) islamcı yaklaşımları halk kitlelerine dayatarak sunacaklar Hadi hayırlısı...
YORUMLAR
Bugünlerde bahsi geçen karışıklıkların olduğu ülkelerde durum bahsettiğiniz gibi değil maalesef.Diğer başka bir çok nufusu müslüman ülkede de keza öyle.
Tunus da Mısır da Yönetimi Laik.İslami yönetimle uzaktan yakından alakası yok.Üstelik çok uzun yıllardır bu böyle.Enver sedat zamanında da öyleydi Hüsnü Mubarek zamanında da öyle.Laik ama tabiiki demokratik değildi rejimleri.Diktatörlük vardı.Yanıbaşımızda Saddamın Irakı da dinci islamcı bir rejimle yönetilmiyordu.Koyu Baascı ama Laik bir yönetim işbaşındaydı.Suriyede mesela şu anda öyle.İslamcı bir rejimi yok, laikler.Ürdün de keza öyle.Ama ortak özellikleri Deomkratik yönetim olmamaları.
Kısacası Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri için tespitleriniz de, maalesef o ülkelerdeki karışıklıklara ve yönetim tarzlarına ilişkin yazdıklarınız da gerçekleri yansıtmıyor.
dinsiz rejimden dinli rejim daha iyidir...korkunun ecele faydası yok...eğer dinle sorunun varsa ...öldüğün zaman bir zahmet camiye getirmesinler, hocaya teslim etmesinler sizi...alkışlarla gömülmek için vasiyet edin böylece tutarlı olursunuz...
olmayanadam
Yazınıza katılmamak elde değil. Belki de dinci rejimler de kendi demokrasilerini yaratma çabası içinde olabilirler.
AKP iktidarının son aylardaki çabası da kendi demokrasisini yaratma çabası değil mi. Teokratik rejimlerin oluşturacağı demokrasi, kendi erkini koruma amaçlı olacaktır diye düşünüyorum.