Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
Fikret TEZEL
Fikret TEZEL
@fikret-tezel

YALANDIR TÜM DOSTLUKLAR !

29 Ocak 2011 Cumartesi
Yorum

YALANDIR TÜM DOSTLUKLAR !

7

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

3947

Okunma

YALANDIR TÜM DOSTLUKLAR !

YALANDIR TÜM DOSTLUKLAR !



Neden severiz kuşları ? Kedileri niçin okşar, köpeklere şefkat gösterir ve neden okşarız kuzuları ? Güvercinleri yemlemenin, martılara simit atmanın temelinde yatan sevgi midir ?

Annenin bebeğine gösterdiği sevginin aslı nedir ? Yoksullara, engellilere, acizlere acımanın altında yatan gerçek nedir ?

Ödül müdür vermek istediğimiz, yoksa tatmin midir almak istediğimiz ?

Anne, yavrusunu emzirmekle kimi doyurmaktadır ? Yavrusunu mu yoksa duygularını mı ?

İntihar etmek üzere olan bir insanı kurtardığınızda, az mı kabarır gururunuz ? Kurtardığınız insanın adına mı yoksa yükselen gururunuza mı sevinirsiniz ? Kim daha kazançlıdır ; kurtardığınız insan mı, yoksa siz mi ? Çektiği çilelerden bir anda kurtulmasına engel olduğunuz insana karşılık, siz ömür boyu o anın gururunu mu taşırsınız yoksa ?

İnsanoğlu, en bencil yaratıktır aslında. Yavrusunu sevmesi de, kuşları yemlemesi, yoksula acıması, acizlere yardım etmesi bile, aslında kendi iyiliği içindir. Kendi duygularını tatmin etme isteğidir tüm yapmaya çalışılanlar.

Size dost elini uzatanın gizli amacı, size değil kendine iyilik içindir.

Aşk yoktur aslında. Aşık olma duygusu vardır. Sevgi hiç yoktur, olmamıştır. Sever görünmek, kandırmak, sevdiğine inandırıp tatmin olmak vardır.

Dostluklar hep yalandır. Dost görünüp kandırmak, oyalamak, kendi duygularını tatmin etmek vardır.

Hiç bir şey değiliz bizler. Aşık değiliz, seven değiliz, dost hiç değiliz. Yaradılışımızda bize sunulan duygularımızı tatmin edebilmek için yemek, içmek, temizlik yapmak, uyumak gibi sevmeyi, aşık olmayı, dostluklar kurmayı da ihtiyaçlarımız olarak görüp, bu ihtiyaçlarımızı gidermek için de elimizden gelen çabaları gösteriyoruz.

Ne canlar yakıyoruz bu uğurda ! Ne insanları aşık olduğumuza, sevdiğimize, dostluğumuza inandırıyoruz, günahlarına giriyoruz. Biz insanlar ne kadar da çıkarcıyız ; öyle değil mi ?

Neden söylüyorum ki ben bu sözleri ? Niçin yazıyorum ki ? Filozof değilim, ehil bir yazar hiç değilim ! Öyleyse neden ? Neden yazıyorum ?

Yazıyorum ; çünkü, böyle bir ihtiyacım var benim ! Duygularımı tatmin etmeye çalışıyorum. Ekmek, su gibi, aşk, sevgi ve dostluk gösterisi gibi..Yazma ihtiyacı sunulmuş bedenime. Bu ihtiyacımı karşılamadığımda, açlık hissediyorum bedenimde, ruhumda. Sevmeyen, aşık olmayan, acımayan, yardım etmeyen, yemeyen, içmeyen insanların bedenlerinde, ruhlarında duydukları açlıktan hiç de farklı değil bu duygu..

Sevdim ben de bir zamanlar. Aşık da oldum. Acıdım aciz olana. Yem verdim kuşlara, balıklara. Kediler, köpekler besledim. Dostluklar, arkadaşlıklar kurdum.

Neyim ben ? İnsan olmak böyle bir şey mi ? Utanmalı mıyım, yoksa övünmem mi gerekiyor ?

Söyleyecek söz bulamıyorum ; sevdiklerime, aşık olduklarıma ve dost dediklerime...

Fikret TEZAL

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Yalandır tüm dostluklar ! Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Yalandır tüm dostluklar ! yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
YALANDIR TÜM DOSTLUKLAR ! yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
hicbitmez
hicbitmez, @hicbitmez
31.1.2011 16:53:29
Siz bence kendinizi seviyorsunuz ve o yüzden icinizden geldigi gibi yaziyorsunuz.
Her bir düsüncenize dahi sahip cikabilmektir icinden geldigi gibi yazmak.
Bunu yapabilen insan sayisi cok az bence.
Bu kisinin kendisi ile dost olabilmesidir herseyden önce.
Kac kisi kendine dost ki ?

Yapmacikligi kalemine dahi yansitan insanlari taniyorum.
Sizde böyle birsey imkansiz ve ben o yüzden aslinda sizin hicbir yazinizi kacirmadan okuyorum hemen hemen.

Yüreginize saglik
Saygilarimla

hicbitmez tarafından 1/31/2011 4:57:47 PM zamanında düzenlenmiştir.
ayhansarıkaya
ayhansarıkaya, @ayhansarikaya
30.1.2011 17:34:19
Umutsuzluğa düşmüş olan insanın ruh halini çok güzel yansıtmışsınız.

Bazen insan kendisini boşlukta hissediyor.Kendi kendisine sorgulama yapıyor.Ama yine de denize düşenin yılana sarılması misali tutanacak bir yılan bulmak zorundayız diye düşünmekteyim.

Aşk neymiş ya! Sağlıklı bir şekilde hava alabiliyorsak "enn güzel aşk" budur işte.Ben bu yaştan sonra böyle düşünüyom.

Gençliğimde aşık olmadığım kız kalmamıştı şimdi kendimi yalnızlığın kollarına atmak için çırpınıyom. Çocukların dertlerinden bir türlü yakamı kurtamıyom,valla.

Tebrikler Fikret'ciğim. Dükkanına gelmem yakınlaştı.Dikkatli ol;pirince taş koyarken yakalayacam seni:)))

Öptüm...
Bedri Tokul
Bedri Tokul, @bedri-tokul
30.1.2011 13:58:23
BEN bu yazıyı çok beğendim. BEN Fikret kardeşimide çok beğeniyorum. BEN insanları seviyorum. BEN hayvanlarıda seviyorum.
BEN.... BEN...BEN...

Selamlarımla.... Fikret kardeşş....
tacettin yıldırım
tacettin yıldırım, @tacettinyildirim
30.1.2011 11:51:54
sert sivri ve alabildiğine özgün....ne varsa dilinde.....ben inanıyorumki tezal kardeşim.....bir karıncayı incitmiyecek kadar yufka yüreklidir.....bu defterinde aranılan sevilenlerindendir.....saygılar
Eser Akpınar
Eser Akpınar, @eserakpinar
29.1.2011 23:51:55
10 puan verdi
İnsan bazen konuşmak ister, kendisiyle. Dertleşmek ister. İçinde çıkamadığı, yanıtsız, çözümsüz kaldığı herşeyde iç sesini dinler. Ruh sağlığı yerinde her insanın yapması gereken bu'dur. Yapmadığında yanlışa ve inişe gider.

Derin bir sohbetti Fikret Bey. Saygılar.
Aynur Engindeniz
Aynur Engindeniz, @aynurengindeniz
29.1.2011 23:34:46
Yine dibe vurmuşsunuz...Oysa tutunmayı çoktan öğrenmiş olmalıydınız. Siz kesin yargıları olan, en az yetmiş milyon yerine bile düşünecek ve karar verebilecek kapasitesi olan bir insansınız. Söylediniz gibi insanlar elbette yok değil. Ama size hep böylelerinin rastlaması ne garip bir tesadüf. Yoksa siz herkesi "kötü ve zarar verici" olarak görüyor olmayasınız.
Saygılar.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.