Türkiye Ortak Akıl Arıyor.
Bu ülkede hep güzel şeyler olabileceği umudumu korumuşumdur.23.01.2011 tarihinde umuduma katkı yapan bir çalışmaya daha şahit oldum.Yeni anayasa platformundan bir grup akademisyen Diyarbakır’a gelmişti.Yeni anayasa için Diyarbakırlıları dinlediler.,
Saat 13 te başlayan, arama konferansı niteliğinde bu çalışma, yarım saatlik bir açılış konuşmasından sonra katılımcılara söz hakkı verildi konuşmak isteyenlere sınırsız sayıda söz hakkı verildi isteyen herkes konuştu. saat 17 sularında tamamlanan bu çalışmada 32 kişi konuştu beş kişi de yazılı katkı yaptı. Kimi hararetli konuşmalara rağmen faydalı şeyler de dile getir,ildi.
Ben de söz hakkı aldım, konuşmak istediğimi kürsü heyecanı yüzünden tam dile getiremediğim halde iyi ki konuştum diyorum.zaten daha detaylı konuşmamı yeni anayasa platformuna gönderdim sizinde bu konuda fikirlerinizi göndermenizi tavsiye ediyorum.Yeni anayasada herkesin katkısı olsun, olmalı ki birilerinden şikayet etmeyelim.
Şöyle konuştum.
“Bismillahi Teala,
Sayın divan, değerli katılımcılar, hepinize saygılarımı sunar, varlığınızla iftihar ediyorum.ben farklı bir açıdan hadiseyi ele alacağım. Bence bu yeni ana yasada sivil toplum kuruluşlarına vurgu yapılmalıdır.Sivil toplum kuruluşları demokrasinin vazgeçilmez argümanları ana unsurlarıdır. Toplumda güçlü bir sivil toplum yoksa, siyaset sizi talan eder, bürokrasi size ters ters bakar, militarist güçler size tokat atmaya devam eder. Hem dünyanın en iyi anayasasını yaparsanız yine de uygulamada sorun çıkar, birey anayasal haklardan tek başına yeterince yararlanamaz.,toplumu bilgilendirecek kollayacak bir sivil toplum lazım.
Ben uluslar arası bir konferansa katılmıştım.orada değerli bir ilim adamı şöyle bir tespitte bulundu.Dünyada etkili olan yaklaşık 5000 adet sivil toplum kuruluşları var, bunun 1170 tanesi Amerika’dadır, 250 tanesi bizzat Vaşinton’da olup çalışmalarını sürdürmektedir.İslam ülkelerinde sivil toplum ayağı zayıftır.en çok Türkiye’de var o da sayıları 21 tanedir.onun için İslam ülkelerinde demokrasi kör topal yaşıyor.Sivil toplumun halkı aydınlatması sahiplenmesi gerekir nitelikli insan sayımız yetersiz.Hani siz son model bir müşteri otobüsü alırsınız ama yetenekli bir şoförünüz yoksa iyi hizmet veremezsiniz. ayrıca adabı muaşeret bilen yolcularınız yoksa yine keyifli bir yolculuk yapmanız çok zor.onun için sivil toplum insan yetiştirme de öncülük edecek.tir.
Aynı konferansta Endonezya temsilcisi kalkıp dedi ki benim ülkemde 300 dil konuşuluyor ve hayat bir armoni gibi akıp gidiyor.bu ifadeye çok imrenmiştim.
Bir de 2009 Venezuella anayasasında bir cümle almak istiyorum
Genel esasların 9.maddesinde diyor ki “bu devletin resmi dili İspanyolcadır. Diğer dilerde yerel resmi dillerdir….”
Bu ifadede İspanyolca kelimesinin yerine “Türkçedir” yazılırsa Kürt sorunun %50 si hal olmuş oluyor.Ayrıca bu halkın büyük çoğunluğu Müslüman dır dolayısıyla Kur’anı kerimin tercihli ders olarak okutulmasından yanayım hem bu kitabın anayasa tarafından tanınması da lazım diyorum.
………………………………
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.