- 925 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ŞEHİR VE MEDENİYET...
ŞEHİR VE MEDENİYET…
Bir kentin kurulabilmesi için mekânla insan arasında karşılıklı davetin söz konusu olduğunu hep söyledik. İnsanlar yaşadıkları şehrin farkında olmalıdırlar…
Bizim Muşkara köyünden 1954 yılında bir şehir oldu, Yıllardır birçok siyasilerimizin, hükümetlerimizin yatırımları oldu. İlerledik ama büyük şehirlerin baskısı altında engellensek de sıkıntıların bazısını çözemedik ama büyüdük…
Tarihin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan ilimizin tanıtımı çok önemli, Dinler tarihinde her dinden insanlara kucak açan Kapadokya’nın incisidir… Selçukludan, Osmanlıdan kalma, hala damat İbrahim paşamızın eserleri, Hacıbektaş’ıma yapılan yatırımları, Kozaklıya yapılan kaplıca ve termal tesislerini görmezden gelemeyiz. Son zamanda yapılan şehirleşmenin iyi yönleri ve bazılarımıza göre eleştirilecek yanları da mevcuttur. Referandum isteyenlere karşı sizlerde bu haberi okuyunca neler yapacaksınız, haydi siyasilerimiz, sivil toplum liderlerimiz, Nevşehir’imize bağlı 2 ilçe ye daha çok sahip çıkınız. Kırşehir komşu il bakınız son zamanda bazı ataklar yapmaktadır… Bizim basınımız ve siyasilerimiz acaba bu konuda sivil toplum kuruluşları ile harekete geçmeyecek miyiz? Nevşehirli olarak, Ulusal basınımızın temsilcisi ile yerel haber sitelerimizde herhalde yayın yapacaklardır.
Kırşehir, Aksaray ve Nevşehir’e kaptırdığı eski ilçelerini geri istiyor.
1954 yılında siyasi nedenlerle ilçe yapılan Kırşehir’in kendisinden ayrılan Hacı Bektaş ve Kozaklı, Nevşehir’e; Sarıyahşi ile Ortaköy ilçeleri ise Aksaray’a bağlanmıştı. Kırşehirliler, yapılan bu değişiklikten sonra şehrin Ankara ile Kayseri arasına sıkışan bir il durumuna düştüğünü ileri sürüyor. Kırşehirliler, ayrılan ilçelerin tekrar kendilerine bağlanması için referandum yapılmasını istiyor. Konuyla ilgili Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, basın toplantısı düzenledi. Toplantıya siyasileri ile sivil toplum temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Restoranda düzenlenen toplantıya MHP Genel Başkan Yardımcıları Deniz Bölükbaşı ve Metin Çobanoğlu, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Hacı Bektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selman Pakoğlu, Sarıyahşi Belediye Başkanı Fatih Ünsal, KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk ve çok sayıda sivil toplum temsilcisi katıldı. Açılış konuşmasını KESOB Başkanı Bahamettin Öztürk, yaptı. Öztürk, Kırşehir’in demokrasi gazisi olduğunu, kaybedilen ilçelerin yeniden bu ile bağlanmasını söyledi. Öztürk, “Ahi soframıza icabet eden herkese teşekkür ediyorum. Kırşehir’in coğrafi yapısı bir an önce düzeltilmelidir. Kin ve krizlerle bu coğrafi yapı bozulmuş Kırşehir küçücük topraklara mahkûm edilmiştir. Daha önce il olan şehrimiz siyasi çekişmeler yüzünden 1954 yılında ilçe yapılmış. Kırşehir’e bağlı olan Hacı Bektaş ve Kozaklı Nevşehire, Sarıyahşi ile Ortaköy Aksaray’a bağlanmış. Bu yanlış düzeltilmeli ve en kısa sürede referandum yapılıp kanun tasarısı verilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra kürsüye gelen Hacı Bektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selman Pakoğlu, Kırşehir’le Hacı Bektaş’ın dostluk bağlılığının çok eskilere dayandığını söyledi. Ahi Evran-ı Veli ile Hacı Bektaş-ı Veli’nin sürekli dost kaldıklarını belirten Pakoğlu şunları söyledi: “Tarihi süreç içerisinde Hacı Bektaş-ı Veli hep Ahi Evran-ı Veliy’e yakın olmak istemiş. Burada çok köklü bir Hacıbektaş-Ahi Evran bağlığı vardır. Gerek Hacı Bektaş gerek Ahi Evran kültürlerinin ikisinin ne kadar örtüştüğünü görüyoruz. Tarih sürecinde Kırşehir’le Hacı Bektaş ayrılmaz bir bütündür. Başkanında dediği gibi siyasiler yüzünden bölünmüştür. Birleşme süreci ne kadar geç olursa Hacı Bektaş’da kültürel ve sosyal Bağlar sekteye uğrayacak. Biz bağlanmasından yanayız.”dedi. Kaynak. CHA.2461211…Ne yapalım öz Nevşehirliler, Kozaklıda bizim, Hacıbektaş da. Diğer ilçelerimizde.
YORUMLAR
Şahin Bey,
Kapadokya başka bir ulusın elinde olsaydı...
Derler ya İstanbul Avrupalıların elinde olsaydı var yaa...
Bir yıl kaldım Kozaklı'da,askerliğimi orada Askerli Şubesinde yaptım.
Bir yıl çok zaman değil.
Kozaklı'nın Nevşehir'den kopuk bir ilçe olduğunu anlamak için çok fazla bir zaman.
O yıllarda bu kadar tesis yoktu.
1991.
Kozaklı sanki Nevşehirin değil de Yozgat'ın havasını soluyormuş gibiydi.
Ürgüp'de geçici görev yaptım bir hafta. O zaman daha iyi anladım farkı.
Selam ve saygı ile.
PERİ BACASI 50
siz nerelisiniz...Kozaklıı ya yatırımlar çok oldu.
İlimizde termal kaplıcalar ın hesabı çok...
ancak tanıtımları az.
ürgüp tabi daha çok güzel.
avanos ise harika.
yozgat ne demek kır arazi...ama üniversite yapılınca acık mesafe aldı...
kırşehir ise eksikliklerini oy kaygısı ile iki ilçemizi almaya çaılşyorlar...
vermeyiz kardeş...
vekillerimiz geçde olsa bildirilerle yazımız etkli oldu sesimiz tek yürek olacak...Sizin yazılarınızı da okudum güzel.
sigaraya hayır ...