- 1058 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Görme Engeli ile Görme engellilere liderlik eden bir hayat : Mitat Enç
HAYATINI ENGELLİ EĞİTİMİNE ADAMIŞ BİR GÖNÜL ADAMI: DOÇ.DR. MİTAT ENÇ
Mitat Enç 1909 yılında Gaziantep ilinde dünyaya gelir. Hayat dolu bir gençtir.Dedesi Mehmet Mazlum Efendi kentin önde gelen avukatlarındandır. Hayatta Mitat’a en çok etki eden Mehmet Mazlum Efendi olmuş ve çocukluktan bu yana idolü olmuştur dedesi. Mitat daha çocuk yaşlarda okuyarak dedesi gibi avukat olmaya karar vermiş ve dedesi de onun bu kararını hep desteklemiştir.
Mitat’ın babası de şehrin tanınmış iş adamlarından olan Emin Mazlum Enç’tir. Annesi Zeliha Hanım ise Belediye başkanı Lütfü Cüceyli beyin kızıdır. Yani Mitat’ın bir dedesi tanınmış avukat , öteki dedesi ise Belediye Başkanı’dır ve Mitat avukat olmak , dedeleri kadar etkili , sayılan bir insan olmak ister.
Mitat doğduğu 1909 senesinde savaşların kucağında bulur kendisini. İlköğrenimi kesintiler ile 3 sene gecikmeli 1923 senesinde Cumhuriyet’in kuruluş yılında tamamlanır. O çileli ilköğretimden sonra İstanbul Lisesine yatılı girer ve 1929 senesinde mezun olur. Cumhuriyetin ilk liselilerindendir Mitat .
Okulunu tamamlayınca idolü dedesi gibi Hukuk okumak için İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine yazılır. Var gücü ile derslerine çalışırken sene sonuna doğru gözlerinden rahatsızlıkları başlar. Rahatsızlıklarını önce önemsemez ama sonrasında iş ciddiye binince Viyana Ve İstanbul’da 3 yıl süren tedaviler bir sonuç vermez. Okulunu bırakır. Sonrasında hastalığını kabullenmek zorunda kalır.
Viyana’da tedavi olurken özürlü çocukların eğitimi konusunda yeniden eğitimine başlamıştır. Ülkemizde engelli eğitimi o zamanlar olmadığından , engelli olarak da insanlara, engellilere faydalı olacağına inanarak Sağlık Bakanlığının bursundan da faydalanarak Amerika’ya giderek 1936 senesinde Colombia Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden lisan diplomasını almış, sonrasında da 1939 yılında Harvard Üniversitesinden yüksek lisans alarak yurda dönmüştür. Engellilere bir engelli olarak, engel tanımayan bir engelli olarak hizmete başlar.1940 yılında 31 yaşında yurduna, yurdunun engellilerine hizmet için yurda döner. Mitat Bey artık hukukçu olarak vatana hizmet edemese de dil bilen yüksek lisans sahibi bir eğitimci olarak engellilere hayat sevinci , umut ve sevgisi ile bilgisini aşılayacak , engellere rağmen hayata tutunmanın anlamını gençlere, çocuklarımıza öğretecektir.
1942 yılında İngilizce Öğretmeni Sabahat Çanaklaleli ile tanışarak evlenen Mitat beynin bu evlilikten 2 çocuğu olur. Sonrasında onlarda 4 torun verirler Mitat beye.
1950 yılında özürlü çocuklar için okul açmakla görevlendirilen Mitat bey , hemen okulu kurar ve 1952 yılında da Gazi Üniversitesinde engellileri eğitecek eleman yetiştirmek için Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinin özel eğitim bölümünü kurarak 3 yıl başkanlığını yapar. Sonrasında 1956 yılında Ford Vakfı Bursu ile tekrar Amerika’ya giderek doktorasını tamamlayarak 1958 yılında eğitim doktoru olarak ülkesine tekrar dönmüştür.
Gazi Üniversitesi eğitim fakültesindeki görevine ilaveten ODTÜ de kurulan eğitim fakültesine de dekan olarak atanmış 2 sene her iki görevini de sürdürmüştür. Engelli olmasına rağmen her iki görevini de başarı ile sürdüren Mitat bey 1960 yılında talim ve terbiye kurulu üyeliğine de atanmış bunu da Gazi Eğitimdeki görevi ile sürdürmüştür.
Mitat Enç ayrıca , 1961 Anayasasına engelli haklarını sokmak için çaba harcamış “ Altı Nokta Körler” derneğini kurarak 33 ilde 6000 üyeye ulaşan bir dernek haline getirmiştir.
1965 yılında Gazi Eğitim Fakültesindeki görevini Ankara Üniversitesinde yen kurulan Eğitim Fakültesine aktararak 1977 yılında emekli olana kadar devam ettirmiştir ve 68 yaşında emekli olmuştur.
Mitat Enç emekli olunca bir kenara çekilmemiş, 1979 yılında “Bitmeyen Gece” adı altında anılarını akıcı olarak yazmıştır ve 1983’ten beri ötüken yayınlarından basılan bu kitap 2010 yılına kadar 12 baskı yaparak engelliler ve ailelerini aydınlatmıştır.
Doçentliğe kadar yükselen Mitat Enç’i yurdumuzda özel eğitim alanında çalışmalarda bulunan herkes bilmekte ve öğrencilerine Mitat Enç’in başarılarını anlatmaktadırlar.
Yazar telif ve çeviri olmak üzere 16 dan fazla esere imza atmış, engellilere hizmetle geçen 82 yıllık engelli olmayanları bile imrenerek baktığı ömrü 1991 senesinde sona ermiştir.
Görmeyen ama gönül gözü ile gören ve engelli olmasına rağmen sadece engellilere değil, bakan ama göremeyenlere de örnek yaşantısı ile sevgi ile anılan bir Eğitimci olmuştur Mitat Enç.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.